Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Úpravy rozpočtu SKSK ČR

Po zveřejnění dotací MŠMT ČR, které jsou ve výši zhruba 5% toho, co SKSK ČR požadovalo, je jasné, že bude muset dojít k velmi radikální změně rozpočtu SKSK ČR.

     Hned po tom, co jsem viděl výsledky dotací MŠMT ČR mě napadlo, že změny v rozpočtu SKSK ČR budou hodně veliké. Protože rozpočet znám poměrně dobře, tuším, co budou znamenat. Aby se s tím mohli seznámit i ostatní, požádal jsem o rozhovor na toto téma náčelníka SKSK ČR Mílu Fučka.

     Kterých oblastí se změny nejvíce dotknou?

     Dotace je směřována pouze na přímou práci s dětmi nižších základních článků. Nejvíce tedy bude postiženo ústředí, které bude muset přijmout velmi restriktivní úsporná opatření. Do toho bohužel spadají i projekty, zejména Kamarád Cup 2001, který měl při svém prvním ročníku v roce 1999 velký úspěch a velmi kladnou odezvu u dětských domovů. Na finále v Netolicích se byla podívat i Česká televize.

     Jak bude Kamarád Cup 2001 financován letos?

     Velmi těžce. Nemáme na to ho dotovat z členských příspěvků. Nejsme tak velké sdružení, aby jsme si to mohli dovolit, máme kolem 300 členů. Sponzoři sice pomáhají, ale většinou dávají věcné dary. Zcela určitě budeme nuceni omezit rozsah turnaje. S největší pravděpodobností odpadnou regionální kola a proběhne přímo finále.

    Byli bychom ale rádi, aby finále proběhlo víkendovou formou, aby týmy nehrály vyřazovacám systémem. Vždyť některé pojedou přes půl republiky. Jet takovouto dálku kvůli jednomu zápasu, by je asi moc nenadchlo.Budeme se tedy snažit přesvědčit MŠMT ČR, aby aspoň 5.000,-- Kč povolilo převést na tento turnaj, aby jsme byli schopni zabezpečit ubytování hráčů.

     Jak to bude vypadat s budoucností "papírového" časopisu Kamarád?

     Ten je na tom taky špatně. V žádném případě nebude na poštovné na zasílání Kamaráda. Budeme muset dát hlavy dohromady. Zatím to vidím tak, že budeme rádi, když vydáme 4 až 5 čísel do roka, které budou podstatně štíhlejší než ty, na které jsme byli zvyklí. Klesne náklad a časopisy budou na osobní odběr na ústředí, vždy jedno do každého střediska. Pro nečleny SKSK ČR, kteří o něj budou mít zájem, bych to viděl za plně nákladovou cenu, která bude bohužel asi dost veliká. Má-li být dostatečná kvalita fotografií, bude třeba použít digitální xerox a cenu bych viděl tak kolem 30,-- až 50,-- Kč za číslo. V rámci střediska si pak mohou číslo už sami okopírovat. Třeba ale někoho napadne jiná varianta. Bude-li finančně zabezpečená, lze o ní uvažovat.

     S ohledem na tuto skutečnost vidím o to větší potřebu internetové verze, kterou už poslední čísla Kamaráda mají a najdete ji na adrese http://kamarad.unas.cz. Těžiště asi bude muset být spíš ve střediskových časopisech. Např. 1. a 2. středisko vydávají Tuláckého Bratříčka, který má jak svoji papírovou podobu, která je určena pouze pro členy středisek, tak i prezentační interentovou podobu.

     Jak to bude s tábory?

     Ústředí pořádalo pravidelně tábory pro dětské domovy. Ty lze bez dotací dělat jen těžko. Naším zatím posledním táborem byl tábor o jarních prázdninách 2000 ve Vlkanově. Ten jsme nakonec dotovali z vlastních prostředků, protože očekávanou dotaci jsme na něj nedostali a nechtěli jsme dětským domovům zvyšovat účastnický poplatek. Naštěstí nám v té době ještě pomohla Nadace Kamarádi dobíhajícím grantem od NROS Integrace dětí z dětských domovů. Z tohoto grantu se uhradily aspoň symbolické odměny pro vedoucí a hlavně cestovné vedoucích, kteří jeli pro děti a zase je odváželi zpět do dětských domovů.

     Pro letošní rok plánuje ústředí jeden malý tábor na dva týdny pro děti z dětských domovů. Bude na naše poměry dražší, počítáme s cenou kolem 1.500,-- Kč za 2 týdny. Vedoucí tentokrát pojedou úplně bez odměn, ale chtěli bychom jim aspoň uhradit náklady na cestovné a zpět. Základem bude sehnat levné ubytování.

     Jak si poradí střediska, nevím. Tábory budou pravděpodobně dražší a zúčastní se jich méně dětí. Ty z chudších rodin zůstanou možná o prázdninách doma.

     A co školení vedoucích a plánované vydání skripta?

     SKSK ČR školit vedoucí za těchto okolností neplánuje. Těžko se přesvědčuje vedocí, který zcela zadarmo pracuje s dětmi, sám si hradí náklady výletů, aby ještě dal 500,-- Kč či více za to, aby byl vyškolený. My ho za současných podmínek bez dotací levněji vyškolit nedokážeme. Navíc po začínajícím vedoucím se ještě chce, aby měl i zdravotní průkaz, za který se také platí a pravděpodobně se budu v budoucnu vyžadovat i výpis z rejstříku trestů, který také podléhá poplatkům. Takže náklady na to, pracovat bezplatně ve svém volném času s dětmi se už nyní pomalu blíží kolem 1.000,-- Kč. Proto je lidí, kteří jsou ochotni s dětmi zadarmo pracovat, stále méně.

     Co se týče školení, vypomůže patrně ICOK, ale nějak moc levné taky nebude. ICOK se už od loňského roku neorientuje na dotace MŠMT ČR a podobné služby dělá jako servis pro sdružení. Servis, který si musí sdružení zaplatit. Případné dotace tedy protékají právě přes tato sdružení.

     Ostatně jsou to spojité nádoby. MŠMT nedalo peníze na tábory ani na školení. Na nedotované tábory se nevyžadují proškolení vedoucí, i když by samozřejmě potřeba byli. Potřebujeme mít ale proškolené vedoucí středisek. Proto budeme jednat s ICOK, aby se nějaké školení uskutečnilo.

     Co tedy vlastně půjde z dotací uhradit?

     Předpokládám, že náklady akcí - výlety apod. a snad i nájmy kluboven. Víc asi ne. Spoléháme ale i na příjmy z vyšších územně správních celků. Tady máme poměrně dobrou spolupráci s obvodem Praha 4.

     Změny jsou tedy poměrně specifické a hodně dané účelovostí dotace. Bude k schválení změn rozpočtu svolávána mimořádná valná hromada?

     Změny jsou opravdu specifické a základních článků se prakticky nedotknou. Dotknou se jich pouze výší dotace a tím, že nebudou mít dotované tábory. Na tom by ale konference stejně nic nezměnila. Úpravy rozpočtu se týkají hlavně ústředí. Musí se šetřit zejména na nákladech na poštovné a telefony s nižšími články, protože to lze řešit jinak. Těžko asi ušetříme ve styku s úřady apod., kde se prostě doporučený dopis poslat musí nebo je nutné vyřídit důležitý telefonát. S vedoucími středisek lze komunikovat levněji, např. pomocí emailů. Proto změny v rozpočtu udělá přímo náčelnictvo. Některé věci, jako třeba časopis Kamarád budou diskutovány prostřednictvím Rady organizátorů a Rady guvernérů. Opět ale emailovou poštou, protože na poštovné nejsou peníze a chybí prostředky i na cestovné. Obdobně otevřenou záležitostí jsou Závody kamarádské všestrannosti. Zde to ale vypadá zak, že akci bude dotovat ze svých přidělených prostředků organizátor. Celorepublikové kolo nebude tedy pořádat ústředí, ale z jeho pověření některý nižší organizační článek.

     A jak vypadá financování projektů na Internetu?

     Projekty na Internetu také něco stojí, i když teď náklady klesnou. Určitě se ale tyto náklady vyplatí. Připomeňme, že eKamarád dostal sponzorsky na ceny pro soutěže 60 filmů na videokazetách od firmy Davay. To je dar v hodnotě minimálně 15.000,-- Kč. Navíc díky našim internetovým prezentacím získáváme velmi cenné a důležité kontakty.

     Děkuji za rozhovor. Myslím, že alespoň částečně objasnil složitou finanční situaci v SKSK ČR. Z toho plyne, chcete-li po telefonu informace z ústředí, volejte vy na ústředí, protože ústředí nemá prostředky na to, aby volalo vám. Podobně je to s korespondencí. Ještě, že tu máme Internet s velmi levnými emaily. Přes chat se dají v nejhorším dělat i schůze. Tím se dají ušetřit až stovky korun za cestovné.

     Je to smutné, když nejsou peníze na práci s děti. Že? Ale asi je to realita, s kterou se musíme smířit. Alespoň pro letošní rok.

  • Autor: Fabián Václav
  • Datum publikace: 25.02.2001
  • Článek zařazen do: Finance
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2801 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0052 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha