Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Valérie je čtvrtek 18.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Využití Internetu pro cestu vlakem

     Internet tedy umožňuje nejen přístup k jízdnímu řádu, ale i možnost aktuálních informací o odchylkách a nepravidelnostech proti JŘ, čímž může dost pomáhat při cestování a umožňuje lépe čelit nepříjemnostem s těmito nepravidelnostmi spojeným.

     Chystáme-li se na cestu vlakem, usnadní nám ji znalost potřebných informací.  Důležitý je samozřejmě jízdní řád, přičemž úřední platnost má jeho papírová podoba, přestože mnozí dávají přednost snadnějšímu a mnohdy rychlejšímu vyhledávání spojení v elektronické podobě. Užitečná je také znalost dalších předpisů, jejichž nedodržování by nám mohlo přinést problémy. Užitečná je také znalost tarifu TR10, který není tajný, ale teprve rozšíření Internetu způsobilo, že jeho znění je dostupné téměř každému.

     Jak jsem uvedl, jízdní řád je důležitý, ale důležité je také vědět, že ne vždy bývá dodržen. A tak mnohdy s napětím čekáme, co bude a kdy a kam a jak dojedeme. Díky Internetu však existuje šance se aspoň o části nepravidelností dovědět včas.

     První z užitečných adres je adresa http://www.cdrail.cz/CP1250/AKTUAL/vyluky.htm, na které najdeme seznam plánovaných výluk pro aktuální týden. Na této adrese se tedy můžeme dovědět, zda pro trať, kterou chceme použít, není naplánována nějaká výluka. Pokud ano, tak na základě toho můžeme například zvolit cestu po jiné trati, nebo aspoň počítat se zpožděním vzniklým při přestupu na náhradní autobusovou dopravu, a tomu včas přizpůsobit svůj program. Samozřejmě může dojít i k neplánované výluce, ale je zbytečné se nechat zaskočit plánovanou výlukou, o které vědět můžeme.

     Další užitečnou informaci najdeme na adrese http://www.cdrail.cz/SCRIPTS/CDS/, kde můžeme zjistit aktuální polohu (zpoždění) spěšných vlaků, rychlíků, expresů a vlaků IC, EC a SC. Když do formuláře na této adrese zadáme číslo vlaku, který je zrovna na trati, obdržíme informaci o tom, v které stanici byl naposled a v kolik hodin a s jakým zpožděním z ní odjížděl. To znamená, že když například očekáváte návštěvu z druhého konce republiky a ona pořád nejde a nejde, tak pokud víte, kterým vlakem má přijet, stačí několik vteřin na ověření, jaké zpoždění ten vlak má. Je-li naše stanoviště blízko nádraží, pak můžeme například i zjistit, s jakým zpožděním přijíždí vlak, na který chceme jít, a tomu částečně přizpůsobit příchod na nádraží. Tím se můžeme vyhnout takovým trapnostem, jako že doma ve spěchu necháme nedopitý čaj, a pak tři čtvrtě hodiny tvrdneme na nádraží při čekání na zpožděný vlak.

     Tato služba zatím nezahrnuje osobní vlaky, což je možná škoda, ale i možnost zjištění aktuálního zpoždění aspoň vlaků od kategorie Sp výše je jistě velmi užitečnou informací.

     Internet tedy umožňuje nejen přístup k jízdnímu řádu, ale i možnost aktuálních informací o odchylkách a nepravidelnostech proti JŘ, čímž může dost pomáhat při cestování a umožňuje lépe čelit nepříjemnostem s těmito nepravidelnostmi spojeným.

  • Autor: Jůza Pavel
  • Datum publikace: 18.03.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3405 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0031 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha