Problém je v tom, že některé poznatky v první pomoci se mění na zcela opačné, ale ne vždy jsou ty staré dementované. Já pracuji s dětma zhruba 20 let jako vedoucí, tedy před 20 lety jsem absolvoval první školení pro vedoucí, včetně školení z první pomoci. Krátce po sametové revoluci jsem si dělal zdravotní kurz, abych mohl dělat zdravotníka na táborech. Na tomto kurzu rozhodně tuto poučku po staru nedementovali. Nepamatuji se už přesně, zda o ní vůbec nemluvili, či zda ji učili po staru. Podotýkám, že zdravotní kurz pořádal ČČK Praha 4, který je k pořádání těchto kurzů plně kompetentní.
Pro další porovnání, my jsme pořádali z grantu NROS o 5 let později kurz pro zdravotníky, který nám smluvně přednášel ČČK Praha 10. Já jsem kurz organizoval a uváděl a tak, když bylo řečeno, že zaškrcovadlo se má povolit po jedné až dvou hodinách i při zaškrcení tepenného krvácení, zarazilo mě to, protože nám tehdy říkali, že se to absolutně nesmí, že by se mohla uvolnit krevní usazenina, která pokud by se dostala do srdce, by způsobila okamžitý kolaps. Proto mi to nedalo a zeptal jsme se na to, protože je-li nová protichůdná informace, má být stará dementována. Následně jsem se dozvěděl, že mám pravdu, že to riziko tam opravdu stále je a že s tím povolováním zaškrcovadla to není zase tak jednoznačné. Asi bych to řekl tak, otázka zní: Je lepší zachránit končetinu před odumřením s rizikem, že ten člověk umře a nebo mít jistotu, že přežije a raději riskovat odumření končetiny? Odpovíte-li si na tuto otázku, máte vyřešený problém, zda povolovat začkrcovadlo při tepenném krvácení.
Podobných příkladů, kdy se poučky změnily obráceně by se našlo více.
Jinak děkuji za komentáíř, který tento článek o tento bod aktualizoval. To je výhoda Internetu. Ve vytištěném skriptu to už nikdo neopraví.
Jako autorizovaná osoba pro nakládání s nebezpečnými chemickými jsem dost vyděšen předkládanými návody. Vyvolat zvracení při požití chemických látek se přestalo doporučovat před cca 20 lety. Příčina je prostá - při požití látek dráždivých či žíravých se jejich působení na trávicí trakt opakuje. Daleko větší nebezpečí je při požití látek s R větou 65 (např. ropné látky apod.), které představují největší nebezpečí při vdechnutí do plic a k tomu dochází nejčastěji právě při zvracení.
Napsal(a): RNDr. Josef Novák, email: jnovak@lybar.cz dne: 10.03.2004© Stránka vygenerována za 0.0024 sec. | Aktuálně máme v databázi 8386 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz
Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha