Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Internet je doplňkem naší práce

Občas slyším názory některých dospělých, že Internet je po televizi další hrozbou dětí.

Srovnání Internetu s televizí podle mého názoru není dobré. Lidi, kteří vyslovují své obavy, mají svoji částečnou pravdu. Ale zdůrazňuji částečnou. Záleží na tom, jak děti Internet využívají a to záleží na nás dospělých. V našem sdružení a to teď mluvím jak za Sdružení klubů správných kamarádů ČR, tak za Informační centrum oddílů a klubů, využívají děti Internet aktivně. Důkazem toho je i tento magazín, v kterém pracuje několik dětských redaktorů z našich sdružení.
     Propagovat své sdružení na Internetu a naučit děti se v těchto informacích orientovat, je velice záslužná věc. Rovněž spojení pomocí emailů zkvalitňuje naši činnost. Je rychlejší než poštou a je levnější než telefonicky. Při růstu všech cen se stává naše činnost stále dražší a proto uvítáme každé zlevnění.
     Děti díky Internetu i ušetří čas. Uvědomme si, že pokrok nelze zastavit, na děti jsou ve škole kladeny stále větší požadavky. Objem informací, které musí děti ve škole zvládnout, neustále roste. Je to dáno vývojem. Děti se musí naučit samy získávat informace. Na základní škole jim je vše předkládáno "až pod nos". Proto ale má dost dětí problém s přechodem na střední školu, kde se už vyžaduje určitá forma samostudia - umět si sám vyhledávat informace. Dítě samozřejmě může chodit do knihoven a tam informace vyhledávat. Umí-li hledat stejné informace na Internetu, má to snažší a ušetří dost času. Tento čas pak může věnovat svým koníčkům - třeba sportu. A tak argument, děti nesportují, protože sedí celý den u počítačů a potom klesá jejich tělesná kondice, se ukazuje jako lichý. Dítě, které Internet umí správně používat, docílí pravý opak. Internet mu paradoxně umožní, aby mělo lepší tělesnou kondici, protože mu ušetří čas, který mu zbyde na sportování.
     Vidíme, že tedy věc není v samotném Internetu, ale v nás lidech. Jak naučíme děti s Internetem zacházet, tak to budou dělat. Každá věc má své klady i zápory. Bohužel vemi negativně tady "výchovně" působí Český Telecom, který svojí tarifní politikou učí děti ponocovat. Díky zatím stále vysokým cenám za telekomunikační poplatky za připojení na Internet, většina dětí zasedá k Internetu po 21. hodině, kdy by se už pomalu měly chystat do postele. Ve většině rodin převládá ekonomický regulátor a tak děti zasedají k Internetu v době, kdy je to nejlevnější a ne v době, kdy je to nejvhodnější, což je například, když venku prší. Tam, kde rodiče děti v týdnu na Internet nepustí, protože v 21 hodin se už skutečně chystají do postele, to potom odnáší víkendy, kdy jsou děti na Internetu bez ohledu na to, jaké je venku počasí.
     Závěrem tedy mohu říct, že nám v obou zmíněných sdruženích Internet pomáhá ke kvalitnější činnosti a nemohu tedy souhlasit s jeho stavěním proti naší činnosti. My také "taháme" děti ven do přírody, ale od televize a jiných opravdu konzumních prostředků, nikoliv od Internetu. Samozřejmě souhlasím s tím, že jsou i děti, které to s Internetem přehánějí, třeba jsou na něm i závislí a baví se na něm převážně pasivně. To ale není chyba Internetu, ale nás dospělých. Přesně řečeno těch dospělých, kterým byla svěřena výchova těchto dětí. Svůj podíl na tom ale svým dílem má i celá společnost, neboť si musíme také uvědomit, že někteří rodiče Internetu prostě nerozumí a nejsou schopni posoudit, co na něm jejich děti dělají. To lze vyřešit jenom všeobecnou osvětou. Proto vítám myšlenku Virtuálního oddílu informatiky, který v této záležitosti bude určitě nápomocen nejenom dětem, ale i jejich rodičům, či jiným dospělým, kteří přijdou s touto problematikou do styku.

  • Autor: Jeřábek Václav - Yankee
  • Datum publikace: 27.06.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 5572 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha