Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Irena je úterý 16.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Děti , televize, Internet

Děti, televize, Internet - tyto tři slova k sobě dost patří. Internet přibyl až v poslední době, ale čile se má k světu a televizi už celkem slušně konkuruje. U mě to už televize prohrála, ale zajímalo mě, jak je to u mých kamarádů.

      Tady se dělají statistiky těžko. Dlouho jsem uvažoval koho oslovit. Poslal jsem pár otázek svým kamarádům emailem. Pak mě ale napadlo se zeptat i svých spolužáků ve třídě. Pokusím se to nějak skloubit dohromady. Výsledky, které jsem se dozvěděl, jsou určitě zajímavé.
     Odpovědí na emaily přišlo celkem 13, tedy asi od čtvrtiny těch, kterým jsem otázky poslal. Z toho odpovědělo 8 kluků a 5 holek. Kluci byli asi v tomhle případě trochu svědomitější, protože jsem otázky sice poslal více klukům, ale rozdíl byl menší.
     První otázka zněla, čemu by děti daly přednost - jestli televizi nebo Internetu. Bylo to myšleno v tom smyslu, kdyby něco šlo natrvalo pryč z domu. Vyhrává Internet, kterému dává přednost 62% dětí. Internet ale vyhrál díky klukům, z nichž mu dává přednost 75%, kdežto děvčata dávají naopak z 60% přednost televizi.
     Televize vyhrává v otázce stráveného času. Před ní tráví víc času 85%, z kluků 75% a z děvčat 100%. Tady ale má svůj vliv i cena. Některé děti jsou omezovány rodiči buď na hodinu denně a nebo dobou tarifu Telecomu, kdy je připojení levnější. Lze tedy očekávat, že po pádu monopolu Telecomu bude Internet u nás dětí televizi konkurovat daleko víc.
     Další otázka se týkala krátkodobého zákazu na 2 týdny. Překvapivě si většina dětí vybrala zákaz televize. Jak je vidět, krátkodobě se bez ní dokáže obejít víc dětí a Internet je pro ně asi trošku vzácnější. Zákaz televize by si vybralo 69% dětí, z toho 75% kluků a 60% děvčat.
     Zajímaly mě i nejsledovanější pořady v televizi. I při poměrně malém počtu odpovídajících, kdy mohl každý vybrat jeden pořad, je minimální shoda. U kluků se dvakrát opakuje pouze "Hvězdná brána" a u děvčat "Divoký anděl". Jinak se z oslovených každý dívá nejraději na něco jiného.
     K větší shodě dochází na Internetu. Největší oblíbenost mají Majáky a Xchat, při tom Majáky převažují u kluků a Xchat u děvčat. Dost oblíbené je i emailování a chatování.
     Dál mě zajímal průměrný týdenní čas strávený u televize a na Internetu. Tady televize vede, což je samozřejmě ovlivněno tím, že se neplatí nic za připojení Telecomu. U televize tráví týdně průměrně děti 19 hodin, z toho kluci 18 hodin a děvčata 21 hodin. Na Internetu jsou čísla nižší. Celkově je průměr 5 hodin týdně, u kluků 5,5 hodiny a u děvčat 4,2 hodiny.
     Další statistiku jsem si udělal u spolužáků ve třídě. I tady je Internet oblíbenější u kluků. Ve třídě je nás 30, z toho 15 kluků a 15 děvčat. Pravidelně na Internet chodí 26 dětí, z toho 32% kluků a 20% děvčat Občas na něj chodí 33% dětí ve stejném poměru kluci i děvčata. Vyjímečně na Internetu bylo 17% dětí, z toho 20% kluků a 17% děvčat. A nikdy na Internetu zatím nebylo 24% dětí, z toho 15% kluků a 33% děvčat. Opět tedy převaha kluků, u kterých je asi Internet oblíbenější.
     Průzkum naší třídy, co se týká televize dopadl zhruba stejně jako u mých kamarádů z Internetu. Průměr se pohybuje kolem 20 hodin týdně, u kluků je 17 hodin a u děvčat 23 hodin. Tady asi průměr kluků snižuju já, protože já se dívám na televizi hodně málo (tak do 2 hodin týdně). Prostě mi na ní nezbývá čas. Ten jsem si rozvrhl podle svých zájmů s kamarády, tedy náš klub, v kterém sportujeme, hrajeme hry a táboříme. Druhá část mého času se potom týká mojí individuelní zábavy doma - tedy psaní článků a povídek, Internetu, televize a podobných zábav. Pokud bych se tedy díval víc na televizi, bylo by to na úkor zábavy z tého druhé skupiny, v které převažuje Internet, na kterém jsem tak průměrně 2 až 3 hodiny denně. Do toho pro jednoduchost nepočítám prázdniny ani ty víkendy, kdy jsme na celý víkend s klubem pryč.
     Možná bude zajímavé podobný průzkum udělat za jeden až dva roky. To už snad bude po pádu monopolu Telecomu a postavení televize a Internetu u dětí se asi změní. Stálo by asi za to udělat tento průzkum opět u mých stávajících kamarádů a spolužáků, ale i v nějaké 5. třídě, aby byl vykompenzován rozdíl v tom, že jak stárneme, se nám trochu mění zájmy. Moji internetovští kamarádi se myslím obmění přirozeně, protože už teď s kamarádů, s kterými si dopisuji po emailech velká část neodpovídá a naopak mám zase úplně nové kamarády. Jejich věkové rozpětí je od 9 do 32 let, přičemž samozřejmě pro účely tohoto průzkumu jsem vybral jenom ty, kterým ještě nebylo 18 let.
     Já osobně si myslím, že televize má v Internetu velkého konkurenta. Už i díky tomu, že existuje i internetová televize a internetové rádio. Ty sice s ohledem na kvalitu připojení nejsou rozšířené, ale až se toto změní a bude Internet samozřejmostí v každé domácnosti, jako je dnes televize, je otázka, jestli nebude televize někde v muzeu. Myslím si, že časem zmizí z domácností, stejně jako dnes mizí gramofony, kotoučové magnetofony a černobílé televize, které jsou nahrazovány CD přehrávači, kazetovými magnetofony a barevnými televizemi. Z technických vymožeností má Internet šanci toho vytlačit hodně, protože to nahradí a zdokonalí.

  • Autor: Fencl Martin - Marťas
  • Datum publikace: 22.07.2000
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 4
  • Článek si přečetlo 4345 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0042 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha