Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Magazín eKamarád volá SOS

Když jsem začínal s tímto magazínem, začínal jsem s nadšením, ale hlodala ve mě trošku obava, zda neskončíme na nedostatku článků, jestli jich bude pořád dost. Jak se ukazuje, článků dost je a možná zvýšíme jejich počet uveřejňovaných týdně. Problémy jsou ale úplně jinde. Jsou to problémy technické. Minulá aktualizace málem neproběhla, moc nechybělo a eKamarád ve středu skončil...

     K napsaní tohoto článku jsem se odhodlal ve středu, když jsem se snažil aktualizovat eKamaráda, ale moje úsilí bylo zcela bezvýsledné. Berte to jako zaufalý výkřik člověka, který tento magazín vydává s nadšením a zápalem, ale není přiliš velkým odborníkem přes Internet. Vydavatelem je občanské sdružení dětí a mládeže, které je letos živo převážně z členských příspěvků vybraných od dětí a tak i finanční prostředky na vydávání tohoto magazínu jsou velmi skrovné. Redaktoři dělají vše zadarmo, takže SKSK ČR hradí pouze telefonní poplatky za připojení na Internet, které bohužel neustále narůstají.
     Vrátím-li se trochu do historie, eKamarád začínal nejprve na Adamu.Ten provozuje Národní informační cnetrum mládeže a jeho provoz je zcela odvislý na dotacích MŠMT ČR. Proto i tento server používá poněkud starší technologie a je tedy poruchovější. Když měl Adam výpadek právě v době, kdy jsem potřeboval provést aktualizaci, přehrál jsem prozatímně eKamaráda na Freeweb, kde máme stránky Informačního centra dětí a mládeže a kde ještě nylo místo. Po té jsem založil stránky na Hyperlinku, kam se eKamarád stěhoval hned další den a vše nasvědčovalo tomu, že tam zůstane nastálo. Tento server poskytuje nejrůznější služby, zejména formuláře, možnost zaheslovat stránku, diskusní fóra neboli knihy návštěv a též ankety. Proto se na něj stěhovaly další naše stránky, na kterých spolupracujeme společně s ICOK - Dětská seznamka, Virtuální oddíl informatiky a Fanklub Majáků. Bohužel tento web je nespolehlivý. Poprvé jsem se s tím setkal, když mi nešly vytvořit diskusní fóra. Jinak vše fungovalo. To bylo, když jsem dával konečnou podobu stránkám fanklubu Majáků. Pak jsem chtěl v neděli udělat konečné umístění Dětské seznamky a Virtuálního oddílu. Během celého dne se mi to nepodařilo, protože na server nešlo nahrávat přes FTP. Vše jsem tedy musel dělat v noci z pondělí na úterý, kdy bylo zase vše vpořádku. Obdobná závada byla na Hyperlinku ve středu odpoledne. Soubory se nahrávaly s velkou chybovostí a pomalu. Místo některých se nahrály jen bílé stránky, někde zůstala stará verze. Vzhledem k tomu, že eKamarád má v současné době přes 400 souborů a z toho skoro polovina se mění při každé aktualizaci (při posouvání článků dozadu se musí aktualizovat návratové adresy), byla to práce více než zoufalá. Po dvouhodinovém nahrávání jsem zjistil, že téměř polovina souborů není nahráta a že je v tom šílený zmatek. Takže jsem celou starou verzi smazal a začal nahrávat znovu. Šlo to ze začátku výrazně rychleji, ale asi ve čtvrtině se začaly oběvovat opět červené chybové hlášky. Proto jsem se odpojil od Volného a připojil přes Contactel a vše zkoušel znova. Výsledek byl stejný. Další pokus jsem udělal, že jsem vše nahrál na Adama. To se povedlo, rychlost byla asi čtyřikrát vyšší. Jinak FTP mi ukazovalo na Hyperlinku rychlost mezi 0 až 200 byte/sec!!! Na Adama se už pohybovalo kolem 800 byte/sec.
     Mám-li zrekapitulovat moje problémy, které mi nejvíce ztěžují moji práci, pak je asi seřadím takto:
     1. FTP se aktivuje do činnosti po 1 až 2 minutách po označení souborů, které se mají nahrát a odklepnutí šipky k nahrátí. Na Adamu to bylo asi dvakrát rychlejší, ze začátku byla odezva okamžitá, čím více souborů už bylo nahráto, tím se reakce prodlužovala.
     2. Jak jsem se již zmínil, rychlost FTP přístupu se mi pohybuje většinou od 0 do 200 byte/sec. Krátkodobé maximum dosahuje 2 kbyte/sec. Vzhledem k tomu, že mám modem 33,6 kbyte/sec, domnívám se, že je to málo.
     3. Poruchovost Hyperlinku, kam některé dny nejde nahrávat, protože je více než 50% chybovost. Některé soubory se prostě nenahrají. Při opakovaném nahrání přes FTP se někdy místo prvního zvoleného souboru nahrává znova poslední soubor z předchozí série a vždy s chybovou hláškou.
    4. Čistá HTML stránka, kde je jedna reklama a počítadlo, jinak jen prostý text, se mi někdy otvítá až 1 minutu.
    5. Problém s Windows - po smazání souborů mi zatuhne počítač a musím ho restartovat.
    6. Skoro neustále je v činnosti harddisk a v tu chvíli počítač reaguje na klávesnici s odezvami řádově až minuty. 
    7. Někdy, když přehrávám data přes FTP a abych si zkrátil čekání, otevřu stránku, stránka se otevře až po ukončení činnosti FTP, což je řádově několik minut. Někdy se otevře hned a FTP se nahrává na pozadí.
    8. Někdy je rychlost přenosu přes FTP tak malá, že je nutné se odlogovat a znovu přilogovat. Pak je zpočátku rychlost "až" kolem 700 byte/sec.
   9. Nahrání eKamaráda, který má necelé 2MB, mi ve středu trvalo 5 hodin. Je fakt, že v tom je čas nahrávání na Hyperlink, pak krátká kontrola s opravami. Když jsem zjistil, že bych musel opravovat každý druhý soubor, smazal jsem starou verzi a nahrával znova. Je v tom i odpojení a znovu připojení přes Contactel a nakonec následné nahrání na Adama s nutným přesměrováním formulářů, které musely zůstat na Hyperlinku, protože na Adamu by nefungovaly.
    10. Poslední problém je ve vztahu k serveru Webzdarma, kam jsme umístili internetovou verzi našeho časopisu Kamarád. Nezobrazovaly se mi reklamy, které máme přes Bilbord. Všiml jsem si, že Webzdarma tam má také reklamu přes Bilbord. Zkopíroval jsem tedy jejich kód, kde jsem pouze opravil naše referenční číslo. Teď to funguje, takže je to vpořádku. Bohužel jsem ale musel vyřadit čtvercové reklamy, protože ty se mi nepodařilo upravit. Pouhé nastavení změny velikosti nepomohlo.
     Pokud se tedy najde někdo, kdo bude ochoten mi v kterémkoliv z problémů pomoci, budu rád, když se se mnou spoji na email ekamarad@seznam.cz nebo třeba přímo v diskusi k tomuto článku (nevylučuju, že třeba někdo může mít podobné problémy a případná rada mu může pomoct). Bohužel současné technické problémy jsou tajkové, že opravdu ohrožují existenci eKamaráda. Nedovedu si představit, že bych nad nahráváním každé aktualizace strávil 5 hodin. A psát článek v nejistotě, jestli se vůbec objeví na Internetu, protože nikdy dopředu nevím, zda aktualizaci úspěšně nahraju, není dobrý pocit.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 09.09.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 3
  • Článek si přečetlo 3246 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha