Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Tatana je pátek 29.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Kamarád Šach 2001 - změny

Protože jde o první ročník šachového turmaje, sbíráme teprve zkušenosti. Díky emailovým reakcím na naše propozice jsme dospěli k určitým praktickým změnám, které vám přinášíme v tomto článku.

     Vzhledem k tomu, že některé věci nebyly v propozicích turnaje navrženy zrovna nejpřesněji a nejvhodněji, děláme po konzultaci s panem Oldřichem Suchoradským, který má dlouholeté zkušenosti s vedením šachového kroužku, určité změny v propozicích. Nejde o žádné velké změny, přesto však věříme, že budou turnaji ku prospěchu. Panu Suchoradskému touto cestou děkujeme za spolupráci.

     V úvodním článku se nám vloudil šotek, který je již opravený, ale přesto se o něm zmiňuji a upozorňuji, že věková hranice je stanovena na 15 let. V jednom místě byla zmínka o 18 letech (již opraveno).

     Dále jsme dospěli k porblematičnosti požadavku nebýt registrován. Proto toto pravidlo upravujeme na požadavek nemít ELO ani 2. či vyšší výkonnostní třídu. Pro úplnost ještě připojujeme znovu upravené propozice.

     Propozice turnaje

    1. Hrací systém

    Hrát se bude v základních skupinách systémem každý s každým. Skupiny budou obsahovat 3 až 4 hráče.V případě, že bude přihlášeno do turnaje méně jak 6 hráčů, bude se hrát v jedné skupině systémem každý s každým.

     Nadstavbová kola se budou hrát systémem:

     a) při účasti do 32 hráčů ve skupinách po 3 až 4 hráčích systémem každý s každým,
     b) při účasti nad 32 hráčů a do 64 hráčů systémem vyřazovacím na dvě porážky
     c) při účasti více než 64 hráčů systémem vyřazovacím na jednu porážku.

     Turnaj se hraje jednokolově.

     2. Přihlášky

     Přihlášky do turnaje posílejte na adresu ekamarad@ekamarad.cz a jako předmět piště KAMARAD SACH. Uveďte tyto údaje: Jméno a příjmení, datum narození a emailovou adresu. Přihlášky jsou přijímány do 23. 9. 2001.

     3. Účastníci turnaje

     Do turnaje se může přihlásit libovolný účastník, který ve školním roce 2001/2002 dovrší maximálně 15 let a má pravidelný přístup na Internet (denně alespoň v pracovní dny). Účastník nesmí být držitelem ELO ani být nositelem 2. nebo vyšší výkonnostní třídy v šachu.

     4. Systém hry

     1. Hrát se bude podle platných pravidel šachu.

     2. Hráči zasílají v emailu tah a současně též pro kontrolu celý průběh partie. Pokud se oba tahy shodují, nelze tah v racet. V případě, že se tah v partii liší od samostatně napsaného tahu, je nutno na to soupeře upozornit a požádat ho o upřesnění správného tahu.

     3. Hráč je povinen na tah odpovědět do 24 hodin s vyjímkou:
         a) sobot a nedělí, pokud nemá připojení z domova
         b) nemoci,
         c) dlouhodobé nepřítomnosti (škola v přírodě, hory apod), která ale musí být předem omluvena.

     4. Hráč posílá tah vždy svému protihráči a kopii na adresu, která mu bude sdělena po rozlosování.

     5. Partie se zapisuje v rozšířené šachové anotaci - označení figury, původní pozice figury a nová pozice figury, např. Dd4-d6 nebo b2-b4. Šach se hlásí v zápisu +, ale též u tahu slovně.

     5. Doplňující ustanovení

     1. Pokud hráč opakovaně poruší pravidlo 4/3, může rozhodčí jeho zápas zkontumovat.

     2. Pokud hráč neodpoví na tah do 48 hodin, pošle mu hráč svůj tah znovu pro kontrolu, zda tah opravdu došel.

     3. Každý hráč bude hrát čestně podle pravidel fayr play, tj. bude hrát samostatně a nebude přijímat rady od jiných osob.

     4. Pokud se hráči mohou sejít osobně, je přípustné sehrát partii přímo a její zápis zaslat do redakce na uvedený email. Tato skutečnost ale musí být předem nahlášena.

     Po uzavření přihlášek provedeme rozlosování a vyrozumíme účastníky s kým budou hrát, kdo bude mít bílé a kdo černé figury a kam mají zasílat kopie svých tahů. Kopie tahů nám budou složit pro kontrolu pravidelnosti průběhu, v případě menšího počtu hráčů budeme též kontrolovat dodržení pravidel.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 09.09.2001
  • Článek zařazen do: Sport
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2644 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha