Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Sabina je úterý 22.10.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Kantorský bál byl plný překvapení

Kantorský bál, na kterém se tradičně vyhlašuje Zlatý Ámos přinesl tentokrát několik nečekaných překvapení.

     V sobotu 24. března oslavili učitelé v Národním domě na pražských Vinohradech svůj nastávají svátek. Na tradičním, už sedmém, Kantorském bále se sešli zástupci škol z Kladna, Pardubic, Znojma, Liberce, Prahy, Hradce Králové, Luhačovic, Prachatic a mnoha dalších míst. Mezi pedagogy zavítali i náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy pan Jaroslav Müllner, mluvčí ministra školství Vladimíra Al Malikiová, předseda školských odborů Jaroslav Rössler, zástupci hlavního města Prahy a mnoho dalších osobností. Kantorský bál byl už tradičně také místem, kde byl oficiálně korunován nový “král českých pedagogů” Zlatý Ámos 2001. Stal se jím den před bálem po dramatické soutěži šesti kandidátů učitel ze základní školy Úprkova v Hradci Králové pan Václav Kuřík. Pozlacené ukazovátko a putovní korunu mu předal jeho předchůdce Libor Sládek z pražského gymnázia Jaroslava Heyrovského.
     Milým překvapením pro všechny zúčastněné byla přítomnost historicky prvního zahraničního Zlatého Ámose pana Jaromíra Bílka z chorvatského Daruvaru. Zvolili ho žáci místní základní školy J. A. Komenského, kde se učí česká menšina. To však nebylo překvapení poslední. V půlnoci totiž přišla na řadu dražba papírové vlaštovky, kterou den předtím při soutěži vyrobil nový Zlatý Ámos. Vyvolávací cena byla 500 Kč s tím, že peníze z dražby věnují organizátoři na zakoupení učebnic pro české děti v Daruvaru. Cena se nakonec vyšplhala na 4000 Kč a majitelem vlaštovky se stal odstupující Zlatý Ámos Libor Sládek. K této částce pak jeden z návštěvníků Kantorského bálu mimo dražbu přidal ještě dalších 5000 Kč a ředitelka jedné pražské mateřské školy 40 zimních bund. “Za získané peníze koupíme pro naše žáky nové učebnice českého jazyka.” uvedl při poděkování pan Bílek.

     Papírová vlaštovka za 9 tisíc

     Neplánovaným bodem programu letošního Kantorského bálu byla dražba papírové vlaštovky, která mimo jiné pomohla Václavu Kuříkovi k získání titulu Zlatý Ámos 2001, nejoblíbenější učitel České republiky. Hod vlastnoručně vyrobenou vlaštovkou je totiž jednou z disciplín finále ankety Zlatý Ámos. Divačka, ke které vlaštovka dolétla, si ji nechala vítězem podepsat a na bále nabídla tomu, kdo za ni dá nejvíce peněz. Získané finance pak slíbila dětem české menšiny v chorvatském Daruvaru na zakoupení učebnic. Vyvolávací cena byla stanovena na 500 Kč a přihazovat se mohlo po stokorunách. Netrvalo dlouho a cena se vyšplhala na 2500 Kč. Pak už ve hře zůstali jen dva zájemci: bývalý Zlatý Ámos Libor Sládek a ředitel ankety Slávek Hrzal. Za 4000 korun nakonec vlaštovku vydražil Libor Sládek. Ale to ještě není konečná částka. Mimo dražbu nabídl zástupcům daruvarské školy jeden z návštěvníků bálu, který nechtěl být jmenován, dalších pět tisíc korun. Vlaštovka tak vydělala celkem devět tisíc korun. Ale to stále ještě není všechno. Kromě peněz si Jaromír Bílek, vyslaný do Prahy daruvarskými žáky české školy J.A.Komenského jako jejich nejoblíbenějším učitel, veze domů 40 zimních bund jako dar jedné pražské mateřské školy.

  • Autor: Dětská tisková agentura
  • Datum publikace: 01.04.2001
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3448 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0028 sec. | Aktuálně máme v databázi 8390 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha