Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Valérie je čtvrtek 18.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Malé ohlédnutí za 2. kolem soutěže part a klubů

Dnes nepřinášíme soutěžní otázku ani úkol, ale odpovědi na úkoly tohoto kola s komentáři k odpovědem našich soutěžících.

     První úkol se týkal známého spisovatele Ernesta Thompsona Setona. Informací o něm jste zjistili celkem dost. Patrně jste nejvíce čerpali z jeho autobiografické knihy Cesta životem a přírodou. Něco se dalo jistě vyčíst i z Dvou divochů, kde jsou také jisté autobiografické prvky.

     V druhém úkolu se už správné odpovědi rozcházely. Byly mezi nimy odkazy, které nebyly všechny funkční. U některých mohlo jít o krátkodobý výpadek serveru, proto jsme se na ně vraceli ještě i o pár dní později. Některé odpovědi však šly mimo téma, některé stránky nebyly časopisy nebo šlo o stránky, které pouze propagovaly papírový časopis. Takové stránky jsme na mysli také neměli. Nemá cenu psát výčet časopisů, protože ten napsal před časem v článku Časopisy na Internetu Martin Fencl - Marťas. Samozřejmě od té doby už některé časopisy zanikly a některé naopak nově vznikly.

     S třetím úkolem Střešní organizace jsme se vyrovnali většinou poměrně dobře. Z dvou hlavních nelze opomenout Českou radu dětí a mládeže a Kruh sdružení dětí a mládeže. Další specializovanou střešní organizací je Asociace informačních center mládeže.

     Vypisovat dětské portály, což bylo vaším 4. úkolem, by bylo asi nošení dříví do lesa. Prakticky na všechny významnější už byly v našem magazínu recenze. Majáky a Alíka snad zná opravdu každý. Mezi portály lze ale započítat třeba i méně známý TheGate. Nově vzniká další portál Sídliště. Mimo dětských portálů je pak mnoho menších stránek pro děti. Někteří soutěžící projevili poměrně dobrou znalost Majáků a Alíka, které nám dost podrobně popsali.

     Pátý úkol - Internet pro mladé byl jednoznačně definován tak, aby vás nasměroval na JuniorInternet. Žádná jiná soutěž není takto zaměřena na přímou tvorbu na Internetu. V odpovědích se objevila soutěž na zdravou výživu, která nesplňuje parametry našeho zadání, protože v ní nesoutěží děti v dovednostech spojených přímo s Internetem, jako je přímá tvorba www stránek, či počítačové hudby nebo bannerů.

     Šestý úkol byl zřejmě nejlehčí, protože hádanka nebyla složitá. Správně odpověděli všichni. Převozník musí nejprve převést kozu, protože koza nesmí žádnou chvíli být sama se zelím ani s vlkem. Výběr na první jízdu je tedy zcela jednoznačný. Pak se převozník vrací a nyní může převést buď vlka nebo hlávku zelí. Potom ale musí odvézt zpět kozu, protože ta nesmí zůstat na ostrově sama ani se zelím ani s vlkem. Při další jízdě převozník převeze zbylou věc (pokud už převezl zelí, tak vlka, pokud převezl při druhé jízdě vlka, tak zelí). No a nakonec se převozník vrátí pro kozu. Vlk se zelím zůstat může, protože zelí nežere.U tohoto úkolu jsme přidali body těm, kdo si uvědomili, že jsou dvě řešení.

     Sedný úkol prověřil váš postřeh. PC Parta, která má na škole hodně moderní techniku nám vypsala rozdílů hodně, avšak autor udělal úmyslných rozdílů pouze deset. Jak jsme se již zmínili, šlo o obrázek ze staršího časopisu, kdy ještě nebyla tak dokonalá reprografická technika a navíc byl scannovaný na levnějším scanneru. My tedy objevili tyto rozdíly, které většina z vás uvedla:

     1. Na jednom obrázku má pes před sebou knížku.
     2. Na jednom obrázku nemá pes ocas.
     3. Sněhulák má na jednom obrázku na čepici (hrnci) sníh.
     4. Sněhulák má na jednom obrázku spodní knoflík bílý.
     5. Na jednom obrázku se liší vodorovné přepažení rámu okna.
     6. Na jednom obrázku jsou za oknem hvězdičky na druhém kolečka.
     7. Na křesle chybí jeden střapec.
     8. Na jednom obrázku má chlapec širší proužky na ponožkách.
     9. Na jednom obrázku má chlapec brýle, na druhém ne.
   10. Na jednom obrázku si chlapec podpírá rukou hlavu, na druhém ne.

     Ostatní rozdíly, které by se asi našly, jsou pouze reprografickým zkreslením obrázků.

     Osmý úkol se týkal orientace v přírodě. Zde jsme mohli čerpat z článku Orientace v přírodě bez buzoly, což většina soutěžních družstev zjevně udělala.

     Devátý úkol opět narážel na konkrétní ocenění, kterým jsou Březové lístky, o kterých se v našem magazínu několikrát psalo. Výčet článků o nich by byl asi dost bohatý. Toto ocenění zmínily všechny družstva, jen některé nám jej však blíže popsaly.

     I desátý úkol Kde hledat dětskou literaturu směřoval ke konkrétnímu slovníku, na což jste přišli všichni. Někteří jej máte zřejmě doma, protože jste nám o něm uvedli i konkrétní zajímavosti jako vydavatele či rok vydání. I o tomto slovníku se u nás psalo. Samozřejmě šlo o Slovník českých autorů knih pro chlapce (a nejen pro ně) od Tomáše Studenovského a Josefa Bláhy.

     Jednáctý úkol se týkal Internetu. Byl snadný, bylo to spíš slohové cvičení. Nám to i ukázalo, jak v kterém družstvu se kdo podílí na soutěži. Nejvyrovnanějším týmem je asi PC Parta, což jsme ocenili maximem bodů. Ostatní družstva mají většinou jednoho hlavního tahouna, který má v lepším případě jednoho až dva zástupce. U některých družstvech je to dáno tím, že mají různé možnosti přístupu na Internet. U Špuntů je to dáno tím, že jediný, kdo umí číst a psát je Písmák. Takže je pro svůj tým nepostradatelný.

     Poslední dvanáctý úkol se týkal dětských herců. Většinou jste nás mile překvapili a některé týmy poslaly až deset jmen i více. Šlo o filmy starší až hodně staré. V současnosti se jich bohužel natáčí velmi málo.

     I toto 2. kolo bylo velice vyrovnané a zamíchalo pořadím oproti prvnímu. Však se říká "Každý chviliku tahá pilku." Se zájmem u nás v redakci očekáváme, jak se bude vyvíjet 3. kolo, které bude jistě neméně dramatické. Očekáváme, které se zase zapojí nové týmy, kolik vás v soutěži přibude.

     Současně už přemýšlíme i o 4. kole, které by mělo začít v září. Do něj možná přineseme nějaké změny a vylepšení. Ty ale zatím prozrazovat nebudeme, ať pro vás máme také nějaké překvapení.

     Úplně na závěr informace, kdo se raduje z kterých cen. První Ochránci si vybrali film Medvědí stezka, druzí Svišti sáhli po filmu Taje a záhady afrického safari a třetí Stopaři se radují z filmu Opice a jiné rodinné radovánky. Za tuto radost vděčíme firmě Davay, která filmy do našich soutěží darovala.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 15.04.2001
  • Článek zařazen do: Soutěže
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 4601 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0036 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha