Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?

Provozuje:
icok

ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vlastimil je pondělí 17.03.2025

Novinky

Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Diskuze ke článku: Slovo do pranice anebo omyl č. 4

Re(Pavel Kábrt): Darwin a jeho omyly

No vzhledem k tomu, že nemám moc času na obsáhlé články, tak zatím stručná reakce:
Jedna věc je, jakým způsobem Darwin dospěl ke svým závěrům a do jaké míry jsou pravdivé, a úplně jiná jsou důsledky.
Existují například i zřejmě pravdivé poznatky, například že některé látky (například TNT, nitroglycerin a podobně) jsou schopné rychlé exotermické chemické reakce bez přístupu vnějšího atmosférického kyslíku. Tento poznatek je s nejvyšší pravděpodobností pravdivý, a přitom způsobil možná i mnohem víc mrtvých než učení Darvina i jeho následovníků.
Nebo další věc: Existují země, které si potrpí na rovnoprávnost. Projevuje se to tím, že se tam v rámci tzv. "politické korektnosti" nesmí říkat "černoch", ale jedině "Afroameričan", a velmi nerado se tam například slyší o tom, že existují rozdíly mezi muži a ženami. Taková rovnoprávnost byla kdysi i u nás; mnohé soustružnice a traktoristky by o tom mohly vyprávět. Naproti tomu existují země, kde rozdíly mezi muži a ženami jsou uznávány; v jedné z nich donedávna vládlo hnutí Taliban.
Jak se tedy díváte na autory knih, kteří se zabývají například psychickými a intelektuálními rozdíly mezi muži a ženami?

No, a co se týče toho padání kamení; neříkejte mi, že nesprávné stanovení, kudy bude padat kámen, nemůže způsobit zabití. Ne, to mi tedy nevykládejte. A s tím zamrzáním vody je to podobně.

Napsal(a): Pavel Jůza, email: p.juza@seznam.cz dne: 10.01.2002

Darwin a jeho omyly

Odpověď Pavlovi Jůzovi, Omyl č. 4, Je to tak důležitý omyl? (z 30.11.2001)

O Darwina se opravdu otírám často, to je, Pavle, velmi dobrý postřeh. A to proto, že jestli kameny padají i vzhůru či voda může zamrznout i při jiné teplotě, jak píšeš (asi myslíš při jiném tlaku, že?) – to, pokud vím, nevedlo v žádném století k 55 milionům mrtvých, zatímco Darwinovy omyly ano. Už to chápeš, proč mi ten darwinismus tak vadí? Ale kdybys četl pozorně moje články, věděl bys to. Stejně jako bys věděl, že Darwin se spletl ve všem podstatném – ale dodnes se jeho teorie, která měla tak zrůdné důsledky na lidstvo, učí vesele na školách, jakoby nic.

Víš, tak to mi vadí, a nezdá se mi, že je to stejné, jako jiné omyly vědy. Nemyslím si, že když někdo nenávidí černochy (což bylo darwinismem silně posíleno, i když rasismus byl i před Darwinem, ale sami evolucionisté přiznávají, že po Darwinově teorii silně zesílel), tak je to stejně neškodné, jako když má někdo mylný názor třeba na zatmění Slunce. Nemyslíš? Jak správně napsal jeden autor: když zabavovali na pultech knihkupectví Hitlerův Mein Kapmf, tak měli sebrat i Darwinovy knihy. Proč? Protože Hitler z Darwinových nesmyslů vyšel! Stejně tak vrah Stalin a největší vrah dějin, Mao-C-Tung. To se Ti vše zdá „prkotina“? To, že Tě toto nevzrušuje, ovšem ukazuje na určité povahové rysy. Nebo se mýlím?

A ještě by mě zajímalo, jak píšeš, co se z Darwinových blábolů ukázalo jako pravdivé, nemohl bys mi to sdělit? Asi to, že některé ryby plavou a někteří ptáci létají, nic víc. Jo, a že pěnkavy mají různé tvary zobáků. Na to jsme ovšem Darwina nepotřebovali. Všechno ostatní, co tvrdil, o vývoji zvířat, je nesmysl. Celé jeho učení uvrhlo vědu do marazmu ateismu (popírání Stvořitele) a lidstvo do silného rasismu a nihilismu (popírání smyslu a cíle života). Darwin udělal to, co udělá každý, kdo někomu do dobrého jídla či pití přimíchá jed. Tak je třeba pohlížet na Darwina.

Asi jako bych Ti uvařil výborný oběd, řekl Ti recept, jak jsem to udělal, ale Ty jsi nevěděl, že jsem tam přimíchal jed. A říkal bys: ten pan Kábrt není tak špatný, vždyť tam bylo tolik dobrých surovin, čerstvá vajíčka tam dal, výborné maso, skvělá omáčka. A pak bys umřel. Přesně takhle to vypadá dnes po Darwinovi v biologii. Učí se pravda o tom, jak příroda vypadá, mnoho se poznalo, ale o jejím původu se učí totální nesmysly – díky Darwinovi. V žádném přírodovědeckém seriálu si neodpustí tyto jedy cpát do lidí – sledujeme lvi a slyšíme, že se vyvinuli, sledujeme velryby a slyšíme, že se vyvinuly, sledujeme čápi a slyšíme, že se před miliony let vyvinuli – totální magořiny. Žádné zvíře se nikdy nevyvinulo z jiného zvířete, ani člověk ze zvířat. Tečka. Darwin otrávil vědu o minulosti.

Napsal(a): Pavel Kábrt, email: pavelkabrt@seznam.cz dne: 09.01.2002

Je to tak důležitý omyl?

Ve všech dalších dílech seriálu se autor neopomene otřít o Darwina. Dokonce se onehdy cítil dotčen, že na tento díl seriálu nikdo nereagoval, a vyslovil podezření, že to snad nikoho nezajímá.
Domnívám se, že Darwin vycházel z úrovně vědomostí své doby. Nedomnívám se, že byl podvodník. Došel k závěrům, některé z nich se ukázaly správné, některé mylné. Tak to ve vědě chodí.
Musím říci, že Darwinova teorie mě opravdu nevzrušuje tak, jak by si autor přál. Existuje spousta omylů ve vědě, eventuelní Darwinovy jsou pouze některými z dlouhé řady a pozornost jim věnovaná mi připadá ne zcela adekvátní.

Přitom ještě dnes se lze setkat s různými mylnými názory, a málokoho to vzrušuje. Mnozí věří, že volně upuštěný předmět padá dolů. Mnozí věří, že Slunce je vidět jenom když je nad obzorem. Mnozí věří, že voda zamrzá při 0°C. A tyto omyly, které se každodenního života týkají víc než Darwin, autora vůbec nevzrušují.

Napsal(a): Pavel Jůza, email: p.juza@seznam.cz dne: 30.11.2001

1

© Stránka vygenerována za 0.0044 sec. | Aktuálně máme v databázi 8430 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha