Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Soňa je čtvrtek 28.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Není výchova jako "výchova"

V poslední době se setkávám jak s vychovanými tak s nevychovanámi lidmi a to dětmi i dospělými. O výchově diskutuju i v diskusních fórech a vše na mě udělalo jistý dojem, o který bych se chtěl se čtenáři podělit.

     Výchova je jistě velmi složitý proces, o kterém se dá diskutovat hodně dlouho i napsat hodně článků. Však se jí také v eKamarádu poslední dobou poměrně dost věnujeme. Bohužel někteří lidi mají ale zkreslený pojem o tom, co slovo výchova znamená. To jsme poznal v diskusi na Xku v Marťasově diskusním fóru Je rozumné snižovat věkovou hranici trestné odpovědnosti?

     Zde jsem vyslovil názor, že zavíráním dětí do vězení se nic nevyřeší. Vpodstatě tím dospělí chtějí řešit to, co zavinili sami. Nastínila se tu diskuse, zda pomůže výchova v rodině. Jistě že pomůže, ale opravdová výchova. Tak jako tvrdím, že rodičem se člověk nestává tím, že splodí dítě, ale tím, že ho vychová. Vychovat ho ale nelze tím, že mu nebudu věnovat čas. Jinými slovy řečeno, každý rodič, tím že je rodič ve smyslu právním a biologockém, automaticky nevychovává dítě. Výchova není to, že dítěti dám najíst, koupím mu oblečení a dám mu kapesné.

     Dítě, které je opravdu vychováváno, se pozná velmi brzy. Do našeho internetstudia sice zatím moc lidí nechodí, obzvláště teď o prázdninách, kdy je Praha téměř vylidněná, ale občas někdo přijde. Právě na dětech, ale i dospělých, které sem chodí, mohu porovnávat jejich vychovanost či nevychovanost.

     Patrně nepůjde o reprezentativní vzorek, protože sem chodí určitá zájmová skupina a navíc zatím ne příliš početná. Proto nebudu dělat závěry o poměru počtu vychovaných dětí k nevychovaným. Ostatně do dvou škatulek se to stejně rozdělit nedá. Řekl bych, kdybych měl současné děti, které zde byly, roztřídit do pěti škatulek, asi bych měl problémy.

     Říká se nejlepší nakonec, tak začnu těmi nejhoršími. Chodí sem dva kluci, kteří nejenomže neumí pozdravit, ale jejich celkové chování je dost úděsné. Při tom, že se zdraví, ví, protože asi tak při každé desáté návštěvě (asi omylem) pozdraví. Stoprocentně ale vůbec neznají slůvka prosím a děkuju. Zřejmě se u nich doma nevedou. Naopak jejich nejfrekventovanější slovo je vole. Platí tu i, že příklady táhnou. Jeden je trochu slušnější, když přijde sám, i občas pozdraví. Dokonce, když naposledy odcházel, ho napadlo po sobě zhasnout lampičku. Jsou-li spolu, chovají se ale oba stejně nevychovaně.

     Rovněž chytračení jde těmto klukům dobře. Věčně chodí okukovat, kde by se ke komu přifařili a hráli ve dvojici hry, samozřejmě za jeho peníze. Úmyslně chodí hrát na co nejkratší doby, aby měli šanci počítač ošálit a natáhnout si to. Moc dobře vědí, že když půjdou hrát na hodinu a přetáhnou o 5 minut, je to pro ně méně výhodné, než když půjdou čtyřikrát na 15 minut a pokaždé přetáhnou o 5 minut, tak už získali zadarmo 20 minut. A to už ušetřili tolik, že za to může být i cigareta.

     O tyto dva kluky se evidentně nikdo doma moc nestará, nebo spíš vůbec. O tom svědčí i jejich zájmy. Z jejich návštěv v internetstudiu tvoří nejméně 95% času strávený u her a maximálně 5% strávených na Internetu.

     Oproti tomu kontrastem jsou děti, které při příchodu vždy pozdraví, když něco chtějí, poprosí. Poprosí i přes to, že je to služba, kterou si zaplatí. A následně poděkují. U některých z nich jsou i takové niance, které člověka až překvapí, protože by je spíš čekal až od dospělých než od dětí. Některé z nich se dokáží i usmát a to i ve chvíli, kdy by to člověk moc nečekal. Třeba, když mu stahuji ze serveru hru a oznámím mu, že se mu to na jednu disketu nevejde. Znamená to pro něj další výdaj za zakoupenou disketu, které jsou u nás sice levné, ale děti většinou moc peněz nazbyt nemívají. Na druhé straně ten úsměv asi má být jakýmsi uznáním toho, že ví, že za peníze si kupuje tu disketu, ale to nahrání hry na ní pro něj dělám zadarmo.

     Vidíte sami ten kontrast dvou uvedených případů? Rovněž jsou i přemýšlivé děti, které napadne, když jsme při příměstkém táboře v pátek jedli přímo v internetstudiu, zeptat se, do kterého koše dát kosti od kuřete, protože to prostě není v internetstudiu běžný odpad. Tyto děti tedy bezesporu mají kvalifikovanou a kvalitní výchovu. Je to ale zcela jistě ne výchova jenom naučená, ale odkoukaná. A jak známo, příklady táhnou nejvíc. Samozřejmě zde má velký vliv i přirozená inteligence.

     Pak jsou tu i další více či méně vychované děti. Ocenění si zaslouží i kluk, který si stahoval loga pro svůj mobil a zeptal se, jestli nevadí, když ho bude mít v internetsudiu zapnutý. I tento chlapec samozřejmě slušně pozdravil, po zazvonění, kde máme mluvítko s elektrickým vrátným, se dokonce i představil, což v tomto případě nutností nebylo.

    Opět paradox se zmíněnými dvěma kluky na začátku. Ti nepochopili, že když je na dveřích koule, že není možné na každé zazvonění "zabzučet" a pustit každého do domu bez toho, se zajímat, kdo sem jde, kam a za kým. Pak by ty dveře klidně mohly být otevřené. Jak je asi doma vychovávají, když nevědí, že se do tohoto mluvítka neříká "Otevřít" nebo "Jdeme dovnitř", ale třeba "Můžeme dovnitř?" nebo aspoň "Dobrý den, jdeme na Internet".

     Pak jsou i děti, které jsou někdy mezi. Kluk, který vyhrál na Bambiriádě několik hodin volného přístupu na Internet. Pozdravit i poděkovat umí, v rozhovorech do průzkumů ujišťuje, že je s cenami spokojený a že sem bude chodit i po vyčerpání slevového kupónu. Zúčastnil se soutěže, na které slíbil starovné 20,-- Kč přinést dodatečně, protiože u sebe neměl peníze. Vyhrál zde dalších pět hodin, které už vyčerpal. Stejně tak na vyplněnou přihlášku ke slevovému kupónu stále zapomínal a nakonec si vzal na dluh i 15 minut. Od té doby se už neobjevil. Sice sem poslal nějakého zájemce, který říkal, že dělal velkou reklamu, ale takovou tržbu, aby z mu náležícího kreditu tyto dluhy splatil, tu zatím zdaleka neudělal.

     No a pár slov o dospělých. Někteří na naše nízké ceny reagují necháním realtivně velkého spropitného. Někteří samozřejmě při penězích moc nejsou, tak platí akorát, což je samozřejmě také vpořádku. Že dospělí chodí na Internet v dost velké míře kvůli erotice, je poměrně známá věc. Pokud zde právě nejsou děti, které by jim koukaly přes rameno, nic proti. Pokud si takový dospělý po sobě ale ani nezavře okna s těmito pro děti nevhodnými stránkami, je to přinejmenším neomalenost. Jaké je pak pro mě překvapení, když uvádím na počítač po něm někoho dalšího a vybliknou na mě takového stránky, většinou pak ještě 3 až 5 na sobě, takže jejich zavření trvá delší chvíli. Nemluvě ani o tom, že někdo si jde třeba jen na deset minut vybrat emailovou schránku a pak minuta strávená zavíráním těchto stránek mu může v závěru chybět. U těchto lidí jsme si všiml, že právě platí zcela přesně. Dovedl bych pochopit, kdyby přidali pětikorunu s prosbou: "Nestačil jsem to po sobě zavřít, zavřete to prosím."

     Jak vychovávat takovéto dospělé? Jeden recept mám. V době, kdy tam jeden z lidí, kteří toto pravidlně dělali, právě byl a vedle seděl můj kamarád, tak jsme mu to vyprávěl. Ač jsem dobře věděl, kdo to dělá a že sedí vedle, samozřejmě jsem ho nejmenoval. Mluvil jsem ke svému kamarádovi, že někdo tam občas taková okna nechá otevřená, a že když pak po něm přijde dítě, je to dost trapná situace. Pomohlo to. Od té doby si tenhle člověk po sobě okna zavírá.

    Největší případ drzosti a nevychovanosti si nechám na závěr. Ve dvou případech se mě dospělí ptali, zda je povoleno v internetstudiu kouření. Řekl jsme jim, že ne a tak to respektovali. Jsme internetstudiem pro děti a mládež, kam samozřejmě mohou i dospělí, ale je jasné, že podkuřovat tu dětem, by bylo zcela nevhodné. Když tu byli dva na začátku zmínění kluci, kterým zdaleka není ještě ani 15 let, takže ze zákona ani kouřit nesmí, přesto měl jeden z nich drzost si tu nechat zapálit cigaretu od druhého, který měl zapalovač a ještě se divit, že jsem mu za to vynadal a vyhnal ho s zapálenou cigaretou ven.

    Děti takto "vychovávané" pak těžko pochopí, proč jim člověk nepřidá navíc čas. Když sem přijde dítě, které bude vychované a bude opravdu potřebovat udělat něco na Internetu, nepůjde mu tedy o hru, ale o něco, co bude v jeho prospěch, pak mu člověk rád vyjde vstříc. Ale proč dotovat někoho proto, aby mu zbylo víc peněz na cigarety, kterými si bude ničit zdraví a když se navíc ještě neumí ani chovat? To bych jenom podporoval jeho antivýchovu, která se na něm podepsala už dost a dost.

     Sami tedy vidíte, že jsou lidi - děti i dospělí, kteří jsou vychovaní, méně vychovaní, normálně vychovaní, lehce nevychovaní až hrubě nevychovaní. Škatulkovat je asi nemá smyls. Naštěstí k nám chodí víc těch vychovaných, protože Internet je přeci jenom věci více intelektuální.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 14.08.2001
  • Článek zařazen do: Výchova
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2941 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0035 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha