Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

První pomoc VI

V dnešním šestém pokračování se budeme zabývat více menšími problémy, které ale jsou také dosti závažné a můžeme se s některými z nich i poměrně často setkat.

     Otrava

     Při otravě nepodáváme postiženému mléko ani jiné tuky. Dáváme pít vodu, která rozředí obsah žaludku, popř. vodu s živočišným uhlím. Nutíme postiženého zvracet. K tomu může dopomoct teplá voda se solí. Vodu podáváme co nejteplejší, jak postižený snese. Je-li postižený v bezvědomí a při tom ublinkává, dáme jej do stabilizované polohy a co nejrychleji jej dopravíme k lékaři. Při tom je potřeba s sebou vzít zbytky jídla nebo aspoň zvratky, aby lékař poznal o jakou otravu jde.

     Otravu v ráně poznáme podle červené stezičky na žíle. Postiženého dopravíme okamžitě k lékaři.

     Poleptání

     Při poleptání vymýváme kyselinu sodou nebo roztokem mýdlového prášku ve vodě, louh naopak kyselinou (ocet, citron). Na vypití frydexu je nutný tvrdý alkohol, a to i u dětí. Při vypití zředíme vodou a nenutíme zvracet.

     Úraz oka

     Dojde-li k poleptání oka, vyplachujeme oko až do příchodu lékaře, minimálně 20 minut pod vodovodem. Nikdy nesmíme oko vyplachovat přes druhé oko! Vyplachujeme i vápno.

     Je-li v oku cizí předmět a pohybuje-li se, přetáhneme víčka přes sebe a necháme postiženého hýbat okem. Pak rychle víčka pustíme a předmět vyplave. Je-li předmět zaseklý, přenecháme jeho vyndání lékaři. Oko sterilně kryjeme a převážeme. Je-li v oku zapíchnutý předmět, nevyndáváme ho a vyhledáme lékaře.

     Popáleniny

     Popáleniny dělíme na 4 stupně. Při 1. stupni, který je nejlehčí, je kůže růžová. Při druhém stupni jsou na kůži puchýře, třetí stupeň je charakterizován přiškvařeninami a 4. stupeň tím, že je kůže zuhelnatělá. Tady už pomůže pouze plastická operace.

     U starých lidí a dětí je kritické, je-li popáleno 20% povrchu lidského těla. K určení rozsahu popálenin použijeme pravidlo devíti. Hlava tvoří 9%, paže 2 x 9% = 18%, nohy 2 x 18% = 36%, hrudník 2 x 18% = 36% a klín zbylé 1%.

     Malé popáleniny chladíme studenou vodou tak dlouho, dokud to bolí. Pokud po vytažení z vody končetiny bolí, ochlazujeme ji znovu dál. Popálené místo potom sterilně kryjeme. Na popálené místo nedáváme žádnou mast, jsou-li puchýře, tak je nepropichujeme. Je-li ke kůži přiškvařená látka, tak ji nestrháváme a necháme ji tam. Rovněž při polití asfaltem, asfalt nestrháváme. Ránu chladíme přes něj a i přes něj popálené místo sterilně kryjeme. Obličej nikdy nezavazujeme na sucho. Při popáleninách dbáme vždy zvýšené hygieny. Rozsáhlé popáleniny nechladíme, protože jsou provázeny poúrazovým šokem, který bychom tím rozvíjeli.

     Pneumotorax, vnitřní poranění břicha

     Při pneumotoraxu, což je vnitřní poranění hrudníku, dáme postiženého do polosedu. Na poraněné místo mu přiložíme poloprodyšný obvaz. Poslouží k tomu igelit, který ze třech stran neprodyšně přilepíme a ze spoda necháme volně. Igelit pochopitelně nepřikládáme přímo na ránu, musíme jej podložit gázou nebo jiným obvazovým materiálem. Při vnitřním poranění břicha se nesmí jíst ani pít. Ránu sterilně kryjeme.

     Při zabodnutém předmětu do těla předmět nikdy nevytahujeme. Je-li to potřeba, předmět fixujeme, aby se v ráně nepohyboval a postiženého dopravíme k lékaři.

     Bolest břicha

     Bolest břicha je stav, kterému je zejména u dětí nutno věnovat zvýšenou pozornost. Dobré je břicho prohmatat, je-li citlivé na pohmat. Pokud ano, vždy musíme okamžitě navštívit lékaře, protože je podezření na zánět slepého střeva. Současně zjišťujeme, kdy bylo dítě naposledy na stolici. Nebylo-li delší dobu, zkusíme použít čípek. Jsou-li bolesti tohoto původu poleví.

     Nikdy při bolestech břicha nesmíme dávat žádné tišící prášky ani obklady na břicho. Lékař by potom nedokázal určit správnou diagnózu. V případě, že by šlo o zánět slepého střeva, by teplý obklad na břichu celý proces mnohanásobně urychlil.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 06.12.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 4126 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha