Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Valérie je čtvrtek 18.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Internet a neziskový sektor

Internet je pro neziskový sektor nemalým pomocníkem. Nejenom, že usnadní práci, ale hlavně ušetří peníze, kterých je v neziskovém sektoru žalostně málo. O účinnou propagaci už snad není ani nutno zvlášť zdůrazňovat.

     Internet se u nás velice rozšířil. V okamžiku nabídek bezplatného webhostingu a bezplatného připojení, se naplno otevřel i neziskovému sektoru. Zmiňovat se, kde všude může nezisková organizace získat zdarma www prostor, by bylo asi zbytečné. Článků na podobné téma najdete hodně a bude se jim věnovat i náš eKamarád. V této souvislosti bych pouze zmínil, že mimo firem, které poskytují webhosting obecně zdarma, jsou i formy, které ho poskytují komerčně, ale neziskovým subjektům zdarma. Mezi ně například patřila možnost získat bezplatný webhosting na velmi rychlém serweru www.czechia.com . Protože se zde již prostor určený pro neziskové organizace zaplnil, tato šance skončila, avšak organizace, který tam svůj www prostor mají, ho tam mají i nadále.
     První bezplatné připojení pro neziskový sektor, zejména pro sdružení dětí a mládeže, poskytlo Národní informační centrum dětí a mládeže, přes serwer www.adam.cz . Dnes s ohledem na zavedení tarifu Internet 99 a posléze Internet 2000, toto připojení většina sdružení nepoužívá, protože je pro ně nevýhodné. Za službu tarifu zvýhodněnéhoho pro Internet totiž musí poskytovatel platit Českému Telecomu a na to samozřejmě NICEM neměl finanční prostředky. Proto je pro tato sdružení výhodnější použít služeb bezplatného připojení prostřednictvím firem Volný, Contactel nebo Worlonline.
     NICEM v současné době poskytuje sdružením dětí a mládeže bezplatný webhosting na již zmíněném serweru Adam. Tam mimo jiné najdete nejrůznější infiormace pro sdružební dětí a mládeže.
     Mít vlastní www stránky je pro neziskovou organizaci velkým přínosem. Může zde prakticky zadarmo publikovat potřebné údaje, jejichž tisk a distribuce, by byly poměrně nákladné. Mohu-li doporučit z pozice webmastera stránek pro několik sdružení, tak mimo Czechie, která dnes už webghosting zdarma nenabízí, mohu doporučit Adam, který je ale bohužel někdy pomalý. Uživatelsky velmi příjemný je Hyperlink, který umožňuje například i velmi jednoduše vytvářet odpovědní formuláře, které jsou jinak velmi složité. Zajímavou službou na Hyperlinku je též možnost omezit přístup heslem na některé stránky a návštěvní kniha.
    Naopak bych nedoporučil Samuel, protože tady jsme měli problém s tím, že stránky byly vždy zhruba po 3 měsících smazány s tínm, že je nikdo nenavštívil, což nebyla pravda. Důkazem toho bylo počítadlo umístěná na stránkách. Když jsme to reklamovali a upozornili na to, bylo nám řečeno, že pravdu mají oni, že od nich žádný přístup detekován nebyl. Kdo teda a jak zvýšil přístup na počítadle, to nám už neřekli? Zřejmě se mi to asi zdálo v noci, že jsem šel na svoji vlastní stránku a opisoval jsem si stav počítadla. Protože se nám to stalo opakovaně, Samuel jsem definitivně opustil.
    Je jasné, že ten, kdo bude chtít vytvářet náročnější aplikace, může mit na tyto úvahy jiný názor. Znovu tedy podotýkám, že tato úvaha je vedena z hlediska na uživatelskou přívětivost pro toho, kdo tvoří statické stránky a není v onom oboru příliš velkým odborníkem.
     Díky Internetu tedy mohou neziskové organizace nejenom snadno vyhledávat různé informace, jako třeba právě vypsané granty, či levně komunikovat pomocí emailů, ale i levně propagovat svoji činnost. Jde jenom o to, vhodně umístit odkazy na svoje stránky do vyhledávačů a rozcestníků, či mít někoho, kdo o činnosti s odkazem na stránku, dokáže poutavě napsat do nějakého hodně čteného emagazínu. Pak už jde jenom o to návštěvníky udržet.
     Ještě větší radost bude mít neziskový sektor po pádu Českého Telecomu, který pro tyto organizace přístup k Internetu výrazně prodražuje. Při tom se sám tváří kdovíjak charitativně, ale velkou část peněz, které "velkolepě" rozděluje, získává právě z neziskových organizací. Těm menším samozřejmě žádné úlevy neposkytne, protože je to pro něj nezajímavé. Podpořit mediálně zajímavý projekt je o něčem jiném, než podpořit malý ale stejně prospěšný projekt. Je to prostě věc reklamy a ne sociálního cítění.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 19.08.2000
  • Článek zařazen do: Internet
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 3070 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0043 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha