Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Internet dnes a zítra

Internet má velkou budoucnost. Časem převezme spoustu úkolů, které dnes dělají lidé nebo jiné automaty. Některé úkoly budou i dosti zodpovědné. Kdy to bude moct nastat?

     Zodpovědné úkoly může Internet převzít, až bude spolehlivý. To v současné době není. Čím je to dáno? Tím, že Internet u nás udělal za posledních pár let velký rozmach co se týká počtu uživatelů. Za poslední rok se počet uživatelů Internetu u nás nejméně zdvojnásobil. Nepřibylo ale odpovídající množství serwerů a hlavně požadavkům tohoto nárustu uživatelů neodpovídají telekomunikační přenosové prostředky.
     Tento stav je například výrazně vidět na emailových schránkách. Před jedním až dvěma roky měly tyto schránky obrovskou spolehlivost a rychlost. Pokud jste si poslali sám sobě email, měli jste ho nejpozději do jedné minuty. Dnes tato situace neplatí, serwery jsou přetížené a někdy jde emailová pošta i půl dne. A to už se situace opět lepší. Zažil jsem i, kdy se zpráva o nedoručeném emailu vrátila až třetí den. Vím o emailech, které nedošly nikdy.
     Podobná situace je s dostupností jednotlivých serwerů. Některé jsou prostě občas nedostupné. Buď je to neprůchodností sítě nebo skutečně nefunkčností daného serweru a nebo technickými problémy poskytovatele připojení. Samozřejmě serwer na jehož dostupnosti např.závisí lidské životy, musí být přístupný neustále.
     Přes Internet budou pravděpodobně v budoucnu poskytovány veškeré služby včetně telefonu, televize a rozhlasu. Po Internetu je možno řídit impulsy přesný čas hodin. Prostě věcí, které může řídit Internet je nespočetně a ani nás v současné době všechny nenapadnou. Rozvineme-li trochu fantazii, můžeme třeba takto řídit automatizované řidiče městské hromadné dopravy. To znamená, že by v dopravních prostředích nebyli živí řidiči, ale vše by bylo řízeno z nějakého serweru na Internetu. Došlo-li by ke komplikované situaci, kterou by systém neuměl efektivně vyřešit, vstoupila by do procesu obsluha serweru. Tento systém by vedl i ke kvalitnějšímu řízení, protože by umožňoval synchronizovat jednotlivé spoje, tak, aby navazovaly jednotlivé přestupy. Rozhodně by nedocházelo k tomu, že by cestujícím ujel spoj před nosem.
     S rozvojem Internetu samozřejmě bude nabývat na významu i zabezpečení a protivirové ochrany. Lidstvo bude v budoucnu na internetové síti zcela závislé a nebude si moct dovolit její dlouhodobější, a v některých oblasetch ani krátkodobější, výpadek sítě.V další budoucnosti se třeba budou děti učit z domova a škola se stane virtuální. Výuku bude moct řídit robot ze serweru, žáci pak budou moct přijít do školy pouze na zkoušky. S ohledem na schválení elektronického podpisu, budou i vysvědčení moct žáci dostávat přes Internet.
     Pustíme-li uzdu fantazii, vymyslíme ještě spoustu věcí, které bude moct zastat Internet. Jsou ale věci, které vždy zůstanou ve své podobě. Internet nikdy nevytlačí klasickou knihu, protože čtení z monitoru je poměrně nepohodlné. Večer před spaním v posteli se čte lépe z knihy než z počítače nebo noteboaku. Myslím, že i klasické papírové noviny mají svoji budoucnost. Dost lidí je čte po cestě do práce. Čtou se pohodlněji v klasické podobě, než třeba z noteboaku. Obzvlášť pokud v dopravním prostředku stojíte. Internet pravděpodobně vytlačí televizi a rádio, ale nevytlačí divadlo a koncerty.
     Kdy se tohle všechno stane skutečností? Až bude Internet spolehlivější a ještě více rozšířenější. Říká se, že za 10 let by měl být Internet v domácnosti stejnou samozřejmostí, jako dnes televize. Jsou vlivy, které rozvoj Internetu u nás spomalují. Nejvýraznější vliv na to má monopol Českého Telecomu, neboť telefonní poplatky za připojení na Internet jsou stále příliš drahé. Cenová politika Českého Telecomu je navíc nevhodná i tím, že učí lidi a zejména děti a mládež ponocování, neboť nejlevnější tarif je po 21. hodině. Mladší děti nemají v týdnu vůbec šanci, protože tou dobou se už ukládají do postele a proto si to vynahrazují o víkendech. Děti by ale měly být vychovávány k rozumnému a hospodárnému trávení času na Internetu. V tomto směru je ale Český Telecom vychovává velice špatně. Děti by měly být na Internetu převážně v době, kdy je venku špatné počasí a kdy nemohou být venku a ne tehdy, je-li levný tarif, ale venku je pěkně svítí sluníčko. A pokud je silný tarif, tak venku třeba prší a děti jsou zase doma a sledují místo toho televizi nebo video. Takovéto výchovné působení Českého Telecomu je bohužel velice negativní.

  • Autor: Jeřábek Václav - Yankee
  • Datum publikace: 15.07.2000
  • Článek zařazen do: Internet
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 3487 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0375 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha