Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vojtěch je úterý 23.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Dětský Internet

Víte o tom, že existuje Dětský Internet? Jsou to moc zajímavé stránky, které si dělají samy děti za malé pomoci dospělých. Projekt se vlastně teprve rozjíždí a na Internetu se objevil poměrně nedávno.

     Stránky Dětského Internetu jsem objevil krátce před prázdninami a poměrně náhodou. Hned mě zaujaly. Co na nich všechno najdete? Je toho hodně.

     V současné době probíhá na dětském Internetu soutěž o název domény, maskota, loga nebo sloganu těchto stránek, které patří nám dětem. Mě osobně se líbí název Dětský Internet, ale vím, že některé děti by už nejraději byly dospělé a nemají rády, když se o nich mluví jako o dětech. Přesto bych se celkem přimlouval, i když vyhraje jiný název domény, aby tento byl ponechán jako alias. Myslím si totiž, že je nejvýstižnější.

     Tato soutěž bude ukončena koncem září a na vítěze čekají celkem pěkné ceny jako je koloběžka, fotoaparát a trička. Uvidíme, jak soutěž dopadne, celkem jsem zvědavý na výsledky. Pokud by někomu tato soutěž nestačila, je tu ještě druhá soutěž, nazvaná Dobrodruh ve světě fantazie.

     Dále je zde Seznamka, která je zatím skoro prázdná, ale jistě se brzo zaplní. Má rubriky Prodám, Koupím, Vyměním a Seznámení. V seznámení mohou hledat holky kluky nebo kluky holky a nebo kamarádi kamarády. V této poslední rubrice je zatím jeden inzerát. Pak ještě někdo nabízí starou bnotu zadarmo v rubrice Koupím, ale ta je už pryč.

     Pod Zábavou najdete nějaké hry. Další tubrika Zajímavosti čeká na zajímavé nápady. Tři nejlepší jsou každý měsíc odměňovány. Další rubrikou jsou časopisy, kde nabízejí buď tvorbu svého časopisu přímo na Dětském Internetu a nebo umístění odkazu na svůj už existující časopis. Toho jsem hned využil a nechal jsem si tam dát odkaz na svůj Speed Express. Pak jsem jim tam ještě poslal odkazy na eKamaráda a na Tuláckého Bratříčka. Před tím tam byly už časopisy Kosmos a Dvojka. Navíc zde najdete i jednoduchý návod, jak si vytvářet stránky.

     V rubrice Vaše stránky mám už odkaz na svoje osobní stránky. Jinak je tu galerie obrázků, osobní stránka Barborky, kterou jí udělala její maminka, stránka věnovaná hře Counter - strike net.Svoje stránky tu mají ještě Pif a Matěj.

     Dále zde najdete web o Harry Potterovi, pprojekt pro školy o hodnotné ceny - počítač, scanner a tiskárnu. V rámci tohoto projektu budoiu žáci škol vytvářet práce na vyhlášená témata. První téma na prázdniny je Představte svou školu a na září je téma Jak si představujete školu v roce 2050.

     Nechybí zde ani Pokec a Akce, kde se dočtete o nejrůznějších akcích, táborech apod. Dále zde najdete Webikoviny, což je jakýsi magazín. Ten tvoří Vašek Torčík, který má na starosti celkovou tvorbu a grafiku spolu s Radimem Jedličkou, Vaškem Slovákem, který píše povídky a Terkou Balážikovou, která se stará o sport. Redaktoři jsou od 10 do 13 let.

     Dále zde najdete Tipy a rady, kde se dozvíte různé věci o Internetu, třeba co je to FTP nebo jak funguje modem. Dále tu najdete Hlavolamy, najdete zde odkaz na Linku Bezpečí a na občanské sdružení proti šikaně. V rubrice Bezva škola jsou školní www stránky, zatím je tu pouze 2. ZŠ Kolín a ZŠ Ostrava - Zábřeh.

     Abych se toho dozvěděl o Dětském Internetu více, tak jsem se zaptal jeho autorů.

     Jak a kdy vznikl nápad založit Dětský Internet? Koho jako prvního ta  myšlenka napadla?

     Nápad vytvořit Dětský Internet vznikl ve firmě KidsMark v druhé polovine roku 2000. Firma KidsMark se již delší dobu věnuje různým dětským aktivitám a organizování dětských akcí. Při těchto příležitostech se nás děti samy ptaly na Internet  a na vše co s ním souvisí. Při průzkumu mezi dětmi jsme zjistili, že většina dětí umí Internet využívat pouze pasivním způsobem a to hraním her nebo posíláni SMS zprav. Chceme děti a mládež naučit využívat Internet aktivním způsobem. To znamená naučit je prezentovat své nápady, zkušenosti, postřehy a samostatně si vytvořit a vést své vlastní rubriky orientované na různé zájmové oblasti. Dokázat dospšlákům, že co se týče Internetu jsou děti a mládež rovnocení ne-li lepší.

     Podílí se na projektu jenom děti nebo pomáhají i nějací dospělí? 

     Hlavní myšlenkou projektu Dětský Internet je vytvoření stránek pro děti a mládež jejímiž tvůrci jsou děti a mládež. Tedy děti a mládež pro děti a mládež. Projekt je otevřen pro všechny holky a kluky. Mohou si vytvářet své vlastní rubriky i navrhovat jejich design, umístit na stránkách Dětského Internetu odkazy na jejich vlastní stránky. Těm kteří si vytvoří svou vlastní rubriku např. Harry Potter, mají možnost bezplatně samostatný přístup do svého adresáře přes FTP.

     Role dospělých účastníků projektu spočívá v zabezpečená technických možností - poskytování prostoru na serveru, poskytování odborných rad a zodpovídání odborných dotazů a zajištění účasti profesionálních firem z oblasti počítačových technologií.

     V současnosti probíhá soutěž o nový název domény, loga a sloganu. Protože když mají tyto stránky patřit dětem a mládeži, tak by měly mít možnost si sami vytvořit svůj vlastní název domény a případně podobu loga.

     Jaké má Dětský Internet plány do budoucna? Plánuje spolupráci s jinými  internetovými projekty pro děti?

     Protože Internet je prostředek komunikace, který nezná hranic, je jedním z nejbližších cilů Dětskeho Internetu jeho rozšíření o další jazykové mutace (angličtina, němčina, slovenština) a tedy poskytnutí možnosti se do projektu zapojit i dalším účastníkům ze zahraničí.

     Aktivně vyhledáváme spojení ke spolupráci s jinými internetovými projekty pro děti a mládež, protože rozšíření projektu o takovou spolupráci je pro děti a mládež jenom přínosem.

     Z čeho je projekt financován?

     Projekt je financován firmou KidsMark s.r.o. KidsMark s.r.o. je mladá dynamická  internetová společnost, která je provozovatelem serveru www.DetskyInternet.cz. Společnost se specializuje na popularizaci a zvyšování technické zdatnosti v používání Internetu a vypočetní techniky pro děti a mládež v úzké spolupráci se školami a dalšími vzdělávacími institucemi.

     Jaké mají autoři projektu jiné zájmy mimo Internetu?

     Autorů projektu je více a jejich zájmy jsou různorodé. Nejčastějším zájmem kromě oblasti počítačů a počítačových technologii je sport (vysokohorská turistika a lezení po skalách, squash, tenis, fotbal, hokej) a hudba snad všech žánrů kromě dechovky.

     Na moje zvídavé otázky odpovídala Lubomíra Pistáková, která je vedoucí projektu, který jak sami vidíte je velice zajímavý. Dětský Internet je prostě kousek místa na Internetu, kde si my děti můžeme dělat co chceme. No uznejte, není to super?

  • Autor: Fencl Martin - Marťas
  • Datum publikace: 18.07.2001
  • Článek zařazen do: Zajímavé stránky
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 6964 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha