Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Rostislav je pátek 19.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Ohlédnutí za 3. kolem soutěže part a klubů

Dnešním dnem tedy definitivně uzavíráme 3. kolo soutěže part a klubů a nahlédneme poněkud podrobněji do řešení soutěžních družstev úkolů z tohoto kola.

     V prvním úkolu jsme se zabývali bezpečností na Internetu. Na tuto věc se názory poněkud liší, přesto ale lze definovat obecné zásady, které by zejména děti měly na Internetu respektovat. K nim patří nesdělování osobních údajů, tedy poštovních adres ani telefonních čísel. Dále pak platí zásada, že pokud se s někým na Internetu skamarádíte a chcete se s ním setkat osobně, že by jste na toto setkání neměli chodit sami a nemělo by být na žádném odlehlém místě, kde nejsou jiní lidi. Nejlepší máte si s sebou vzít na takové setkání někoho dospělého nebo alespoň kamaráda. V tomto případě by měl o vaší schůzce někdo dospělý alespoň vědět.

     Druhý úkol zkoušel, zda umíte šifrovat. Kurz šifrování začal v našem magazínu tento týden. Probírali jsme ale zatím šifru, která v tomto úkolu použita nebyla. První text byl napsaný v obrácené morseovce, kde jsou místo čárek tečky a místo teček čárky. Takto je zašifrováno sousloví "román Mstitelé". V druhém textu je zašifrováno slovo Časomíra, což byla přezdívka jednoho člena mého oddílu. Jedná se o fonetickou šifru, kterou se naučíte v kurzu šifrování ještě během prázdnin. V posledním textu vynecháte všechna druhá a třetí písmena, budete číst tedy ob tři písmena a vyjde vám "magazín eKamarád". I tato šifra bude probírána v kurzu šifrování.

     Třetí úkol myslím nepotřebuje žádného dalšího komentáře. Hlavní města zvládli všichni. Tolerovali jsme odchylky v pravopisu a i v úplnosti názvů např. u Cambery. Ostatně u některých měst je možná česká varianta i originální varianta.

     Miloše Zapletala, kterého se týkal 4. úkol, znáte poměrně dobře všichni. Uvádět výčet jeho díla by bylo asi nošením dříví do lesa.

     Většina z vás zvládla i 5. úkol a poznala, že jsme měli na mysli Bambiriádu. Za jiné odpovědi jsme také nějake body dali, ale ne mnoho, protože na těchto akcích nešlo o prezentace sdružení dětí a mládeže, ale spíše školských zařízení.

     Najít falešnou minci šlo dvěma způsoby. Ti, kdo popsali oba způsoby, byli samozřejmě oceněni více body. V prvním způsobu položíme na váhy po 4 mincích na každou misku. Máme-li štěstí, budou misky v rovnováze a falešnou mincí je ta, která zatím na váze není. Předpokládejme ale, že takové štěstí mít nebudete a jedna miska bude níž. Pak víme, že falešná mince je na ní. Dále budeme tedy vážit pouze 4 mince, které se nacházejí na této misce a to tak, že na každou misku dáme nyní po dvou mincích. Jedna miska musí být výše a na ní se nachází falešná mince. Zvážíme tedy dvě mince na této misce a tak, která je lehčí je na misce, která bude výš a je falešná. Zvládli jsme to tedy na tři vážení. Tuto odpověď jsme obdrželi od většiny z vás.

     Druhé řešení je takové, že na váhy dáme šest mincí a to vždy po třech na misku. Budou-li misky nyní v rovnováze, víme, že falešná mince je mezi zbylými třemi mincemi. V tom případě vybereme z těchto třech zbylých mincí dvě a dáme je na váhu, každou na jednu misku. Budou-li misky v rovnováze, je falešnou mincí ona třetí mince. Bude-li jedna miska výše, je falešná tato mince a v tomto případě jsme odhalili falešnou minci už na dvě vážení.

     Pokud ale nebudou misky, kde máme po třech mincích, v rovnováze, budou nás dále zajímat pouze mince z misky, která je výše. Tady budeme postupovat jako v předchotím případě, náhodně vybereme dvě z těchto tří mincí a dáme je na váhu. Je-li jedna miska výše, je falešná mince na této misce, jsou-li obě misky v rovnováze, je falešná třetí mince. I v tomto případě tedy zjistíme falešnou minci už po druhém vážení.

     Tuto odpověď jsme se od vás nedozvěděli, nejblíže jí byly Gladiátorky, které ale místo, aby v případě nerovnováhy pracovaly pouze s miskami na lehčí misce, zvolili způsob odebírání mincí. V okamžiku, kdy odeberete falešnou minci, se misky vyrovnají a vy víte, že falešná je ta, která je z lehší misky. Je další možné řešení, které ale počte vážení ušetří jen tehdy, máte-li štěstí.

     I se sportovním úkolem jste si poradili dobře a odhalili jste, že Milan Orlowski byl náš stolní tenista. Nezmátlo vás ani jeho polské příjmení. Kdo by neznal našeho legendárního fotbalistu Antonína Panenku. Švédského tenisu Bjorna Borga musel znát každý, kdo se aspoň trochu víc zajímá o tenis a jeho historii. Jindřich Pospíšil je známý méně, stejně jako kolová. Je to ale sport, v kterém jsme dlouhá léta neměli sebemenší konkurenci. Elišku Junkovou zná saze každý, kdo se více zajímá o historii automobilových závodů. Závodnic mnoho v historii není, a už vůbec ne tak dobrých, jako byla právě Junková, která byla zcela rovnocenná svým mužským soupeřům. Ivo Viktor je dalším fotbalistou, prozměnu legendárním brankářem. Méně známým reprezentantem je Vlastimil Hort, protože o šachy se veřejnost tolik nezajímá. Kdo je ale hraje, může ho znát i z některých rozborů partií či z šachové literatury. Skot Jackei Stewart je už starší legenou závodů formule 1. Jedná se o mistra světa z let 1969, 1971 a 1973, který v roce 1973 zakončil svoji kariéru jako trojnásobný mistr světa. Zatím je jedniným pilotem formule 1, který uměl odejít v nejlepším jako mistr světa. Ondrej Nepela je samozřejmě krasobruslař ještě z Československé republiky. Dalším poněkud méně známějším sportovcem je Jiří Raška, který skákal na lyžích.

     Úkol, v kterém jste hledali autory ke knihám, asi také není třeba komentovat. I ten jste všichni zvládli bez větších problémů a nenachytali jste se ani na Barunku Antonína Zápotockého.

     Další úkol prověřeil, že uvařit by jste si uměli všichni. Nejúsměvnější bylo splnění úkolu od Špuntů, kde nám Písmák popsal, jak by vařil v hrnečku jeden brambor. Ptáte se proč jeden? Protože ještě nechodí do školy a tak by bylo riziko, že by se při slévání většího počtu brambor z většího hrnce mohl opařit.

     V desátém úkolu se vaše odpovědi lišily trochu více. Gladiátorky nám doporučili odkaz na PC světu www.pcsvet.cz/diskuze/tema.asp?it=175&kat=3, který ale bohužel hlásí chybu, že nebylo vybráno žádné téma. Zajímavé je ale koňské diskusní fórum http://www.equichannel.cz/diskuze/ . Diskusní téma týkající se klubů na zaslané adrese http://www.pruvodce.cz/kluby/secunity, také hlásí chybu, ale lze se dostat na seznam diskusních příspěvků. Doporučené téma o recyklaci jsme ale v uvedených adresách nenašel, i když je fakt, že na delší hledání jsme čas neměl.

     PC Parta nám zase doporučila diskusní fórum o vláčcích http://www.pandora.cz/list/vlacky, dále pak diskusní fórum o mobilních telefonech http://www.mobilium.cz/diskuse.php3, o fauně http://www.ifauna.cz/diskuse/, o ČFIS http://cfis.usiscr.cz/seznam.asp. Odkaz http://www.skolam.cz/INKomensky/VDZitra.htm je jistě zajímavým počtením, které ale charkter diskusního fóra nemá. Velice rozsáhlé diskusní fórum se nachází na Emailu na adrese http://www.email.cz/diskuse/index2.phtml?kod=&kk=&stamp=992673414&ua. Rozsahem se snad nejvíce blíží k nejčastěji uváděnému Xfóru, které najdete na Xku. Sem chodí dost často diskutovat kamarádi z Ochránců, Svišťů a Stopařů. Toto fórum je určitě jedno z nejrozsáhlejších na českém Internetu.

     Prázdninový 11. úkol také všechny družstva zvládla a prázdninové termíny si našla buď přímo na serveru Ministerstva školství a nebo na Borovici či na Adamu.

     Poslední dvanáctý úkol byl tvůrčí. Víme podrobně o všech soutěžících, jak budou trávit prázdniny. Nejvíce nás zaujaly ale odpovědi PC Party, o které jsme se s vámi už podělili a Gladiátorek, s kterými vás seznámíme příští týden. Zaujaly nás proto, že obsahují i dojmy, tedy to, na co se z tohoto výčtu těší nejvíce a proč.

     Konečné pořadí uvedené 30. 6. v článku První doplňky pořadí soutěže je tedy už konečné a nezměnilo se. S 4. kolem vás přivítáme po prázdninách, nejspíše v průběhu 3. týdne září, aby jste měli čas se ve škole rozkoukat.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 15.07.2001
  • Článek zařazen do: Soutěže
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3427 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0035 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha