Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Do příprav zákona o mládeži mluvíme

Začátkem března se konalo Valné shromáždění České rady dětí a mládeže (ČRDM), organizace, která zastřešuje řadu dětských a mládežnických sdružení. Po skončení požádali redaktoři Dětské tiskové agentury předsedkyni ČRDM Janu Vohralíkovou o krátký rozhovor.

      Jaký máte pocit z jednání, splnilo vaše očekávání?

     Já si především myslím, že bylo obdivuhodně klidné. To obvykle nebývá. Dnes jsem třeba vůbec nečekala, že rozpočet projde tak lehce jako prošel. Takže dojem dobrý.

     Mgr. Jindřich Fryč, ředitel odboru pro mládež Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, ve svém vystoupení mimo jiné řekl, že pouze asi 10% dětí je organizováno. To je dost málo. Co dělá ČRDM pro to, aby se i děti neorganizované mohly ve volném čase bavit, aby se jen tak netoulaly po ulicích a sídlištích.

     To je těžká otázka. On to potom pan ředitel upřesnil, že 10 až 14 procent je členů občanských sdružení dětí a mládeže. Další děti jsou organizované v různých sportovních klubech, chodí do zájmových kroužků, do domů dětí a mládeže a podobně. Ale k tomu, na co jste se ptal: To není vůbec jednoduché. ČRDM sdružuje organizace, které mají své výchovné řady, jsou to tradiční organizace budované na členské základně. A pak máme mezi sebou i organizace, které se snaží oslovit děti takzvaně neorganizované. Ale nároky dnešní doby a dnešních dětí a mládeže jsou čím dál tím větší a myslím si, že se nám nedaří je plně vnímat, naslouchat jim a znát jejich potřeby. Proto se ne vždy povede udělat atraktivní programy. Vůle je hodně, ale je málo prostoru a času a také lidí, kteří by to chtěli dělat. Ale víme, že je to potřeba a že je to jediná cesta, jak pomáhat této společnosti.

     Kolik v současné době sdružuje ČRDM organizací a dětí?

     Je to asi 160 000 dětí a organizací je ke třiceti. Ale to číslo je trochu zavádějící, protože, jak už jsem říkala, jsou mezi námi organizace, které nebudují členskou základnu a snaží se dělat otevřené programy pro všechny.

     Připravuje se nový zákon o mládeži. Má ČRDM možnost do toho mluvit?

     Nejen že ČRDM do toho může mluvit, ale je vyzývána aby do toho mluvila. To je jeden z velkých výsledků, který se podařil. A této šance využíváme. Na valném shromáždění zaznělo, že k návrhu zákona přišla řada připomínek a to nejen od různých orgánů, organizací a funkcionářů, ale také od jednotlivých klubů, oddílů a lidí, kteří přímo s dětmi a mládeží pracují. Teď je otázkou, jakým způsobem dát dohromady všechny názory, náměty a připomínky z diskusí, které probíhají jak v představenstvu ČRDM tak v organizacích.

     ČRDM na valném shromáždění navrhla svého člena do vznikající Rady České televize. Proč?

     Protože je v duchu poslání této organizace, že se bude snažit měnit společenské klima. Já pevně věřím, že po “vánočním příběhu” se podaří sestavit takovou radu, která to bude dělat. A když už je to naším posláním, tak bychom tam rádi měli svého zástupce. Navíc tato kandidatura má pro mě další důležitý aspekt. Návrh vzešel od Junáků, kteří jsou někdy vnímáni - obrazně řečeno - jako “slon v porcelánu”. Po představení kandidáta se neozvala na valném shromáždění jediná připomínka. Bylo jasné, že je schopen garantovat to, co řekl, tedy že v případě zvolení nebude v Radě České televize zastupovat Junáky nebo jiné sdružení, ale bude jednat v duchu poslání ČRDM. Jsem ráda, že i ve vědomí všech ostatních je to tak bráno a vnímáno. To je, myslím si, velmi důležitý výsledek dnešního jednání, to je velký posun.

  • Autor: Dětská tisková agentura
  • Datum publikace: 08.04.2001
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2410 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha