Speed Express byl od začátku dubna opět obnoven. Dělám šéfredaktora a zatím jsme se ustálili na dvou článcích denně. Časem jich možná bude i víc. Hledáme redaktory. Máte-li zájem psát, napište mi. Speed Express se dost zevšeobecnil, takže se v něm uplatní prakticky každý dopisovatel.
Napsal(a): Martin Fencl - Marťas, email: martas@ekamarad.cz dne: 15.04.2001 Koukal jsem se na NetDay. Dříve jsem byl pravidelným čtenářem Speed Expressu. Úroveň NetDay výrazně klesá. Šéfredaktor si nedokázal udržet redaktory, vypadá to, že neumí jednat s lidmi, a tak mu utíkají. Nepochopil jsem, proč rušil Speed Express, když nakonec z NetDay udělal specializovaný odborný časopis. Je tedy vlastně štěstí, že se nenechaly menší časopisy zglobalizovat. Teď by znovu své časopisy obnovovali, hledali znovu čtenáře a začínali by od začátku.
Na NetDay se teď nediskutuje o ničem jiném, než o časopisu. Místo diskusí k článkům, zde jsou hádky, což je velkým mínusem.
Jestli jsem to dobře pochopil, NetDay zde má být jako náhrada Speed Expressu. Nápad na projekt velkého časopisu jistě není špatný. Jde ale o to, jakým způsobem ho berou jeho autoři za svůj, jaká je v něm míra demokracie. Z článků a diskusí na něm a kolem něj tuším, že bude mít asi jisté problémy. Část toho nastínil Marťas v tomto článku. Je těžké pro šéfredaktora, aby zrušil svůj časopis, vzdal se postu šéfredaktora a šel na post řadového redaktora. O tom, jestli a kdy bude jeho článek uveřejněn, rozhoduje jedna osoba, říká se, že se v článcích mění i názvy či komentáře. To by rozhodně bez souhlasu autora nemělo nikdy nastat.
NetDay, který vypadal velkolepě, publikuje 15 článků týdně, vždy po třech v pracovní dny. Ve srovnání s tím, Speed Express publikoval dva články denně, tedy 14 článků týdně. Kvalita je asi srovnatelná, ve Speed Expressu ale bylo méně chyb a překlepů. Bohužel zmizel z Internetu, takže srovnání Speed Expressu s NetDay už není možné.
Kladem Speed Expressu dále bylo, že měl svůj archív, na NetDay článek po určité době nenávratně zmizí a není-li náhodou mezi nejčtenějšími, čtenář se na něj nedostane. Dobrý nápad ze Speed Expressu, kde byly aktuální diskusní příspěvky, na NetDay také není. Možná je trochu lepší vzhled, přibyly nějaké funkce, ale zhruba stejný počet praktických funkcí zmizelo. Takže je otázka, co nového NetDay oproti Speed Expressu přinesl?
Speed Expressu je škoda, Marťas ho šéfredaktoroval dobře. Rovněž takový konec časopisu ze dne na den myslím není nic moc dobrého. Poslední publikované články po 24 hodinách nenávratně zmizely z Internetu. Dovedu pak pochopit, že autoři, kterých se to týká, nebudou mít ke globalizovanému NetDay důvěru a nebudou do něj chtít psát. Obdobně si myslím že si každý rozmyslí o NetDay napsat a pokud napíše, tak asi bez odkazu. Když teď někdo čte starší články třeba na Živě, bude se asi divit, proč odkaz nefunguje. To, že časopis mezitím zanikl, se nikde nedoví. Takže ostuda za nefungující odkaz padá na hlavu autora, který o časopisu psal v domění, že je to časopis, který přetrvá aspoň nějaký čas a vzápětí po několika měsících nezanikne.
Napsal(a): Mirek Fišer, email: mirekf@centrum.cz dne: 14.10.2000© Stránka vygenerována za 0.0027 sec. | Aktuálně máme v databázi 8400 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz
Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha