Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Josef je úterý 19.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Všechno nemusí být na draka

Příběh, který si teď čtete, vám možná bude něčím povědomý, jestli jste ve svých dětských létech sami prošli nějakým oddílem. Budete ho aspoň zčásti znát, pokud jste se proháněli se svou partou tajemnými ulicemi, podnikali dobrodružné výpravy, vymýšleli soutěže nebo vydávali pro ostatní časopis. Možná to vše není tak dobře napsané, ale to, co vám chci sdělit, vám bude určitě srozumitelné, jako byste to mnohokrát prožili vy sami.

     Byl to obyčejný kluk z ulice, "stepní vlk" ­ jak říkáme úplným nováčkům, kteří do našeho oddílu přijdou. Naše společenství bylo sice registrováno pod jednou z junáckých organizací, ale kromě oficiálního kroje, Slibu a Desatera byl náš program spíše woodcrafterský se zaměřením na indiány. Pořádali jsme čtyřikrát do roka Sněm, tábořili v indiánském stylu, na táboře měl každý člen kompletní indiánský kroj, v horku běhal pouze v bederní roušce a koupal se v naší intimní zátoce nahý, bez "bělošských" plavek.

     Náš nováček přišel prostě do jiného světa. Ten svět byl plný her a zápasů, kmenových výprav, zajímavých soutěží a vědomostí. Nový človíček se do něho vrhl s celou svou klukovskou hravostí i dravostí. Brzy v zápasivých hrách vynikal, a tak dostal podle přemíry své energie přezdívku Drak.

     Dostavily se však komplikace. Na zvládnutí Přijímací zkoušky měl každý nováček půl roku, po splnění Tajného úkolu (který dostával každý podle své povahy) pak o něm hlasovali na nejbližším Sněmu ostatní už přijatí členové, kterým jsme říkali "bojovníci", chtějí-li nováčka mezi sebe do kmene.

     Jak vidíte, dostat se do party jako její právoplatný člen nebylo zas až tak lehké, bylo to ale v možnostech každého vážného klukovského zájemce.

     Drak si tehdy asi řekl ­ půl roku na přijímačku? To je tedy doba, to mám na všechno dost času! Že se mu čas na splnění všech úkolů rychle krátí, poznal na kmenovém Jarním Sněmu, kdy se hlasovalo o několika nových adeptech na členství. Ó, hrůza! Hlasování nebylo vůbec "jenom tak", dva nováčci neprošli! Nezapadli do party, jejich účast na výpravách a schůzkách byla sporadická ­ a ta přijímačka? Nic moc 

     Drak si s obavou uvědomil, že na Přijímací zkoušku kmene ještě ani nesáhl, že do tábora, kde by se měl stát členem kmene on sám, zbývají pouhé dva měsíce  Byl to prostě takový ten typický lajdák, který se chodí na schůzky a výpravy jenom bavit. Teď má před sebou svůj první tábor s reálnou hrozbou, že bude i poslední.

     Měli jsme ještě další dva takové "nekňuby", nad kterými v době tábora, stejně jako nad Drakem, visela nutnost splnit si ve svém osobním volnu zbytek přijímačky a do Sněmu zvládnout i Tajný úkol. Všichni tři se zpočátku snažili, aby dohnali ztracené, těm dvěma ale došla pevná vůle hned první týden. Zjistili, že toho na splnění přijímačky neumí dost, a tak postupně oba na přijetí rezignovali 

     Ne tak Drak. Zatímco ho bylo dřív "všude plno", nyní jste ho mohli vidět, jak o každém osobním volnu spěchá do náčelnického týpí, aby se naučil nebo si složil některou část přijímací zkoušky. A pomalu se mu hlava, dříve prázdná, plnila novými vědomostmi, ruce začaly zvládat potřebné dovednosti! Začínal znát a uznávat Desatero i kmenovou historii, pamatoval si už v dostatečné míře kmenový Zákoník, naučil se obstojně korálkovat, pracovat s kůží, stavět týpí i saunovou chýši, "utkat si" pohodlnou postel z vrbových proutků.

     Jen kreslit dobře neuměl, a tak se stal Tajný úkol pro něho velkou a obtížnou prací. Měl si vyzdobit svůj Pracovní sešit a doplnit ho o deset nových stránek. Zbyl mu na to před Sněmem jeden jediný den.

     Drak už poznal, že všechna ta námaha není jen proto, aby byla po vyzkoušení rázem zapomenuta ­ viděl u ostatních bojovníků, že se jim ve kmeni tyto vědomosti a dovednosti hodí dnes a denně, obdivoval jejich krásně zdobené opasky, rozety a náramky, indiánské legíny (nohavice, které se zavěšují k bederní roušce na opasek), košile, mokasíny, všechno vlastnoručně vyrobené. Začínal poznávat, že hra, kterou hrajeme, je poctivá a opravdová.

     A tak maloval a zdobil, "smolil" ty stránky svého Pracovního sešitu, až mně ho skoro bylo líto. I když nemohl vědět, zda to vůbec stihne, viděli jsme, že svůj úkol neodbývá. Když se mu čas začal krátit, nešel ani na odpolední svačinu!

     S nejistým pohledem v očích před nás předstoupil v posledním možném termínu a podával nám svůj Pracovní sešit. Když jsem ho otevřel, nevěřil jsem svým očím. Něco tak hezkého jsem v klukovském oddíle už dlouho neviděl! Tajný úkol byl Náčelnictvem jednomyslně uznán a zbývalo jen čekat na Sněm, kde měl budoucí člen projít závěrečným hlasováním bojovníků.

     Když Draka u sněmovního ohně jeho clanový owachira (družinový rádce) doporučoval k přijetí, klepala se mu kolena. Bylo to i z dálky vidět. Drak měl v období před táborem, jak už jsem napsal, dost "máslo na hlavě", a tak při hlasování zaznělo i několikeré NE. Velká většina myslících ale řekla ANO, a Drak se tím stal novým bojovníkem kmene s právem nosit čelenku (nováčci nesměli) i oddílový baret s odznakem. Přece jenom to dokázal!

     Po ukončení Sněmu za mnou k mému překvapení Drak ještě přišel, znovu mi podal ruku a pevně ji stiskl.

     "Neboj se, já budu opravdu dobrý bojovník!" řekl mi upřímně a díval se mi přímo do očí.

     Uvědomil jsem si v té chvilce, jak ho úsilí, korunované zdarem, změnilo. Že už nikdy nebude "stepní vlk", ale opravdu platný člen našeho společenství. Bylo to dojímavé až k slzám.

     Někdy ­ ale ne vždycky ­ naše snaha NEMUSÍ BÝT NA DRAKA!

  • Autor: Bláha Josef - Řešetlák
  • Datum publikace: 05.04.2001
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3021 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha