Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Změny v SKSK ČR

O tomto víkendu s ekonala valná hromada Sdružení klubů správných kamarádů ČR, která přinesla některé změny. Byla též valmou hromadou volební, volilo se tedy i nové Náčelnictvo.

     Termín valné hromady byl nakonec několikrát měněn. Původně byl vyhlášen na sobotu dopoledne, čemuž jsme přizpůsobili naši akci a rozhodli jsme se místo v pátek odpoledne odjet až v sobotu odpoledne. Mám namysli společnou akci 1. a 2. střediska SKSK ČR. Na poslední chvíli však přišla zpráva z Žatce, že jejich zástupci v tomto termínu nemohou a chtěli, aby se valná hromada konala až odpoledne od 16 hodin. To už bychom nemuseli jezdit nikam. Protože stejně jsme členi Oblasti Praha SKSK ČR, rozhodli jsme se, že vše potřebné projednáme tam a necháme se na valné hromadě zastupovat náčelníkem, který byl v Praze celý víkend. Jediným problémem bylo, že podklady dodané z Žatce byly neúplné. Co se týká kandidátů do Rady organizátorů, ty upřesnili. Ale nekonkretizovali, co by chtěli dělat kandidáti do Náčelnictva. Sem jsou voleni lidi pro konkrétní práci a ne kvůli funkci. Jde o to, že je třeba, aby byla práce rozdělena rovnoměnrě. V minulosti se stávalo, že byl silně přetížen náčelník a byl v náčelnictvu bylo pár lidí, kteří neměli žádnou konkrétní práci. Jejich jedinou náplní pak byla kritika náčelníka, který všechnu práci samozřejmě nestačil.

     Předběžně jsme vše schválili a chystali se k odjezdu, když přišla zpráva ze Žatce, že nepřijedou ani odpoledne, že by neměli spoj zpátky. Navíc Delfín, který byl kandidátem na organizačního tajemníka odmítl specifikovat svoji práci, tedy to, zda bude ochoten plnit zadané naplánované úkoly, mezi které patří třeba organizace turnaje Kamarád Cup 2001, což je turnaj v malé kopané pro děti z dětských domovů z celé ČR, které SKSK ČR pořádá již podruhé, ale i letní a podzimní srazy. Jeho požadavkem bylo, že svoji náplň práce dodá, až bude zvolen. To je postup poněkud atypický. Připadá mi to, jako by politik kandidoval do své funkce s tím, že svůj volební program předloží voličům až po té, co bude zvolen.

     Muselo se řešit, jak to udělat, aby se valná hromada vůbec uskutečnila a nebyl na ní sám náčelník. Nakonec se konala v nedělních večerních hodinách. Nás čekalo složité zařizování. Odjeli jsme tedy už v sobotu odpoledne a vrátili jsme se v neděli dříve. Protože šlo o výlet dvou plných autobusů dětí a ještě do zahraničí, bylo kolem toho zařizování opravdu dost.

     Tento problém se samozřejmě diskutoval i přímo na valné hromadě. Ta začala zprávou o činnosti a zprávou o hospodaření. Potom jsme schválili plán i rozpočet na letošní rok. Rada Organozátorů byla rozšířena a byli akceptováni všichni tři členové navržený žateckým střediskem. Nepřijatelný je ale návrh, aby Rada zasedala čtyřikrát ročně a z toho dvakrát v Praze a dvakrát v Žatci, když v ní je 24 zástupců z oblasti Praha a 3 zástupci z Žatce. Oblast Prahy by tak nesla zhruba desetkrát větší náklady než Žatec, k čemuž nevidím důvod. V rozpočtu SKSK ČR nejsou peníze na výjezdní zasedání Rady. Daleko pružnější je, aby Rada pracovala v oblastech a své zkušenosti si vyměňovala např. emailovou poštou, což nestojí prakticky nic. Navíc dnes Rada pracuje průběžně, kluci si mezi sebou nejčastěji emailují nebo komunikují osobně na akcích, na kterých se potkávají i v týdnu.

     Z žateckých členů Rady organizátorů by si měl jeden vzít na starost pyramidu Březových lístů žateckého střediska a tu odeslat co nejdříve Pepínovi, který je strážcem pyramidy Březových lístků SKSK ČR. Další jeden nebo dva členi by se měli stát pravidelnými dopisovateli do eKamaráda a občas by bylo vhodné, kdyby třeba přispěli i do Tuláckého Bratříčka.

     Dramatická byla i volba náčelnictva. Hadimrška předložil návrh protikandidáta proti Delfínovi. Tím se stal Stopař do funkce Informatik SKSK ČR. Ve zdůvodnění Hadimrška uvedl, že Delfín stejně nedal záruku, že bude vykonávat kteroukoliv z požadaovaných činností a to ani do třech dní po požadavku, aby návrh své práce specifikoval. Moha by se tedy opakovat situace z minula, kdy už v této fukci byl, avšak potřebnou práci nevykonával. Příkladem může být sraz klubů v Blatnu, který sice zařídil organizačně, ale programově nebyl vůbec zajištěn. Když zde náčelník Míla zorganizoval aspoň turnaj ve stolním tenisu, nedokázal ani zajistit, aby členové jeho střediska byli přítomni, když měli hrát a tak postupně kontumačně vypadli, protože jinak by se turnaj vůbec nedohrál.

     Diskutovalo se teda, kdo se bude podílet na organizaci společných akcí. Nakonec jsm se shodli, že když nebyly do teďka, asi jejich čas ještě nenazrál. Největší akce, které dělá SKSK ČR, mají na starosti Renda Flášar (Kamarád Cup) a Míla Fuček (Grand Prix Kamarád) a srazy mohou dělat oblasti pro sebe a je na nich, zda na ně pozvou ostatní a na ostatních, zda na ně přijedou. Stejně je komunikace mezi Oblastí Praha a Žatcem zcela minimální.

     Náčelnictvo bylo zvoleno téměř ve staronovém složení. Náčelníkem zůstal i nadále Míla Fuček, vicenáčelníkem je Lukáš Jeřábek, který je vedoucím největšího střediska SKSK ČR. Současně vykonává funkci metodika. Míla má současně s náčelnickou funkcí na starosti i oblast ekonomickou. Tiskovým mluvčím zůstává Renda Flášar, klasifikátorem zůstal Míla Novák - Mlsoun a páté místo nakonec obsadil Jakub Mejta - Stopař, který měl větší podporu než Delfín. Stopařova náplň je jasná, bude mít na starosti komunikaci po Internetu, je v redakci eKamaráda. Bude zajišťovat styk s Informačním centrem oddílů a klubů v oblasti informatiky. Toto je oblast, která má do budoucna velkou perspektivu.

     Jednalo se i o změnách stanov SKSK ČR. Zde došlo k decentralizaci některých pravomocí a poviností do oblastí. V současné době je oblast jediná a to Praha. Tento nový model předpokládá vznik nejméně další jedné oblasti, byť neformální bez právní subjektivity. Bude na 4. St KSK Hledači ze Žatce, zda si takto zabezpečí sami svoji oblast nebo zda se spojí s 5. KSK Vlčice a udělají jednu oblast společně. V oblasetch se vše předjedná a na úrovni SKSK ČR se už bude příště místo valné hromady konat konference. Na té bude méně lidí, kteří se snad domluví na jednom termínu. Padesát lidí se sejde najednou těžko, obzvláště, když někteří z nich nejsou ochotni přistupovat na kompromisy typu, jednou se přizpůsobím termínu já a podruhé zase ty. Zda bude klíč na konfereneci jeden delegát na 5 nebo 10 klubů, ukáže budoucnost. Ostatně na to máme v tuto chvíli rok času.

  • Autor: Fabián Václav
  • Datum publikace: 08.02.2001
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2686 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha