Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Jiří je středa 24.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Virtuální oddíl informatiky

Informační centrum oddílů a klubů zakládá virtuální oddíl informatiky pro děti, který by měl vnést do povědomí uživatelů Internetu jistá pravidla bezpečnosti dětí, ale též přichází s dalšími nápady a akcemi.

     Po té co v únoru objevili kluci z našeho sdružení Majáky, začali se pohybovat na Internetu mnohem více. Jejich soutěž o počet emailů se začínala naplňovat, protože jim skutečně první emaily začaly chodit. Nejaktivnější byl v tomto směru Marťas, který se dokázal během krátké doby prostřednictvím Majáků skamarádit s velkým množstvím dětí. V chatu se tu dozvěděl i o dalších stránkách, kam může chodit a tam pak objevoval další. Na Xchatu si založil několik diskusních fór a když vyprávěl své zážitky, tak jsme začali uvažovat o tom, že je třeba dodržovat nějaká pravidla bezpečnosti. Vedlo nás k tomu například i to, že dost dětí z našeho sdružení používá ICQ.
     Někdy koncem března Informační centrum oddílů a klubů vytvořilo Dětskou seznamku, která se záhy stala poměrně navštěvovaná. Zde se objevily první zásady bezpečnosti. Ukázalo se ale, že rizik je více. ICOK spolupracoval s kluky na anketě pro Majáky, která reagovala na kritiku pana Hlavenky na Živě. Do obhajoby Majáků se zapojil Marťas i já. To nás nakonec přivedlo k tomu, že na Živě také píšeme.
     No a právě to vše bylo počátkem myšlenky založení virtuálního oddílu informatiky. Ten vznikl v době, kdy jsme plánovali na Bambiriádě v Praze propagovat Majáky a bezpečnost dětí na Internetu. Protože na Střeleckém ostrově, kde se Bambiriáda konala, byly problémy s telefonními linkami a navíc náš stánek byl až na druhém konci ostrova, tak z tohoto záměru sešlo. Místo toho se objevil právě nápad na založení virtuálního oddílu.
     Pokud se podíváte na stránky virtuálního oddílu, tak zjistíte, že už tu jistá pravidla jsou. Samozřejmě jsou zde i odkazy na stránky, které mohou být zajímavé pro děti. Je zde i zmínka o záměru založit v Praze pro děti internet studio. Díky odezvě na můj článek na Živě "Bezpečnost dětí na Internetu", chodí různé podněty, které postupně na našich stránkách zpracujeme.
     Jedním ze záměrů virtuálního oddílu je pořádat pro děti srazy. Na programu takového srazu, který by se měl konat někde v internet studiu, bude zajímavá beseda a počítá se i s volným časem, který by děti měly na vzájemné se seznámení. Určitě to bude pro děti bezpečnější způsob seznámení, než když se sejdou někde na ulici. Nikdo jim totiž nezaručí, že ten, s kým si dávají schůzku, je skutečně osoba, kterou myslí. Může to být někdo třeba o deset let starší, kdo nemusí mít zrovna nejčistší úmysly.
     Virtuální oddíl informatiky se chce zabývat i vyváženým poměrem virtuálních a reálných činností dětí. Proto časem plánujeme i srazy bez Internetu, třeba na zelené louce pod stany. Děti by se měly naučit na Internetu jak tvořit (nebýt pouze pasivními konzumenty), tak i vyhledávat informace (umět si třeba najít, kde je zajímavý kroužek, kde je jaká zajímavá akce).
     V současné době virtuální oddíl nabírá hlavně dospělé spolupracovníky. Nemusí to být jen internetovští odborníci, jsou třeba i lidi, kteří umějí dobře pracovat s dětmi. Samozřejmě internetovské odborníky potřebujeme taky. A obzvlášť vítáni jsou ti, kdo zvládají obojí - práci na Internetu i práci s dětmi.
     Virtuální oddíl informatiky by se měl naplno rozjet od září. Od téhož termínu, pokud vše dobře dopadne a podaří se nám získat vytypovaný nebytový prostor, bude také v provozu internet studio pro děti. Aktivit virtuálního oddílu bude jistě přibývat, neboť na jeho vedení se podílejí i děti, které budou jistě přicházet s podnětnými nápady.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 24.06.2000
  • Článek zařazen do: Internet
  • Počet komentářů ke článku: 3
  • Článek si přečetlo 5086 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha