Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Irena je úterý 16.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Největší škůdce

Člověk rozdělil tvory na užitečné, neužitečné a škodlivé. Napadlo mě, který tvor je na naší planetě pro přírodu vůbec nejškodlivější.

     Jsou opravdu tvorové, které člověk označuje za škodlivé, škodliví i pro přírodu? Nebo jenom škodí zájmům člověka? Čím tito tvorové přírodě škodí? Tím, čím se živí? Vždyť je tak příroda stvořila a oni se ničím jiným živit nemůžou. Škodí snad jinak? Ještě jsem neviděl žádného tvora, který by něco v přírodě úmyslně ničil. Když toulavý pes zadáví na zahradě slepici, kdo za to může? Proč to ten pes udělal? Nejspíš proto, že měl hlad. Kde se tu ale ten toulavý pes vzal? Buď je to divoký pes, což je ale nepravděpodobné a nebo je to zdivočelý pes. A kde se tu vzal zdivočelý pes? No to je normální pes, který kdysi žil s pánem, ale toho pána přestal bavit a on ho prostě vyhodil. A tak se ten pes musel naučit se o sebe postarat sám. Protože ho nikdo v přírodě nenaučil lovit volnou a zdravou zvěř, je jasné, že se jde živit tam, kde to dokáže. Tedy u lidských obydlí na ochočených zvířatech.
     V některých částech zeměkoule jsou přemnožená zvířata a vznikají problémy. Jak k tomu došlo? Vždyť v přírodě je přece rovnováha. Každé zvíře má své nepřátele, kteří se jím živí. No jo, jenže ti nepřátelé zachutnali člověku a tak je začal lovit. Nepřátel je tak málo a tak se některá zvířata prostě přemnoží. To následně ohrozí ty zvířata, které jsou jejich potravou, protože těch je najednou nedostatek a vyhynou. No a tato přemnožená zvířata přece nebudou hladovět a tak si hledají náhradní potravu. No a pak se někdy člověk nestačí divit. Kdo za to může?
     A teď něco trochu jiného. Lidi nadávají na počasí. Na jaře byla vedra. Někteří lidé si libovali a chodili se koupat. Jiní se potili v práci. Zemědělci naříkali, protože jim schly plodiny. Teď přišlo léto, kdy všichni čekáme pěkné počasí. A ono místo toho vydatně prší a je zima. Deště, na které čekali zemědělci přišli, jenže teď zase škodí a ničí zbytek úrody, který zůstal a neuschnul. Čím dál častěji jsou povodně. Proč to všechno je? Nenarušil zase někdo rovnováhu? Asi jo. Ale kdo? Kdo za to všechno může?
     Položil jsem teď pár otázak a je myslím čas na ně odpovídat. Myslím, že dokážu odpovědět jedním slovem. Ano, správná odpověď bohužel je člověk. Jediného člověka jsem viděl v přírodě nesmyslně ničit. Jedině člověk dokáže zabíjet, i když nemá hlad. A hlavně člověk dokáže zasahovat do přírody tak, že naruší její rovnováhu, že udělá ozónovou díru a potom hledá na koho by to svedl.
     Co s tím? Musí se začít od nás dětí, aby jsme si to my uvědomili. To, co tu napáchali naši rodiče a prarodiče, budeme asi odstraňovat hodně dlouho. Něco už spravit ani nepůjde. Pokud s tím ale nic neuděláme, tak se nám může stát, že vyhyneme. Příroda je totiž silnější a svoji rovnováhu si po určité době dohromady vždycky dá. A když to nepůjde jinak, tak se tu najde přirozený nepřítel člověka, který ho prostě vyhubí nebo aspoň omezí jeho početní stavy na tolik, aby nemohl tolik škodit. Asi to zní hodně drsně, ale bohužel je to pravda.

  • Autor: Břežanský Marek
  • Datum publikace: 26.07.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 2903 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha