Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Josef je úterý 19.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Co víme o pedofilech?

Asi by bylo zajímavé udělat anketu o tom, kdo má jakou představu o pedofilech. Myslím, že by jsme se dozvěděli různé názory. O tom, jak se na to dívá sexuologie si budeme povídat s MUDr. Hanou Fifkovou.

     Co víme o pedofilech? Tato tématika byla několik let silně tabuizovaná a nemluvilo se o ní. Představy lidí o tom, kdo je pedofil, jsou různé. Já osobně jsem se setkal s třemi různými názory. Jedni říkají, že je to člověk, který má rád děti, což odpovídá překladu slova pedofil. Druhý názor je, že je to sexuální orientace a třetí názor je, že jde o zločince, kteří ubližují dětem. Tento třetí názor je asi v podvědomí společnosti nejrozšířenější, přesto, že je myslím nejnesprávnější.

     Tabuizace tohoto tématu se konečně začíná narušovat a o tomto problému se začíná mluvit. Velkým přínosem byl i pořad Áčko "S pedofilem na tábor", kde jako host vystoupila sexuoložka MUDr. Hana Fifková. V našem magazínu už pár článků o pedofilech vyšlo a jejich vysoká čtenost nasvědčuje tomu, že je to téma, které naše čtenáře zajímá. Proto jsme požádali paní Fifkovou o spolupráci a zodpovězení několika otázek na toto téma.

     Chystáme tedy cyklus, který by měl rozvinout to, co začalo v televizním Áčku, kde bylo na vše velmi málo času. Prvními otázkami hned navážu na tento pořad. Úplně na začátek bych rád, kdybychom si vymezili pojem, kdo to vlastně pedofil je.

     Který z třech pohledů, které jsem zmínil na začátku, je nejsprávnější? Jde vůbec tento pojem vymezit nějakou přesnou definicí?

     Dle mého názoru lze pedofilii definovat nejlépe jako erotickou lásku k dětem. Termín "mít rád" není plně vystihující, protože nevystihuje erotickou složku. Redukovaně bych uměla rozumět i termínu sexuální orientace - heterosexuálně orientovaný muž mívá v erotických fantaziích ženy a nemusí je k tomu milovat, adekvátně pedofilně orientovaný člověk může mít ve fantaziích děti a nemusí je milovat k tomu, aby jejich prostřednictvím dosahoval sexuálního vzrušení. Vámi uvedený třetí význam je samozřejmě nesprávný a k části pedofilně orientovaných lidí i nefér - trestné eroticky orientované činy na dětech páchá delikvent - někdy s pedofilní orientací, jindy bez ní.

     Lze odhadnout kolik procent populace má pedofilní sexuální orientaci?

     Žádný takový odhad neznám.

     V Áčku jste zmínila, že někteří pedofilové se mohou kontaktům s dětmi vyhýbat, protože by je traumatizoval. Myslíte si, že je možný i opak, že naopak pedofila uspokojí pouhá přítomnost dětí, případně pouhé podání ruky s dítětem na začátku či konci setkání a nebo jenom projevená radost z programu, které pro dítě připravil?

     Ano, myslím si, že je možné, aby člověka pedofilně orientovaného duševně uspokojila blízkost dítěte.

     V Áčku padla i zmínka, že pro pedofila může být práce s dětmi určitým ventilem. Je tedy možné, že násilné odtržení od možnosti pracovat s dětmi může vyvolat u některých pedofilních jedinců napětí, které vzrůstá a může posléze vést k tomu, že později neovládnou své jednání?

     Myslím si, že pokud by někdo s pedofilní orientací uvedl, že díky násilnému zamezení práci s dětmi ztratil ventil a později se neovládl, lhal by především sám sobě. Každý člověk, je-li duševně zdravý a není-li pod vlivem nějakých drog, dokáže své sexuální jednání ovládat, chce-li. Trestné činy páchají lidé s pedofilní orientací kromě jiného i díky tomu, že svůj problém bagatelizují a racionalizují.

     Před několika desítkami let byl názor medicíny, že pedofilové nesmějí v žádném případě pracovat s dětmi? V Áčku jste zmínila, že pokud dokáží ovládat své sexuální pudy, mohou z nich být velmi dobří vedoucí, učitelé a vychovatelé? Dá se říct, co vedlo lékařskou vědu k této změně názoru?

     Nevím, co vedlo lékařskou vědu ke změně názoru a stalo-li se tak skutečně. Já osobně si myslím, že pro práci s dětmi může mít člověk pedofilně orientovaný lepší vlohy, ale samozřejmě to nemusí platit vždycky.

     I další otázkou zůstanu ještě v televizním Áčku. Zde jste zmínila, že i pohlazení může být sex. Jak se pozná, kdy je pohlazení jako neerotická pochvala (třeba prvňáčka od učitele či syna od vlastního táty či mámy) a kdy jde o pohlazení erotické, které je považováno za sex?

     Rozdíl je zcela jasný a jednoznačný - pohlazení dítěte je sexem tehdy, vzbuzuje-li tento čin v hladícím člověku erotické vzrušení. Nepedofilní učitel či otec dítěte se při pohlazení nevzruší. Namítnete-li, že dítě to nemusí poznat, namítla bych já, že dítě to často pozná, vytuší, vycítí. A i když nepozná, není právě toto zneužitím v pravém slova smyslu? Zneužitím dítěte nic netušícího k svému sexuálnímu vzrušování?

      Nazávěr rozhovoru ještě MUDr. Fifková dodává: "Nelíbí se mi používání slova pedofil. Lidé s pedofilní orientací přece nejsou daní jenom touto charakteristikou - jsou dále také velcí a malí, chytří a hloupí, hezcí a oškliví, líní a pracovití a tak dále a tak dále. Pedofil je štítek na čelo či nálepka na šuplíku - a to zkresluje a to se mi nelíbí."

      Otázek na toto téma bude jistě hodně, protože jde o téma velmi široké, o kterém se dlouhá léta nemluvilo. Máte-li i vy dotazy, pište je prosím na adresu naší redakce ekamarad@ekamarad.cz s předmětem "Dotaz - pedofil". Podobné dotazy sloučíme v jeden širší a vše nějak tematicky roztřídíme. Pokud vám potom bude připadat, že váš dotaz nebyl položen či zodpovězen tak, jak jste si představovali, můžete dále pokračovat v diskusi u článku. Upřednostníme ale, když budete dotazy posílat do redakce, abychom mohli vše tématicky uspořádat, protože se domnívám, že toto téma vydá i na jistý seriál.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 02.07.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 6296 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0040 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha