Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vojtěch je úterý 23.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Pedagogika a psychologie IX

Tentokrát se podíváme na vývoj dítěte od předškolního věku až do první třídy základní školy.

     Exkurs do minulého vývoje dítěte:

     Ve věku 2 – 3 let věku se projevuje reakce vzdoru, kdy objevuje vlastní Já (období tzv. jájismu) a zkouší svoji vůli prosadit. Pokouší se účelně jednat a snaží se vytvářet si plány.

     Ve věku mezi 2 – 5 rokem věku prochází falickou fází, kdy objevuje penis a vagínu a začíná klást otázky na rozdíly mezi jednotlivými pohlavími a dále se zaobírá otázkou, odkud přicházejí děti. Na tyto a jiné jim podobné otázky musíme vždy díteti odpovědět, jinak hledají stále odpovědi jinde např. u vrstevníků, v knihách a popř. hledají náznaky odpovědí na své otázky. Odpověď vždy musí být pravdivá ale přizpůsobená slovníku, věku a psychické vyzrálosti jedince. V prvopočátcích se díte spokojí s obecným popisem skutečnosti, teprve v pozdějším věku vyžaduje podrobnosti.

     Emoční a sociální vývoj

     Dítě je výrazně samostatnější. Obejde se na kratší cas i bez matky nebo blízké osoby, se kterou byl až dosud v kontaktu. Dítě si však vždy musí být jisto, že se nemá čeho obávat, odloučení není natrvalo a blízká osoba se mu opět brzo vrátí. Je přístupnější rozumovému vysvětlení, pokud se mu vysvětlí daná věc řečí jemu věku srozumitelnou a pro něho hodně názornou.

     "Školní zralost"

     Při přijetí do první třídy základní školy se posuzuje dítě po několika stránkách, aby byl zaručen jeho další nenarušený vývoj. Posuzuje se proto rozumový, tělesný vývoj společně s duševní zralostí, aby mohl splňovat požadavky, které na něho bude školní výuka klást.

     a) tělesná zralost
     Dítě by mělo mít vzrůst cca 120 cm a vážit okolo 22 kg. Tyto údaje jsou však pouze orientační. Dále jsou patrné prodloužení končetiny a trup se zřetelně odděluje od hlavy (dříve byl tvar těla dítěte více soudkovitý) a oploštuje se. Pohyby jsou vcelku koordinované. Koordinace pohybu je velmi významná při vedení jedné ruky u psaní a kreslení. Jinak je tato činnost vykonávána celým tělem.

     b) rozumová zralost
     Dítě má logické operace, rozlišuje obrazce, prvky. Již chápe, že pokud se změní tvar, nemusí se změnit množství. Vykonává jednoduché počty prvků a skupin. Projevuje se propojení mezi vizuální a zvukovou skladbou slov při čtení a psaní a zvyšují se vědomosti a zkušenosti.

     c) citová a sociální zralost
     Dítě projevuje přiměřenou samostatnost. Již snáší lépe na delší dobu odloučení a jednání bez přítomnosti a podpory rodičů. Snaží se přijímat nové sociální role jako např. roli "školáka" a povinnosti s touto rolí svázané. Uvědomuje si pomalu, co se od něho bude očekávat. Cítí nutnost se podřídit cizí autoritě, která mluví již nejenom k němu jako k jedinci, ale k celé třídě tj. vykonává pokyny přijímané "nadálku". Snaží se chovat podle nových pravidel zavedených ve škole jako je sedet tiše, hlásit se na vyvolání, pracovat ve skupině s ostatními.

     "Zralost pro práci"
     Dítě se začíná již samo hlásit o úkoly, cítí potřebu pomáhat a chce se podílet na činnosti v domácnosti (nestačí mu jen hra). Vzrůstá podíl potřeby práce nad hrou. Nutno však udržovat vzájemnou rovnováhu mezi hrou a prací u jedince.

     V tomto období se velmi projevuje afektní a impulzivní jednání. Dítě je často popudlivé. Musíme vykonávat kontrolu tohoto chování a citlivě jedince vést. Poté si dítě si uvědomuje možnost odložení svých přání a učí se snášet i určité překážky.

  • Autor: Zadáková Irena
  • Datum publikace: 29.04.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3173 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0030 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha