Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?

Provozuje:
icok

ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek František je středa 04.10.2023

Novinky

Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Diskuze ke článku: Vztekloun

Učebnicový příklad

Popis scény vyvádění dítěte v obchodě je dá se říci učebnicový - a není divu, protože je velmi rozsáhlý. Píše o něm např. Sal Severe v knize "Co dělat, aby se vaše děti správně chovaly", kterou tuším vydalo nakladatelství Portál. On popisuje tyto klasické scény a často uvádí, že rodiče, aby si ušetřily hysterickou scénu dítěte, raději mu po chvíli vyvádění sladkost koupí. Dítě si pak zafixuje: budu-li vyvádět dostatečně dlouhou dobu, dostanu to, co chci. Uvádí i možnost řešení, které spočívá v pozitivní motivaci, ale i důslednému vedení dítěte - konkrétně v této situaci prostě nevyhovět jeho přání.

Napsal(a): Michal Řada, email: michal.rada@seznam.cz dne: 06.09.2001

Bez názvu

Když jsem si přečetla článek "Vztekloun" docela mi bylo líto maminky 10letého chlapce, který se vztekal, protože mu maminka nedovolila vzít si noviny. Vzpomněla jsem si při tom na svou 5letou dceru, s kterou mám tytéž problémy. Kolikrát si nevím rady. V obchodě se začne vztekat, protože ji pokaždné nekoupím to, co si zrovna přeje. Ve školce, když pro ni přijdu z práce a ona se mě zeptá, co budeme dneska dělat a já ji hned neumím odpovědět, že to spolu probereme, až budeme venku, tak začne dělat scény. No prostě jedna velká hrůza. Teď by mi mohly maminky tvrdit, že je to výchovou. Ale já si nejsem jista. Vždy, když něco takového udělá, jí s manželem vysvětlujeme, domlouváme, sem tam i dáme na zadek a nic nepomáhá. Náš rarášek to dělá pořád. Snad, když se člověk narodí, tak to má v sobě. Nevím. Nemám z toho dobrý pocit a dost mě to štve a dávám si otázky typu, proč dítě mé známe je klidnější a při napomenutí se nevzteká? Proč zrovna já mám dítě vzteklouna, i když se snažím ho vést k opaku?

Napsal(a): Jiřka, email: zrzunka@seznam.cz dne: 01.09.2001

Medicína na zuřivce

Pokud je někdo takto silně zuřivý a zuří aktivně, ne tedy pasivním trucováním, které doporučuju ignorovat, je třeba zasáhnout aktivně. S několika takovými případy jsme se setkal. Nejhorší jsou symbolické pohlavky a někdy situaci zhorší i domluva. Jak jsem pochopil, vzteklouna vyvedla do nepříčetnosti i domluva cizí paní. Z toho, co jeho maminka dělala, by mohlo zabrat ono naplácání přes zadek. Nemám tím na mysli nějaký extra velký výprask, ale obyčejný výprask na zadek, třeba i rukou, ale pořádný a nebo řemenem či vařečkou (ta samozřejmě není v metru k dispozici).
     Dítě je při takovém výprasku přehnuto přes koleno, tedy v pozici, kdy je zdánlivě pohyblivě bezmocné a je šance, že se dříve uklidní. . Je na něm, jak dlouho bude zuřit, protože po určité době ví, že výprask neustane dřív, než se uklidní a že se postupně stupňuje. Záleží potom na tom, jak velký jeho afekt je, kdy si uvědomí, že velikost tohoto výprasku záleží jenom na něm. V dost případech dětí z okolí to funguje a to i v relativně větším věku (např. ve 14 letech). Je-li afekt malý, dokáže ho dítě zvládnout i poměrně dost brzo. Časem se tato doba zkracuje a v některých případech stačí pouhé přehnutí přes koleno a už je tu slib, že zuřit nebude, takže ani žádná rána na zadek nedopadne.
     Bití přes hlavu a nebo kamkoliv jinam tady má opačný účinek. Na zadku jsou snad nějaké zóny, které mají zklidňující charakter. Nesmí se to ovšem přehnat, intenzitu je třeba si vyzkoušet a zvětšovat ji pomalu a postupně, aby mělo dítě čas a šanci. Stačí-li nám k tomu ruka (je-li dostatečně pádná), je to výhodou. Zkušenosti ukazují, že dítě se také zklidní dřív. Maminkám tedy doporučuju to zkoušet rukou a řemen nebo vařečku mít připravenu až v záloze. Může se stát, že někdy bude ruka stačit, protože afekt bude menší, někdy ale přijde ke slovu nástroj. To se dopředu těžko odhaduje.

Napsal(a): Lily Cantona, email: cantona@centrum.cz dne: 24.01.2001

1

© Stránka vygenerována za 0.0025 sec. | Aktuálně máme v databázi 8230 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha