Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Josef je úterý 19.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Jsou internetové soutěže pro děti podfuk?

Nevím, zda jde o shodu nepříznivých okolností, nebo o pravidlo. Druhý rok po sobě jsme získal žáky své školy pro soutěž po Internetu a podruhé se moji žáci dožili zklamání.

     Loni i letos to začalo stejně: Několika cestami přišla na ředitele školy lákavá výzva k soutěži po Internetu, ve které bylo slibováno dětem mnoho zajímavých úkolů a jako odměna za úspěch, počítače (loni dokonce celá počítačová pracovna). Kdo by takovému lákání odolal!? Přesvědčil jsem dvacítku nadšenců a šli jsme do toho. Od soutěže jsem jako učitel informatiky očekával motivaci pro výuku Internetu. Děti zase motivovala lákavá nabídka úkolů a možnost měřit si síly se stejně starými spolužáky. Nezanedbatelnou pobídkou byla i ta slibovaná odměna. Nadšení dětí ale postupně opadalo a nakonec se dostavilo zklamání.V čem soutěže nesplnila očekávání účastníků?

     Loňskou organizoval POSEL.cz. Nechci hodnotit obsahovou stránkou soutěže. Nemohu nezmínit četné věcné chyby, které nesvědčily o odborné úrovni těch, kteří soutěž připravili. To by se dalo ještě přejít a odpustit. Co odpustit nelze je katastrofální organizace hry. Pořadatelé zásadně neplnili vyhlášené termíny. Neustále slibovali nejrůznější vylepšení a překvapení. Nic ze slibů za celý několikatýdenní průběh soutěže nesplnili. Nebylo zveřejněno jediné průběžné hodnocení a pořadí soutěžících školních tříd (dle startovní listiny jich bylo několik stovek). Se závěrem školního roku narostla nervozita dětí, které se chtěly ještě ve škole dočkat výsledků a nějaké odměny. Ale přišly prázdniny a jediná informace zveřejněná na na začátku prázdnin byla, že sponzor zklamal a ceny nebudou. Nebylo ani žádné vyhodnocení, jen nějakým blíže nepopsaným způsobem byla vyhlášena vítězná škola, která získala náhradní cenu. Ta ale byla původně slibována pro průběžné prémiové otázky v soutěži.

     Letos jsme se řádně přihlásili do soutěže organizované na serveru Hanácká kyselka – Hledání ztraceného pramene, soutěže řadu týdnů předem propagovanou také na hlavní stránce České školy. I tentokrát se mi podařilo přesvědčil početnou skupinu nadšených začínajících příznivců Internetu. Ale loňská špatná zkušenost se jen s malou obměnou opakuje. Žáci denně žádají soutěžní otázky, které prostě nejsou. Prémiovou úlohu vyřešili bleskově, ale program se zadáním soutěžních otázek se neotevřel. Z týdne na týden je oddalováno zahájení l. kola soutěže. Na stránkách, kde by měly být zveřejňovány pokyny soutěžícím, jsou již týdny nezněné základní informace. Zásadně chybí vysvětlení, proč soutěž neběží. Teprve osobním e-mailem nám bylo pořadateli sděleno, že mají technické problémy a je třeba trpělivě čekat.

     Je trestuhodné vyhlašovat tak velkou soutěž pro začínající adepty Internetu bez jejího dostatečného technického i odborného zabezpečení. Nadšení a zájem dětí opadá. Místo aby prostřednictvím hry poznali zákonitosti Internetu, jeho přednosti a možnosti, setkávají se s nedodržováním pravidel, planými sliby a nepřesnostmi. To je ale opak toho, co Internet umí a čemu by měl své uživatele učit. Naše opakovaná zkušenost nás nutí do budoucna rozhodovat o účasti žáků v podobných akcích velmi obezřetně. Účast v takové soutěži totiž stojí školu nemalé peníze za zbytečná připojení. My učitelé a naši žáci zase zbytečně ztrácejí čas, který by mohli věnovat jiné užitečnější práci na počítači. Opakovaná negativní zkušenost budí dojem, že si tu provozovatelé serverů prostřednictvím škol a našich žáků sbírají reklamní body za připojení. Svým postupem jsou však negativní reklamou nejen pro Internet, ale pro jakoukoli práci s počítači.

     Nechci vidět soutěže po Internetu jen z té stinné stránky. Jsem rád že mohu popsat i dobrý příklad. Od října jsme účastníky internetové soutěž dětských part na eKamarádu. Otázky jsou obsahově pestré a pro děti zajímavé. Termíny vyhlášení úkolů i jejich kontrola jsou vzorně plněny. Pořadí soutěžících kolektivů je průběžně vyhodnocováno a odpovědi všech účastníků ke kontrole a srovnání zveřejňovány. Ceny docházejí v termínech a na slíbené úrovni. Nejde sice o nákladné odměny, žádné počítače či jiné bombastické ceny. Ale o to přeci ani nejde. Podstatné je, že děti celá hra baví po celé měsíce baví. S postupným  plněním úkolů se učí zajímavým poznatkům a spolu s tím se učí pracovat s výpočetní technikou, poznávají Internet. Příklad soutěže na eKamarádu dokládá, že existují solidní a schopní pořadatelé, kteří bez bombastické reklamy, dělají pro začínající adepty Internetu užitečnou činnost. Zaslouží si naše poděkování a slib, že právě jim dáme v budoucnu ednost při rozhodování o účasti svých žáků v soutěžích po Internetu.

  • Autor: Suchoradský Oldřich
  • Datum publikace: 04.07.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3052 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0031 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha