Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Počítačová hudba - jak to všechno začalo

V tomto článku se podíváme na historii hudby na počítačích, na její počátky před více jak 50 lety a také na její pokroky vlastně aľ dodnes.

V období druhé světové války začíná nejen boj v oblasti vývoje zbraní, ale také boj v oblasti technologií, který dává život novému odvětví - počítačové technologii. Tím začíná obrovská revoluce, která nám přináší výzkum vesmíru, vývoj nových dopravních zařízení, ale také určité druhy zábavy a pro nás především nové oblasti - počítačové hudby. 


    Samozřejmě, že v počátcích vývoje počítačů se nedá hovořit o nějaké globální tvorbě hudby, ale začíná se např. experimentovat s počítačovými přístroji, syntézou a záměrnou "destrukcí" zvuků, která je v dnešní době tou nejpřijatelnější metodou pro tvorbu moderní hudby. Důkaz můžeme slyšet při zapnutí rádia, kde se stále častěji objevují nejen zahraniční díla užívající např. populárního vocoderu (zařízení, které jakoby naschvál měnilo výšku zpěvu), rychlých beatů, velice zvýrazněné basové nástroje a další metody. Takové hraní si ovšem v době dávné může dovolit jen velice málo lidí, kteří mají přístup k v té době předrahé technice. Začíná se objevovat nová hudba stylu Rock"n roll, legendární skupiny jako The Beatles, The Beach boys, The Rolling stones a přemnoho dalších. Tato hudba ale momentálně s počítači nemá mnoho společného. Za několik let přichází skupina ABBA. Legendární švédská skupina, kde začíná Benny Andersson používat ke své práci syntezátor, což je první krok k naší elektronické - počítačové hudbě. Všichni musíme uznat, že písně skupiny ABBA jsou nezapomenutelné a podle jejich vzoru začíná vznikat mnoho podobných skupiny. V těchto letech se ovšem prostý člověk k tvorbě hudby pomocí počítačů může dostat jen těžko, a tak nám nezbývá nic jiného, než ještě pár let vyčkat. 

    Nyní jsou tu 80. léta. Počítače, ač v dnešním poměru velice jednoduché, jsou již součástí nemalé skupiny hudebníků či skupin. Přichází další z legend, která působí až do dnes - dvojice Pet shop boys. Mnoho z vás si jistě vzpomene na jejich nezapomenutelné hity, jako například West and girls, Go west či jejich momentálně nějnovější hit New York City boy. Do popředí se také dostává např. britský skladatel Mike Oldfield, kterého si již bez klávesového nástroje a počítače můžeme jen těžko představit. Do kruhů obyčejných lidí se začínají dostávat první počítače typu Amiga, Atari a další, které jsou mj. nedílnou součástí vývoje počítačové hudby, vzhledem k běžným uživatelům počítače.Všechny populární hity v této obě mají ovšem stále co dočinění s rockem a jsou z velké části hrány na akustické hudební nástroje a zpívány "přirozeně". 

    S počátkem 90. let se dostavuje obrovská revoluce. Umírá král klasického rocku Freddie Mercury ze skupiny Queen a do hudby tvořené na počítači se vrhá stále více umělců. Počítače (tentokrát většinou v podobě PC) se dostávají do běžných domácností a stále se zvyšuje jejich kvalita, rychlost a snižují se také jejich ceny. Proto se hudba tvořená na počítači stává také doménou amatérských skladatelů, kteří by bez počítače (a zároveň žádného hudebního vzdělání) mohli jen těžko stvořit nějaké to hudební dílko. Vznikají prvopočátky syntetické hudby stylů trance, techno, house a dalších. Vzniká také mnoho programů určených pro tvorbu hudby na počítači. Devadesátá léta se jednoduše řečeno stávají dobou elektronické hudby. 

    Je až neuvěřitelné, jak rychle roste výkonnost počítačů vzhledem k dnešku a dobou před méně jak 8 lety. I když se již brzy dostaneme k vrcholu výkonnosti počítačů tvořených stávající technologií a na řadu přijdou pravděpodobně počítače kvantové, stále nás čeká rozvoj nynějších hudebních stylů a také přírůstek do hudebního pole od mnohých známých i neznámých hudebníků využívajících počítačů. Počítačová hudba znamená obrovskou změnu náhledu na hudbu a také na její tvorbu. Vždyť dnes vám již stačí jen nějaký ten počítač, software a pár příjemně strávených hodin a můžete vytvořit třeba i velice pěknou píseň. Těžko se můžeme dohadovat, zda je nynější hudba dobrá či špatná. Jisté je ovšem to, že čelí obrovské popularitě převážně mladých lidí po celém světě.

    To vše samozřejmě neznamená, že by se daly pomocí počítačů tvořit jen písně moderních stylů. Samozřejmě totiž můžete vytvořit třeba rockovou, jazzovou, klasickou nebo dokonce i dechovou hudbu právě pomocí počítače. Pro co se rozhodnete záleží opravdu jen na vás a na vaší kreativitě.

    Pokud máte o tvorbu hudby zájem, rozhodně to zkuste. Při troše píle a po získání zkušeností se z vás může totiž stát třeba i světoznámý hudebník :-) Takže vzhůru do toho!

     Pokud hledáte inspiraci, tak se můžete podívat na MIDI archiv na stránkách http://www.phudba.kgb.cz, kde se pomalu rozrůstá jeden menší časopis a hudební archiv.

  • Autor: Procházka Václav
  • Datum publikace: 25.03.2001
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3186 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.1101 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha