Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Kvalifikace vedoucích ano nebo ne

Má se vyžadovat kvalifikace od vedoucích, kteří pracují s dětmi? Rodiče také nemusí povinně projít žádným školením. Proč tedy chtít kvalifikaci po vedoucích?

     Svěřuje-li rodič svoje dítě do oddílu, kroužku, klubu nebo na tábor, chce, aby bylo o jeho dítě dobře postaráno a aby se mu vrátilo domů vpořádku. To je samozřejmě požadavek plně oprávněný. Napomůže k němu kvalifikace vedoucích? Co by vlastně měl takový vedoucí znát? O tom se v poslední době poměrně dost jedná. Tímhle problémem se začala zabývat Česká rada dětí a mládeže. Ale ještě před tím se na ní jednalo na Celostátních výměnách zkušeností. Touto problematikou se zabývala sekce "Řidičák na dítě". V letošním roce se touto problematikou začíná zabývat i Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR.
     Budu-li chtít protiargumentovat požadavkům na tato školení, pak se zeptám: "A jakou kvalifikaci mají rodiče?". Samozřejmě žádnou, i když i oni by zcela určitě měli mít zájem na tom, se v oboru výchovy svých dětí vzdělávat - většinou asi formou samostudia, tím že si občas něco přečtou v knize nebo odborném časopisu.
     Ta otázka asi nebyla tak korektní, neboť vedoucí se stará o více dětí než rodič a hlavně rodič se přece stará o své vlastní děti. No s tím vlastnictvím bych ale tak nesouhlasil. Dítě je samostatná bytost, které dopomohli rodiče hlavně biologicky na svět. Jejich dalším posláním je dětem usnadnit další cestu životem a něčemu je naučit, nikoli je však omezovat a "vlastnit".
     Rozhodně nechci oponovat kvalifikaci vedoucích. Můj názor je, že by měla být. A co by měla obsahovat? Určitě něco z výchovy - teda pedagogiku a psychologii. Další nezbytné jsou znalosti z první pomoci, protože k úrazu může dojít vždycky a včasná a hlavně správně provedená první pomoc, je většinou rozhodující. Důležité samozřejmě je, aby vedocí znal i nejnutnější právní normy, které se týkají práce s dětmi. No a čtvrtou oblastí, bez které se vedoucí určitě neobejde, je bezpečnost při činnostech.
     V druhé řadě pak bude samozřejmě existovat několik dalších doplňkových oborů. Už slyším, jak někdo volá "A co ekologie?". Samozřejmě, je důležitá. Ale přece jenom, je to už nadstavba. Čtyři oblasti, které jsem vymezil, jsou základem nutným pro bezpečnost dětí, aby se vrátily domů vpořádku a to jak fyzicky tak i psychicky. Ekologie je například různě důležitá pro různé činnosti. Například pro vedoucího turistického kroužku bude asi důležitější než třeba pro vedoucího dramatického kroužku.
     K těm nadstavbovým vědomostem mimo ekologie ještě určitě bude patřit i turistika a táboření, protože většina oddílů a kroužků si aspoň jednou ročně nějaký ten výlet udělá nebo jede tábořit. Důležité je taky znát nějaké hry a vědět něco o tělesné přípravě. No našlo by se toho určitě víc. Ale bude to už více souviset se zaměřením toho, co daný kolektiv dětí dělá. Mezi ty obecnější věci lze snad ještě zařadit základy účetnictví.
     Pokud chce někdo dělat hlavního vedoucího tábora, měl by mít samozřejmě hlubší vědomosti. Rozhodně by toho měl vědět víc z psychologie, protože už musí pracovat nejenom s dětmi, ale i s ostatními vedoucími. Určitě by měl něco aspoň obecně vědět o účetnictví, aby měl představu o práci hospodáře. Měl by přinejmenším znát povinnosti a práva zdravotníka. Měl by umět takový tábor připravit.
     V SKSK ČR je kvalifikace třístupňová. Třetí nejnižší stupeň obsahuje základní věci, které by měl znát vedoucí oddílu. Je to současně plnohodnotná kvalifikace. Druhý stupeň je zaměřen pro vedoucí táborů, ale i vedoucí středisek a i pro lektory. Vedoucí, který již dosáhl nějakého vzdělání a zkušeností, by je měl předávat dál. No a první stupeň je už jakousi nadstavbou. Ten je zaměřen už spíše pro funkcionáře a zkušenější lektory.

  • Autor: Fabián Martin
  • Datum publikace: 08.07.2000
  • Článek zařazen do: Vedoucí
  • Počet komentářů ke článku: 4
  • Článek si přečetlo 2893 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha