Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Dobrý synek

Tento týden vysílala televize zajímavý film Dobrý synek. Myšlenka filmu je hluboce psychologická, děj místami otřesný, že spíše připomíná horror.

Marek s Henrym     Hlavními hrdiny filmu jsou dva bratranci Marek a Henry. Markovi umřela maminka a zůstal sám se svým otcem, který musí na dva týdny odjet na služební cestu. Marka, který je v složitém psychickém rozpoložení, odvezl na ty dva týdny ke svému bratrovi.

     Marek se celkem rychle skamarádil se svým stejně starým bratrancem Henrym. Společně hned druhý den vyvádějí různé klukoviny. Vylezli do Henryho skrýše na vysokém stromě. Tady Marek málem spadl z výšky dolů, když se mu pod nohou ulomila stupačka. Bylo to ale v době, kdy ho Henry držel za ruku a pomáhal mu nahoru, takže to dopadlo dobře.

Marek     Oba bratranci společně prchají před psem, společně rozbíjejí okenní tabule a dělají další lumpárničky či docela velké lumpárny. Henry má kuš, kterou zkouší. Kotě netrefil, když však spravil mušku, vyzkoušel ji na psovi, kterého nemilosrdně zastřelil. Marek je tím otřesen. Další průšvih je, když Henry hodí z mostu nad silnicí figurínu cestáře. První velké auto ve snaze to ubrzdit a nepřejet "člověka", dostalo smyk, udělalo hodiny a převrátilo se na bok. To byl začátek řetězové havárie dalších automobilů. To je další šok pro Marka, který netušil, oč jde, a tak Henrymu pomohl figurínu cestáře vyzvednout na úroveň zábradlí mostu. Takže v tom teď jede s Henrym a musí mlčet. Společně utíkají pryč.

     V rodině Markova strýce se mluví o tom, jak se utopil při koupání ve vaně Henryho mladší bratr Ríša. Marek začíná mít neblahé tušení. Vidí i nenávistné pohledy Henryho k jeho mladší sestřičce. Začíná se o ní bát. Vytušil, že Henryho bratříček Ríša se neutopil sám, že to nebyla nešťastná náhoda, ale že mu k tomu "někdo" pomohl. Marek se bojí o Henryho sestřičku a hlídá ji. Neuhlídal ale. Brzo ráno vyrazila s Henrym na rybník bruslit. Marek tam běží.

Marek při první snídani u strejdy     Henry jezdí se svojí setřičkou velmi rychle, točí ji kolem sebe. Když jsou na zadním kraji, kousek od lana, které ohraničuje konec místa vyhrazeného pro bruslení, Henry roztočenou sestřičku pustil. Vypadá to, že se mu vysmekla. Projela lanem mimo prostor kluziště do míst, kde byl už tenký led, ten se s ní probořil. Henry se plazí k ní a podává jí ruku. Nedaří se to, jakoby vždy rukou uhnul. Nakonec pomáhají dospělí, kteří sestřičku vytáhli.

Marek s Henrym na skále nad mořem, na které se později poperou.     Marek se svěřuje tetě, ale ta mu nevěří. Má Henryho, který je jejím synem, ráda. Přikládá to Markově špatnému psychickému rozpoložení po smrti jeho maminky. Markovi se zdá, že se jeho maminka vrátila v podobě jeho tety.

     Teta přece jenom začíná mít určité tušení či pochybnost. Když prohlíží skrýš Henryho, našla tam hračku po Ríšovi. Setká se tu s Henrym, který ji hračku vytrhne z ruky a nakonec ji hodí do studny. Při konfrontaci se svojí mámou Henry své mámě nepopírá, že svého brášku zabil. Pak ale řekne, že než by ho dali někam do ústavu, že se radši zabije a běží ke skále. Jeho máma běží zoufale za ním. Henry má náskok a schoval se. Jeho máma se zoufale dívá dolů, kam si myslel, že skočil. Henry se jí objeví a řekl jí, že ho nezná, když uvěřila, že by skočil. Pak se rozeběhl k své mámě a vrazil do ní. Ta padá dolů ze skály. Měla ale štětsí a zachytila se za výčnělek. Když to Henry vidí, bere do ruky velký kámen a chce ho na ní hodit.

Nepřímé Henryho přiznání k vraždě Ríši.     Marek má neblahé tušení. V komplikované situaci, která má ještě více drobnějších zápletek, ho nakonec strýc zamknul do pokoje. Když Marek vidí, jak Henry odchází s tetou na procházku, nemá stání. Nakonec rozbil židlí skleněnou výplň dveří a utíká. Doběhl právě včas, aby Henrymu vyrazil vražedný kámen z ruky. Oba kluci se na výčnělku skály perou. Tetě se zatím podařilo vylézt nahoru. Než stačí zasáhnout, kluci jsou úplně na kraji skály. Teta je v leže drží, každého za jednu ruku. Henry jí říká, aby mu podala i druhou ruku a vytáhla ho. V druhé ruce, ale drží Marka, který se už moc dlouho neudrží. Dva třináctileté kluky ale vytáhnout nedokáže, každého jednou rukou. Jednoho bude muset pustit, aby zachránila druhého. Jinak zahynou oba. Svádí vnitřní boj, koho pustit, zda Henryho či Marka.

Tato rvačka na skále je na život a na smrt. Pod skálou je moře.     Markova ruka se už vysmekává. Teta se musí rozhodnout mezi vlastním synem, který úmyslně zabil svého bratříčka Ríšu a pokusil se zabít i svoji sestřičku a před malou chvíli i jí samotnou a mezi synovcem Markem, který ji před chvílí zachránil život a včas ji varoval, ale nikdo mu nevěřil. Teta pouští Henryho a podává Markovi druhou ruku a vytahuje ho ven. Dramatická scéna končí. Marek je zachráněn.

     Co říct na závěr. Téma filmu je zajímavé, zároveň však hodně otřesné. Herecké výkony jsou vynikající. Oba chlapečtí herci předváděli vynikající výkony. Samozřejmě nutno ocenit i skvělý herecký výkon představitelky tety. Pokud budou tento film opakovat, určitě se dívejte. Stojí to za to.

  • Autor: Novák Miloslav - Mlsoun
  • Datum publikace: 22.04.2001
  • Článek zařazen do: Kultura
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3522 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha