Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Šifrování XIV

V šifrování jsme od soutěžních šifer přikročili k "praktickým" šifrám. Dnes si probereme jednu, kterou jen tak snadno někdo nepovolaný nevyluští.

     Šifra, které se budeme věnovat dnes je šifra mřížkou. Je potřeba aby autor i příjemnce zprávy měli stejnou mřížku. Mřižku si vyrobíme snadno z čtvrtky.

      Pokud si ji budete chtít vyrobit, musíte dodržet několik zásad. Mřížka musí mít sudý počet políček, může tedy mít rozměry 2 x 2 (ta by ale neměla moc smysl), 4 x 4, 6 x 6, 8 x 8 atd. Větší mřížky než 8 x 8 se používají jen vzácně. Nejběžnější rozměry jsou 6 x 6 nebo 8 x 8.

     V mřížce všude, kde vidíte křížek, vystřihnete čtvreček. Čtvrerečky ovšem nemůžete stříhat zcela libovolně. Každé políčko vám totiž vykrývá čtyři písmena, protože mřížkou čtyřikrát otáčíte. Vystřižené políčko vpravo nahoře např. vykrývá i prostor vlevo nahoře a vpravo dole a v levo dole. To by ale byla složitější teorie, která je nad rámec tohoto článku.

     Zkusíme si teď zašifrovat text, který si pootm za chvíli zaše rozšifrujeme zpátky. Budeme zašifrovávat: "Tak už umíte šifrovat a teď už se učíte něco navíc. Budete umět napsat tajný dopis."

     Mřížku si dejte do pozice křížkem nahoru tak, aby byla ve stekné polozem jako je na obrázku a nyní po řádcícch vpisujte do vystřižených políček písmenka. Vejde se vám tam tento text: "Tak už umít..." Sejmete-li teď mřížku, měli by jste vidět toto:

     Mřížku teď otočíte ve směru hodinových ručíček o 90 stupňů a znovu přiložíte na text. Do vystřižených políček píšete další část textu "... e šifrovat..." Po sejmutí mřížky vidíte nyní toto:

     Opět otočíte mřížku o 90 stupňů ve směru hodinových ručiček, takže teď ji máte vzhůru "nohama". Opět do volných vystřižených políček vpisujete další písmenka textu "... a teď už se u..." Po sejmutí mřížky nyní vidíte toto:

      Po dalším otočení mřížky opět o 90 stupňů ve směru hodinových ručiček ji dostanete do poslendí polohy, ve které ještě nebyla. Napíšete-li opět další část textu "... číte něco n..." do volných vystřížených políček, máte teď všechna políčka pomyslné tabulky zaplněná písmenky a vidíte toto:

      Protože v textu ještě zbývají další písmenka, musíme mřížku nasadit ještě znovu. Stejným způsobem vytváříme vedle další pomyslnou tabulku. Na konci ale zjistíme, že nám chybí písmenka. Mřížku ale musím ezaplnit celou, proto zbytek textu doplníme písmeny "abcdef". Pro kontrolu jednotlivé mezipohledy budou vypadat takto:

      Výsledný text ale nenecháme v této podobě a písmena z obou pomyslných tabulek (nyní mám na mysli obě úplně vyplněné tabulky, tedy v pořadí čtvrtou a osmou) přepíšeme do jednoho souvislého textu, který bude vypadat třeba takto:

     ČAETTAŠKIUFÍTEREĎU ŽUMNOVAĚŽCSOEÍUNTT PAEATVUÍMCĚI SATTAJBUDBNA PCNDŹEDEOFTS

     Mezery jsou vkládány náhodně. Můžeme jimi blufovat, nedoporučuji oddělovat písmena po šesti a tak prozrazovat rozměr mřížky.

     Teď jde o to se naučit text zpětně vyluštit. Je to dosti podobné, přesto však vše raději důkladně vysvětlím. Zašifrovaný text si nyní musíme přepsat tak, aby odpovídal políčkům mížky, tedy do pomyslných tabulek 6 x 6, které budou mít stejný rozměr jako naše mřížka. Z jeho délky je jasné, že se vejde do dvou tabulek, prootže má 72 písmen a do jedné tabulky 6 x 6 se vejde 36 písmen.

Č A E T T A
Š K I U F Í
T E R E Ď U
Ž U M N O V
A Ě Ž C S O
E Í U N T T

 

P A E A T V
U Í M C Ě I
S A T T A J
B U D B N A
P C N D Ź E
D E O F T S

     Nyní přiložíme mřížku na první tabulku tak, aby křížek byl nahoře, tedy v poloze v jaké je na obrázku a objeví se nám tato písmena.

     Můžete si přečíst začátek "Tak už umít..." Otočíme mřížku o 90 stupňů ve směru hodinovýách ručiček a čteme dál.

     Nyní vidíte další část textu "...e šifrovat..." Opět otočíme mřížku o 90 stupňů ve směru hodinových ručiček a čteme dále.

     "..a teď už se u..." Pokračujeme stejně dále a opět otáčíme mřížku o 90 stupňů ve směru hodinových ručuček, abychom si z téhle tabulky přečetli zbytek textu.

     "...číte něco n..." Mřířku teď předáte do druhé pomylsné tabulky a tam postupujete úplně stejným způsobem.

     A opět čteme dál "...avíc budete umět naps..." a dále otáčíme až do konce textu.

      Dočteme celý text: "...at tajný dopis abc...." Na konci nacházíme onu výplň abecedy, která však již k samotnému textu nepatří.

     Sami vidíte, že tuto šifru by jste bez mřížky těžko luštili. Samozřejmě by šlo vytvářet různé kombinace mřížek. Ono jich zase není tolik. Čím větší mřížka, tím jich je více. Pro mřížku 2 x2, u které jsme si řekli, že nemá praktický smysl, existuje jedna jediná kombinace. Ale už mřížka 4 x 4 má kombinací nesrovnatelně více.

     Příště si probereme jinou šifru, u které je možnost snadného vyluštění rovněž velmi málo pravděpodobná.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 01.10.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3727 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha