Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Výkonnostní stupně SKSK ČR

SKSK ČR má několik motivačních programů. Některé jsou určeny dětem, některé jsou společné pro děti i vedoucí. Mezi ty druhé patří i výkonnostní stupně.

     Počátkem roku 1995 byl v SKSK ČR schválen systém výkonnostních stupňů, který motivuje jak vedoucí, tak společně s nima i děti, které tak mají určitou možnost se s nimi porovnávat. Stupnice vychází z několika kritérií, které je možno objektivně porovnávat. Na jejím vytvoření se podíleli jak dospělí tak děti. Byly sestaveny do dvou kategorií. V kategorii A jsou body, které platí od schválení tohoto systému a v kategorii B jsou body, které platí se zpětnou platností od založení SKSK ČR.
     V kategorii A se např. hodnotí složení odborky, za kterou je 5 bodů. Pokud má odborka více stupňů, jsou za každý další stupeň 3 body. Hodnotí se i konečný roční žebříček Závodů kamarádské všestrannosti, kde je hodnoceno prvních 10 míst body od 10 do 1. Tyto body mohou získávat děti i dospělí. Pro motivaci zkušených vedoucích, kteří působí jako lektoři a vzdělávají další, méně zkušené vedoucí, je motivace v tom, že za roční působení v lektorské škole jsou také body, které jsou odstupňovány podle stupně školy (1. až 4. stupeň) od 4 do 1 bodu. Při tom podmínkou uznání ročního působení lektora je buď školit aspoň dvakrát ročně (na dvou různých školeních) a nebo jednou ročně a k tomu mít publikační činnost. Vždy se počítají body pouze za nejvyšší kvalifikaci, tedy lektorovi ve škole 1. nejvyššího stupně pouze 4 body za rok, přesto, že je většinou též lektorem více škol nižšíšch stuňů. Při tom se samozřejmě započítávají školení všechny, takže lektor ze školy 1. stupně může odškolit dvě školení ve školách libovolných nižších stupňů. To je logické, protože školení 1. stupně je spíše vyjímkou a rozhodně se nepořádá ani ob rok. Naopak školení 4. stupně probíhá většinou ve větších střediscích třeba i čtyřikrát ročně.
     Hodnoceny jsou i tábory. Účastník má za tábor 2 body, instruktor 3 body, vedoucí oddílu, zdravotník a hospodář po 4 bodech a vedoucí tábora 5 bodů. Toto hodnocení je za každý tábor.
     Do kategorie B toho spadá daleko více. Nejlehčí bod je za členství, který získává každý za rok členství. Pak se hodnotí členství ve funkcích, které se sčítá, avšak maximální roční hodnota je 5 bodů. Za členství v radě klubu, za funkci patrona klubu nebo členství v předsednictvu střediska je 1 bod, za práci v komisi nebo radě SKSK ČR či členství v redakci časopisu Kamarád jsou 2 body. Členové náčelnictva mají 3 body.
     Dále se jednorázově započítává kvalifikace. Vedoucí s kvalifikací IV. stupně dostává 5 bodů, III. stupně 10 bodů, II. stupně 20 bodů a I. stupně 30 bodů. Hodnotí se všechny účasti na srazech a seminářích SKSK ČR a na akcích, které pořádá SKSK ČR pro veřejnost. Za účast je 1 bod, za organizaci (člen organizačního štábu) 2 body a pokud je na akci více jak 100 osob, získává hlavní organizátor jeden bod navíc. Jinak má 3 body. Je zde omezení, že lze ročně započítat maximálně 5 akcí a body za hlavní organizaci lze započítat ročně pouze u 3 akcí. Na jedné akci může být jako hlavní organizátor hodnocen pouze jeden vedoucí, přičemž je-li účastníků více než 50, může být na každou další načatou 50 hodnocen další hlavní organizátor. U akcí s účastí nad 100 lidí, se hodnotí jeden z hlavních organizátorů jako koordinátor a má bod navíc.
     Každý člen SKSK ČR má svoje osobní konto, na kterém se mu sčítají body a na jejich základě se mu přidělují následující výkonnostní stupně:

Stupeň Bodů
1. 10
2. 25
3. 50
4. 75
5. 100
6. 150
7. 200
8. 250
9. 350
10. 500

     Stupně se evidují na evidenčních listech a udělují je: 1. stupeň klub, 2. stupeň středisko, 3. až 5. stupeň oblastní rada SKSK ČR (je-li v místě působnosti, jinak ústředí) a 6. až 10. stupeň ústředí SKSK ČR.
     K uznání odborky je nutno potvzení odborného instruktora, za umístění na žebříčku Závodů kamarádské všestrannosti přiděluje body klasifikační komise, za lektorství vedoucí školy SKSK ČR příslušného stupně, za tábor vedocí tábora a vedoucímu tábora pořadatel, za členství v SKSK ČR patron nebo velitel klubu, členství v radě klubu patron, patronství vedoucí střediska nebo člen náčelnictva, členství v Radě střediska velitel střediska a členství v Nejvyšší radě nebo v Náčelnictvu Náčelník SKSK ČR. Náčelník potvrzuje též členství v redakci časopisu Kamarád. Kvalifikaci potvrzuje předseda příslušné lektorské komise a účast na srazu zástupce pořadatele, účastníkům pak organozátor. Pro zjednodušení administrativy se v prokazatelných případech povoluje podepsání bodu sám sobě. Jde o to, že některá střediska mohou být malá, že považujeme za zbytečné, aby musel funkcionář shánět svého kolegu k podpisu potvrzení, které je progazatelné například z registrace.
     Tento systém je motivační a snaží se vykrýt co nejširší oblast. Snažíme se, aby pravidla byla co nejjednodušší, co nejméně náročná na administrativu.

  • Autor: Novák Miloslav - Mlsoun
  • Datum publikace: 12.08.2000
  • Článek zařazen do: Výchova
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3090 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha