Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Josef je úterý 19.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Jaké byly příměstské internetové tábory SKSK ČR

Prázdniny skončily a začala škola. Přinášíme vám tedy ještě jedno ohlédnutí za prázdninovým příměstským táborem. Budou mít ve školním roce nějakou návaznost?

     Z původně šesti turnusů plánovaných příměstských internetových táborů SKSK ČR se nakonec uskutečnily jen dva. Magazín eKamarád o nich podrobně informoval a další informace lze nalézt na stránkách internetstudia, kde se konaly. Proto jsem se rozhodl se podívat spíše do zákulisí těchto táborů a na dojmy jeho účastníků.

     O prvním turnusu jsme již psal. Účastníci na něm byli spokojení a líbilo se jim tam, o čemž svědčí částečně jejich stránky, částečně reportáže v eKamarádu, které psal Ondra Flídr, ale i jejich krátké článečky v Novinovníku na Majácích. Stejně vyzněl i rozhovor s vítězem bodování Martinem Veverkou.

Na Petříně     Jaký byl druhý - poslední turnus? Bylo zde více účastníků i více psavců. Zatím co z prvního turnusu napsal do eKamaráda Ondra dvě a půl reportáže, z tohoto napsali Pavel, Honza a Šimon každý po jedné reportáži. Pavlova reportáž mě připadá spíše kritická, vyznívá z ní náročnost, Honzova zase naopak spokojená a Šimonova dosti neutrální, prostě věcná.

     Stránky účastníků tohoto turnusu jsou také poměrně propracované. V některých jsou věcné chyby, např. u Insara je stránka věnovaná Internetu bílá. Jak jsem se dozvěděl, prostě si ji zapomněl uložit. Vedoucí Míla mě přiznal, že část věcí na stránkách tentokrát opravoval, aby byly funkční. Některé problémy byly ale podle něj objektivní, protože v pátek opět přestal na několika počítačích fungovat HTML editor Front Page Express. "Poměr byl tentokrát horší, na 1. turnusu fungoval editor na čtyřech počítačích pro pět dětí, na tomto turnusu na třech počítačích pro sedm dětí", zkonstatoval Míla.

     Tentokrát se mi podařilo udělat rozhovor s třemi účastníky a všem jsem položil stejné otázky:

     Jak se Ti příměstský internetový tábor líbil? Myslíš, že ses tam něco nového naučil? Plánuješ se přihlásit do internetových kroužků, které SKSK ČR pořádá od září?

     Honza: Tábor se mi líbil moc. Naučil jsem se tam tvořit internetové stránky, což mi v budoucnu hodně pomůže. Neplánuju se přihlásit do kroužku.

     Šimon: Internetový tábor se mi velice líbil. Naučil jsem se tam vytváření www stránek a podle mě docela obstojně. Plánoval jsem, ale z časových důvodu se nepřihlásím.

     David: Ano, líbil se mi hodně hlavně díky velkému množství přístupu na Internet. Jo asi sem se naučil lépe vytvářet www stránky. Ještě nevím, ale asi ne, protože jednak to mám moc daleko a taky, že na to nemám čas.

Odpoledne u počítačů se klukům líbilo nejvíce.     Co se Ti nejvíc líbilo v programu tábora a co nejmíň?

     Honza: Nejvíc se mi líbila spousta her a soutěží a nejmíň málo času.

     Šimon: Nejvíce se mi líbila dlouhá doba na počítačích. Nejméně se mi líbilo hledání na serveru Majáky, přišlo mě to k ničemu.

     David: Je to těžký přesně určit, ale asi nejvíc tvorba www stran v na ovládáním jednoduchém programu Front Page Express, ve kterém by dovedla tvořit i cvičená opice, ale někteří účastníci to ani s pomocí Míly nesvedli. Tvořit stránky mě prostě baví. A nejmíň se mi asi zamlouvalo jídlo. Nevim jak vám by se zamlouvalo šestkrát  k obědu kuře z bufetu a jednou klobásu pro změnu  z bufetu.

     Co děláš na Internetu nejčastěji a co nejraději? Máš nějaké oblíbené adresy?

     Honza: Nejčastěji a nejraději brouzdám a chatuju. Majáky a Pokec.

     Šimon: Nejčastěji chatuju a nejraďeji také. Moje oblíbené adresy jsou: images.google.com, dále seznam.cz a nakonec mobilmania.cz.

     David: Na netu nejraději chatuju, protože si můžu popovídat s ostatními lidmi. Nejraději si povídám se svými vrstevníky, protože je zajmají stejné věci, jako mě, a to je sport, holky, zvířata. Hrozně rád bych se chtěl jednou naučit sám naprogramovat nějaký chat, ale to je dost dlouhá doba, než se to naučím. Je to dost složité, ale ne nemožné. Nejraději navštěvuji majaky.cz, xchat.cz a atlas.cz .

     Jaké jsou Tvoje ostatní zájmy, které nesouvisí s Internetem?

     Honza: Jízda na horském kole a četba fantasy.

     Šimon: Tak hlavně elektronika, včetně mobilních telefonů (ale nějaké už podporují HTML).

     David: Už pět let hraju házenou, takže to bude asi jedinej jinej koníček.

     Jak je vidět, tak názory třech vybraných účastníků, kteří mi poskytli rozhovor, se poměrně dost liší. Šimon, který už má svůj vybraný chat, na kterém má své kamarády, a který už nehodlá měnit, ať by se objevilo cokoli, třeba považoval za ztrátu času seznámení s Majáky jako jiným chatem a portálem. Naopak ale Honza s Davidem si Majáky oblíbily. Zda se s nimi seznámili právě tady nebo je znali už dříve, jsme se jich už bohužel nestihl zeptat, protože jejeich odpovědi přišli až na poslední chvíli, v době, kdy už jsme psal tento článek.

Všichni účastníci na závěr i s cenami a diplomy.      Jediné, v čem se všichni tři shodli, že se jim internetový tábor líbil a že nikdo z nich se asi do kroužků, které začnou v září a budou zřejmě jakýmsi pokračováním těchto táborů, nepřihlásí. Poslední slovo jsem dal vedoucímu Mílovi, aby se vyjádřil k nadneseným problémům.

     Míla: "Na táboře jsme účastníky seznámili s několika dalšími stránkami, Majákům jsme se věnovali více proto, žýe je to první dětský portál na ćeském Internetu, věnovaný dětem, a že na táboru spolupracoval Fanklub Majáků. Proto také obdržel i každý účastník tábora nějakou upomínku na Majáky (trička a Felicie). Samozřejmě záleží na individuelním přístupu, zda někdo má svoji oblíbenou stránku či chat a nic ostatního už nechce poznat naproti tomu, že někdo naopak chce poznat více stránek na Internetu a mít širší obzor. Ostatně David třeba navštěvuje hned tři chaty.

     Co se týká stravy, pak si myslím, že na jídle se asi nikdy mnoho lidí neshodne. Stravování v Praze o prázdninách je problém, zvláště chceme-li, aby cena byla přístupná. Dotace na tento tábor jsou bohužel velmi malé. Něco stojí připojení na Intrenet, něco stály vstupné. Npař. do Národního technického muzea je vstupné pro dítě 30,-- Kč, což není málo. Denní normu na jídlo na den jsme měli do 50,-- Kč včetně svačiny a veškerého pití.

     Co se týká jídelníčku, tak v pondělí bylo vepřové s bramborem u Rozvařilů. V úterý bylo kuře v bufetu v Nuslích, kde jsme se pak stravovali s ohledem na dostupnost a cenu i další dny. To, že měli všichni ve středu opět kuře, byla jejich svobodná volba. Měli řečeno, že budou na výběr dvě jídla. Jedno kuře, protože Insar nic jiného nejí a oni ostatní se mohli shofnout na libovolném dalším jídle. Vybrali si kuře i přes upozornění, že na pátek je plánováno znovu. David si mohl klidně jako jediný vybrat jiné jídlo, protože jsem jasně řekl, že mohou být dvě různá jídla. To bylo opět s ohledem na složitost vypisování potvrzení, protože samozřejmě každý táborový výdaj musí řádně projít účetnictvím. Na čtvrtečení klobáse se opět všichni shodli, druhou variantou bylo kuře, které měl Insar a spolu s ním jsem si jej dal já, protože uzeniny jím jen velmi vyjímečně. Co se týká pátku, opět byl výběr na dětech. Byla možnost jet dolů do Nuslí na jiné jídlo a nebo jít do lahůdek, kde je ale jediná možnost teplého jídla kuře nebo sekaná. Ta nakonec zbyla pro mě, protože kuřete bylo málo a o výměnu neprojevil zájem nikdo. Nikdo nebyl proti této druhé možnosti. Tento návrh vyplynul ze zkušenosti z předchozího turnusu, kde kluci chtěli být déle na Internetu. Ostatně i v tomto turnusu se vše stihlo jen tak tak, někteří kluci předávali hotovou stránku stejně až po limitní 16. hodině. A bohužel na vyhodnocení a tisk diplomů s technikou, kterou mám k dispozici, tu hodinu opravdu potřebuji.

     Obecně je zde problém s tím, že jsme chtěli, aby byla co nejnižší cena a tím tábor přístupný co nejvíce dětem. Stravování v restauraci by jej prodražilo zhruba o 150,-- Kč, nemluvě o tom, že mi připadalo, že ostatní kluci by to moc nepřivítali. Znamenalo by to totiž prodloužení času na oběd minimálně o půl hodiny a naopak mě občas připadalo, že většina kluků by nejraději ani nejedla, jenom, aby byla déle na počítači. To ale samozřejmě nejde, proto jsme zvolil tento kompromis časový i cenový.      

     Návaznost kroužků, které nyní rozjíždíme, na příměstké tábory bude. Budou obsahovat pouze odpolední složku v internetstudiu, ale plánujeme dělat občas i některé víkendové neinternetové akce, kterých se budou moct členové kroužků v případě zájmu zúčastnit. Nyní rozjíždíme kroužky pro začátečníky, ale pustupně budou mít další návaznosti, které by měly vyústit i v práci s dynamickými stránkami, tedy PHP ve spolupráci s MySQL databází, v které je možno již vytvořit i Davidův vysněný chat."

     Takže perspektivy kroužků a i internetstudia jsou velice zajímavé. Lze předpokládat, že když se účastníkům líbily příměstké tábory, že těm, kdo se přihlásí do internetových kroužků, se budou líbit i kroužky. Ti, kdo se přihlásí nyní, budou mít v návazných kroužcích přednost. To je celkem logické. I když vedoucí Míla si myslí, že přeplněnost asi zatím nehrozí. Já si zase myslím, že co není, může být. Malá návštěvnost internetstudia, malá obsazenost táborů a možná i zpočátku malá zaplněnost kroužků, jsou problémem současné neinformovanosti. Vše je ale myslím tak zajímavé, že se o tom časem dozví i ostatní a pak budou i tyto kroužky plně zaplněné a bude platit, kdo dřív přijde....

    Věřme tedy, že návštevnost internetstudia a kroužků bude aspoň taková, aby internetstudio finančně přežilo a nezaniklo, protože to by byla škoda. Školy podle mě nepokryjí požadavky dětí, protože většina jich je o víkendech zavřená, poplatky za kroužky tam jsou poměrně velké, vyšší než u těchto kroužků. Snad pomohou i nějací sponzoři, když dotace z obcí a státu jsou malé nebo žádné.

  • Autor: Fencl Martin - Marťas
  • Datum publikace: 06.09.2001
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3245 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0038 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha