Souhlasím s nutností spolupráce a v několika článcích jsem to též psal. Dokonce bych řekl, že se dá říct, že jsem tímto faktem přímo "bombardoval". Bohužel však zcela bez odezvy.
Zhruba v dubnu 2001 vznikl náš projekt Virtuální svět (http://www.virtualnisvet.ekamarad.cz), který se snaží takovou spolupráci vyprovokovat. Odezva na něj byla však nulová. Jak jsme ho propagovali? Prostřednictvím Adama, ale i dalších adres, které mám v adresáři a který obsahuje jak tyto amatérské servery, věnující se dětem, tak i profesionální média. Na placenou reklamu bohužel prostředky nemáme.
Podle mého názoru v této situaci nemůže jeden server vše utáhnout. Každý ze serverů provozovaných amatérsky má vždy na nějaký čas výpadek, byť to budou třeba jenom prázdniny. Podle mě je řešením v síti více serverů, jak o tom píšu v článku Omyly o informatice. Je to také myslím schůdnější řešení v tom, že se asi nikdo neshodne v tom, který server má být ten hlavní a které ty vedlejší.
Virtuální svět má řešit to, že když se někdo chce kamarádit se všemi, jako např. eKamarád (my za to nemůžeme, ale to dělá to jméno), tak těžko umístí na svoji stránku třeba 100 malých ikonek (já bych toho byl schopen, kdyby to technicky bylo možné). Proto si na svůj server umístí své nejlepší kamarády a ikonku Virtuálního světa, přes kterou se ostatní mohou dostat opravdu na všechny další kamarády, které projekt spolupráce podpoří. Protože tyto stránky jsou tématicky členěny, může zde být takových ikonek třeba i 1000 nebo více.
K založení Tiskové agentury mladých eKamarád nás vedlo to, že jsme v současné době v oboustranném nedostatku informací. To znamená, neví se o našich aktivitách. Amatérské servery, které propagují jejich zvěřejňování je jaksi nezveřejňují. Rovněž nám chodí k publikaci velmi málo zpráv. Dobrý nápad Dětské tiskové agentury rozesílání zpráv, nějak ustal. Poslední tiskovou zprávu jsme dostali v červnu 2001.
Co se týká citovaných serverů, myslím, že každý z nich má své specifikum. Ne každý z nich se tváří jako agentura či časopis, i když časopis v sobě třeba obsahuje. U portálu Majáky je myslím hlavní těžiště v chatu, i když zde je i Novinovník, odhadoval bych, že tvoří tak max 20% náplně portálu. Navíc s Majáky prostřednictvím Fanklubu Majáků (http://www.fcmajaky.ekamarad.cz) jistou spolupráci chystáme.
Jsem pro spolupráci. Konkurence mezi podobnými servery (což jsem již napsal několikrát) je nesmysl. Proto také Tisková agentura mladých eKamarád napříkald vůbec nevnímá Dětskou tiskovou agenturu jako konkurenta, ale jako partnera pro spolupráci, který je zařazen ve výstupu naší databáze a kterému zasíláme naše tiskové zprávy. Pokud nechodí, je chyba někde jinde (technického rázu).
Asi by stálo za to zpropagovat myšlenku Virtuálního světa, vytvořit informační síť a pak společně začít lobovat ve smyslu mých představ v článku Omyly v informatice. Podle mého názoru by se na českém Internetu uživila síť se zhruba 20 informačními body, které ale, a to zdůrazňuji, nesmějí být izolované a musí vzájemně spolupracovat.
Neinformovanost ve světě neziskového sektoru v oblastí dětí a mládeže je katastrofální a například naše internetstudio stojí před krachem, který přijde možná tak do 2 měsíců. Využití máme na 4%, přičemž ceny jsou stavěné na 20% využití, které by stačilo k pokrytí nákladů. Domnívám se, že málokdo nabídne dnes dětem Internet do 24,-- Kč/hod. Neobsadili jsme ani jeden kroužek a příměstské internetové tábory, na které jsou vesměs kladné ohlasy od těch, kdo se jich zúčastnili, byly obsazeny celkově z 20%. Mám obavy, že z důvodu neinformovanosti nebudou využity ani další nabídky - členská karta pro děti do 15,-- Kč s neomezeným přístupem v měsíci listopadu za 200,-- Kč, či nově vyhlášené kroužky, které obsahují 22 hodin v kroužku + 10 hodin volných za pouhých 300,-- Kč, což je cena za hodinu pod 10,-- Kč. Za tuto cenu se děti nepřipojí ani z domova.
Bohužel tato neinformovanost škodí nejvíce, protože ubíjí lidský potenciál a nadšení lidí, kteří ve svém volném čase a bezplatně něco dělají pro děti a kterých z tohoto důvodu stále ubývá. Proto také eKamarád už delší dobu volá S.O.S.
Gratuluji k založení další dětské tiskové agentury. Myslím si však, že zakládání dalších a dalších tiskových či jiných agentur hlásajících, že budou zveřejňovat názory dětí je do značné míry pouhým zmnožením již tak velké nabídky malých a ještě menších internetových serverů, časopisů, občasníků atd., které dělají totéž. Jen si zkuste spočítat, kolik jich je! SAN, eKamarád, DTA, Spektrum, Majáky, Alík, Sídliště - to mne jen teď napadlo, ale je jich mnohem a mnohem více. Každý si hraje na svém písečku, plácá si svou bábovičku! Podle mého názoru nemají velkou šanci na samostatné uplatnění. Vhodnější by asi bylo, kdybychom lépe spolupracovali (píšu za Dětskou tiskovou agenturu), vzájemně si pomáhali a případné čtenáře směrovali na jednu adresu (ze které by si samozřejmě dle své chuti mohli odskočit jinam). Přemýšlejte o tom, kamarádi.
Napsal(a): Slávek Hrzal, email: slavek.hrzal@cmail.cz dne: 18.10.2001© Stránka vygenerována za 0.0029 sec. | Aktuálně máme v databázi 8394 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz
Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha