Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marek je čtvrtek 25.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Svátky slunovratu

Kterýže den je v každém roce tím nejdelším? No přece 21. červen, první letní den a tedy i den letního slunovratu.

     Co je to tradice? V odborném slovníku nalezneme, že je to "souhrn myšlenkových, duchovních, uměleckých i praktických vědomostí, dovedností a postojů, které se předávají z generace na generaci; tím se udržují, prohlubují a rozmnožují". Škoda, že některé tradice "umřely" se svými nositeli nebo se nenašel nikdo, kdo by v nich pokračoval. Jistě, vznikají nové tradice, doba přináší novou techniku a nové poznatky, které nás významně ovlivňují a vznikají tak věci a události nové, jejichž opakováním se rodí taky nová tradice. Proč se ale nevrátit k některým starým a krásným tradicím a přizpůsobit je naší době a novému tisíciletí?

     Jednou z takových, určitě krásných tradicí, bylo oslavování příchodu léta a "svátky slunovratu". Jakže takové oslavování probíhalo a co se dělo? Bylo to jednoduché. Všichni, kdo mohli, vylezli v ten sváteční den na nejbližší kopec, zapálili velikánskou vatru a u ohně zpívali, tančili a "křepčili" až do prvního náznaku nového dne, kdy už ohně dohořívaly a obloha byla zalita prvními paprsky vycházejícího slunce. Někdy byl tím svátečním dnem až třetí den po 21.červnu, tedy na svatého Jana, lidově řečeno na "Svatojánskou noc". Tato noc totiž oplývala celou řadou bájí a povídaček a taky to byl den, kdy babky kořenářky byly ve sbírání bylin a různých léčivek nejaktivnější, neboť se tradovalo, že noc na svatého Jána má neobyčejnou moc. Co říkáte, nebyla to hezká tradice? My dnes přece taky zpíváme, tančíme, radujeme se, sedíme u ohně a povídáme.

     A tak jsme se před léty rozhodli tuto tradici obnovit (tedy aspoň po našem) a nejbližší víkend Svatojánské noci vyrazit do přírody a sobotní večer přivítat slunovrat. Vybrali jsme si k tomu taky jeden z nejkrásnějších koutů Moravy, kde je ke slunci hodně hodně blízko - nejvyšší valašskou vesnici PULČIN, resp. veřejné tábořiště u pulčinských skal. Rádi přivítáme každého bez rozdílu věku, kdo bude mít chuť o víkendu 22. - 24.června vařit na ohni, spát pod širákem či ve stanu, pobavit se s partou kamarádů, "prolézt" skalní městečko a pulčinské skály a hlavně: přivítat slunovrat na nějvyšším kopci v kraji. Fotky z minulých slunovratů a něco málo o nás, můžete získat na http://kzt.hyperlink.cz. Na akci není třeba žádné přihlášky, každý si "ubytování" hradí sám, sám si vaří a sám se taky dopravuje. A kde že ten Pulčin leží? Jak se tam dostaneš? Vláčkem kolejáčkem směr Vsetín a dál směr Horní lideč, vystoupíš na zastávce Lidečko (POZOR! Ne Lidečko ves") a po silnici pokračuješ dál kolem kolejí, až Tě informační cedule nasměruje vlevo do kopců a lesů, kde po turistické značce dojdeš až na tábořiště (asi 4 km). Chceš-li však jet s námi, dej nám to vědět (kzt@duhaplast.cz) a my Ti oznámíme, kterými vlaky kdo pojede. Přidat se můžeš kdykoliv .

     A že s námi nemůžeš? Tak si aspoň v ten sobotní večer vzpomeň na to, že jsou svátky slunovratu a uvítej slunce po svém.

  • Autor: Talášek Jan
  • Datum publikace: 29.05.2001
  • Článek zařazen do: Pozvánky
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3055 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0031 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha