Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Irena je úterý 16.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Na čem jsme závislí

Co je to závislost? Na čem všem může být člověk závislý? Jak může taková závislost vzniknout?

     Lidi jsou závislí na různých věcech. Nejčastější závislost je asi na kouření. To je nejrozšířenější, protože kuřáků je hodně. Kouří všude, tím pádem to po nich kopírují děti, z nichž některé v tom vidí znak dospělosti. Zpočátku kouří z frajeřiny a pak tomu ale podlehnou a stane se z toho návyk.
     Další dost známá závislost je na alkoholu. I ten některé děti zakusily už v ranném věku a může se stát, stejně jako kouření, symbolem dosplělosti. Zejména v pubertě je to touha po tom se vytáhnout, že pije pivo a kolik jich vypije. Zde je tedy taky důležitý příklad společnosti. Někteří rodiče to řeší tak, že při určitých příležitostech nechají dětem malé množství alkoholu vypít, třeba přípitek na Silvestra a podobně (samozřejmě třeba jen půlku či čtvrtku skleničky). Vychází z toho, že zakázané ovoce nejvíc chutná. Je to asi individuelní. Některému dítěti toto stačí a pak už nemá potřebu pít tajně se svými kamarády, některému to může právě v tuto chvíli zachutnat.
     Závislost na drogách je nejnebezpečnější a bohužel v poslední době poměrně rozšířená. U drogy ale aspoň každý ví, že když ji vezme dvakrát či třikrát, že ho závislost čeká. Nejde se jí vyhnout. Zatím co pít alkohol jde s mírou a je šance si závislost nevytvořit, u drog tato cesta není.
     Specifickým návykem je návyk na práci. Na první pohled by se zdálo, že je to dobrý návyk, který je prospěšný. Je to ale zdání klamné. Tito lidé si neodpočinou a samozřejmě pak klesá jejich výkonnost. Je ale otázka, kde je hranice této závislosti. Většinou k tomu dojde tím, že práce je pro onoho člověka současně i zálibou a baví ho.
     Další závislostí je závislost na počítači a na Internetu. Tady je taky otázka, jak takovou závislost poznat. Znám lidi, kteří bez Internetu vydrží jen s obtížemi, přesto si myslím, že závislí nejsou. Pokud má někdo na Internetu záliby takové, že si třeba dopisuje s kamarády nebo vydává vlastní časopis či jenom do nějakého ečasopisu přispívá či se zapojuje do různých diskusí v diskusních fórech, pak mu vznikají opravdu objektivní problémy. Nebude-li dlouho na Internetu, nebude moct odepisovat svým kamarádům a potom bude zavalen obrovským množstvím korespondence. Zatím co pravidelně si dopisovat je radost, vyřídit obrovský počet emailů je už naopak otrava. Časopis na Internetu, který není dlouho aktualizován, ztrácí čtenáře. Pokud někdo jenom dopisuje, má závazky vůči tomu, kdo časopis vydává. Někde zase diskusní fóra, do kterých nikdo dlouho nenapíše, ruší pro nezájem. Takže sami vidíte, že tady to tak jednoduché a jednoznačné není.
     Nesmím zapomenout na závislost na televizi. Ta je taky dost rozšířená. Jsou lidi, kteří si musí zapnout televizi každý den. Někteří ji mají běžet skoro celý den jako kulisu a ani se na ní nedívají. Většina lidí si v tomto případě ani svoji závislost neuvědomuje. Bohužel jí má dnes většina dětí ale i dost dospělých.
     Závislostí by se našlo určitě víc. Závislý snad lze být téměř na všem. Někdo může mít závislost na kafi, někdo na sladkém, někdo třeba na něčem úplně netypickém, skoro až kuriozním. V některých případech je ale diskutabilní, zda jde o závislost nebo ne. Exaktně se to dá zjistit u tzv. oficiálních závislostí kam určitě patří drogy, alkohol, kouření, ale dnes už i práce hrací automaty.

  • Autor: Mejta Jakub - Stopař
  • Datum publikace: 02.08.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 3957 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0036 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha