Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Josef je úterý 19.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Pedagogika a psychologie XI

Dnes se budeme věnovat období dospívání. I tyto děti se v dost velké míře vyskytují v našich oddílech, kroužcích či klubech.

      Období dospívání (13-14 rok věku dítěte, u děvčat o 1 – 2 roky dříve)

     Toto období je obdobím pohlavního zrání. U děvčat se dostavuje menstruace u chlapců poluce a mutace. Jedinec v tomto mezidobí již není dítětem, ale také zdaleka ne dospělým. Je to období vnitřních a vnějších konfliktů s rodiči poznamenané zmatky z probuzené sexuality a vnitřními krizemi. Reakcí na probuzený sexus je onanie, první heterosexuální styky, (většina mezi 14 – 16 rokem věku). Sex se postupně stává složkou erot. vztahu s výjimkou prvních "platonických" vztahů. Objevuje se první zamilovanost a první láska, která bývá většinou krátká, ale má velký vliv a význam na další psychosexuální vývoj zejména na sexuální cítění a zameření sexuálních apetencí. Včetně vlivu na emoční zrání a sebepoznání.

     Jsou zde tendence k osamostatnění se, sklony k revoltě proti rodičům, projevuje se zájem o sebe sama a snaha proniknout do světa dospělých. Celé období je provázeno vnitřním i vnějším vzdorem, předstíranou krutostí a vulgárností u chlapců spojenou s vnitrní sentimentalitou. Jedinec je plný zvýšené výběrové kritičnosti vůči rodičům, kteří u dítěte ztratili svoji autoritu a i výběrové nekritičnosti u kamarádů, kdy ignorují relativismus a různost hledisek – tzv. černobílé videní. Charakteristická je klackovitost a obhroublost chlapců, kterou je zastírána vnitřní nejistota a sentimentalita.

     Na všechny tyto změny má rozhodující vliv i kulturní prostředí a jiné faktory. V některých kulturách se toto období neprojevuje tak bouřlivě. Jiné prožívání tohoto období mají dívky na rozdíl od chlapců, které je nepociťují tak bouřlivě.

     Zájmově jsou jedinci nevyhranění a věnují se všemožnému zameření převážně krátkodobě jak oblasti sportovní, umělecké, přírodní tak technické. Z tohoto důvodu si především chlapci vytvářejí party se společnými aktivitami.

     V tomto období se také rozhoduje o volbě povolání popř. studiu na dalším stupni školy.

     I v tomto období se uplatňuje učení napodobováním, kdy uvádí v život zákon identifikace, kdy si jedinec osvojuje způsob chování, které percipuje jako podstatné znaky z chování a jednání svého modelu a tím dochází k převzetí cílu hodnotových orientací a norem k formování motivace a rysu osobnosti.

     Učení především napodobováním je účinnější než způsobem učení odměnou a trestem. Učení způsobem příkladu, praxí, idolem, ovlivňuje pozdější chování a způsoby jednání. Je proto důležité, aby si vedoucí skupiny vytvořil v této době postavení vzoru pro ostatní jedince v oddíle, kteří ho budou napodobovat a tím si pro určité období snadněji vytvoří základy pro lepší komunikaci v období puberty a vnitřních bouří adolescentu. Vedoucí si však musí uvědomit "světlé" ale i "stinné" stránky svého chování a jednání a vhodne je korigovat.

     Jedinec zažívá své první sociální zkušenosti jako je sebepojetí, které je spojeno se sebehodnocením a pohlížením na sebe samotného po všech stránkách včetne celkového sebeuvědomění a dosažení určité zdravé míry sebevědomí.

     U dívek se setkáváme se sníženým sebevědomím ve spojení s vysokým počtem komplexů z důvodů přehnaného hodnocení svého zevnějšku, který v tomto období považují za prvořadý.

  • Autor: Zadáková Irena
  • Datum publikace: 13.05.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3287 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha