Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Rostislav je pátek 19.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

V Praze 4 zvítězila komerce

Nedávno jsme vás informovali o záměru Informačního centra oddílů a klubů založit v Praze 4 internet studio pro děti. Vše bylo zajištěno mimo nebytového prostoru. O něm rozhodovala 4. července rada OÚ Prahy 4.

     V rozhodování zastupitelstva bohužel zvítězila komerce, která vyhrála nad dětmi. Takže s největší pravděpodobností internet studio pro děti nebude. Dar počítačů pro internet studio se asi neuskuteční, neboť co by s nima ICOK dělal, když dosud nemá svůj nebytový prostor, tím spíše pak nebytový prostor vhodný pro podobný záměr. Při tom v průvodním dopisu bylo napsáno, že v jiném prostoru tento projekt realizovat nejde, protože internet studio, má-li být pro děti, si na pevnou linku nevydělá. Navíc ani v současné době jiný vhodný nebytový prostor není. Nepomohla ani podpora Nadace Kamarádi, která v současné době dostala výpověď ze své kanceláře, protože v dotyčných místech plánuje radnice vybudovat hospodu. Realizace projektu by byla řešením pro nadaci, která na něm spolupracuje a našla by zde zázemí. Takto vše nasvědčuje tomu, že byla "vyhozena na ulici" bez náhrady, stejně jako TJ ORS, který v klubovně v Nuselské má dětský turistický oddíl.
     Všechny nebytové prostory, o které žádal ICOK na realizaci projektů, na kterých by participovala i TJ ORS (TJ oddílů rekreačních sportů Praha), byly těsně před tím přiděleny někomu jinému. Jednou se to zdrželo v podatelně, podruhé se zase rozhodlo velmi rychle, takže i obhlídka projektu byla zbytečná. V dalším případě nebyl projekt přidělen, protože nebyla poskytnuta dotace, kterou zastupitelstvo nepřidělilo proto, že ICOK ještě neměl přidělený nebytový prostor.
     O Praze 4 se nemůže říct, že by nepodporovala neziskové organizace. Má už spoustu "čárek" za ty projekty a organizace, které podpořila. A dál podporovat zřejmě není zájem, ty dosavadní "čárky" zřejmě už stačí. Co na tom, že přišla fantastická nabídka na zřízení internet studia, kdy si ICOK zajistil vše hlavní sám a od OÚ už chtěl pouze nebytový prostor a vyřazený nábytek. Díky ICOK by měly děti z Prahy 4 k dispozici deset počítačů, které nám slíbil sponzor. To si myslím rozhodně není málo. Navíc na vzniklém serweru, který by byl součástí internet studia, mohlo být prezentováno nemálo dalších neziskových aktivit.
     Jaký bude další osud internet studia jsem se zeptal ředitele ICOK Miloslava Fučka, který nedávno o něm psal do eKamaráda. Je vše už ztraceno nebo je ještě nějaká naděje?
     "Říká se, že naděje umírá poslední. Já teď horečně počítám. V domě ve Hvězdově ulici se uvolnil ještě jeden nebytový prostor. V tuto chvíli ale z dosavadních zkušensotí víme, že za symbolické nájemné nám v tomto domě asi tento prostor nikdo nepronajme. Před radními je vidina peněz a ta je, jak vidět nejsilnější. Zvažujeme, jestli by jsme tedy měli na komerční nájemné. Vypadá to, že možná jo. Pokud ale budeme mít prostory za komerční nájemné, bude si muset internet studio na toto nájemné a další náklady vydělat. To bude samozřejmě na úkor dětí. Na to o co budeme mít nájemné vyšší nám musí vydělat počítače. Víc počítačů tedy bude vyhrazeno pro dospělé za komerční cenu (1,-- Kč/min) a míň potom pro děti za zvýhodněné poplatky. Až nám někdo na projekt přispěje, situace se zlepší. Zatím mě to vychází, že pro děti by mohly být vyhrazeny 3 počítače z 10. Samozřejmě ještě záleží na tom, kolik firem projeví zájem o připojení pevnou linkou. Musíme důkladně počítat, protože bychom neradi investovali do něčeho, co za tři měsíce skončí z důvodu, že nebude buď na nájemné prostor nebo pevné linky. Při tom peníze, které budeme do projektu investovat nejsou ICOKu, ale ICOK si je bude muset někde vypůjčit. Bohužel, ač jsme nezisková organizace, OÚ Prahy 4 nás nutí, abychom se chovali komerčně. To bohužel svědčí o postavení nezickového sektoru v naší republice."
     Děti bohužel zažily zklamání. Jak velké zklamání bude, se dozvíme časem. Věc je ještě otevřená. Určitě víme, že internet studio nezačne svůj provoz od září, jak jsme původně chtěli. Současný nájem v prostorech, o které se ICOK chystá žádat totiž končí až 31. 9. Takže bude i problém, kam s nábytkem, protože do tohoto termínu má nadace předat nebytové prostory v Nuselské ulici. Možná tedy nábytek bude stát jednu noc někde na ulici a někdo z nadace u něj probdí noc a bude ho hlídat.

  • Autor: Mejta Jakub - Stopař
  • Datum publikace: 12.07.2000
  • Článek zařazen do: Komunální politika
  • Počet komentářů ke článku: 5
  • Článek si přečetlo 2887 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha