Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Tatana je pátek 29.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Co přinesl letošní PONS

PONS znamená porada nositelů olympských Březových lístků. Výstižnější však je, když řeknu, že je metodickým orgánem sdružení Březový lístek a řeší problematiku volného času dětí a mládeže a přátelství rozrůzněných.

Paragraf a Kondor      PONS se konal o víkendu 26. až 28. ledna v Bělči, která leží kousek od Třebechovic pod Orebem. Zahájil ho v pátek Jan Šimáně - Galén, který je zřizovatelem Galénovy nadace a hlavním iniciátorem Březových lístků. Někteří ho budete znát též jako šéfredaktora časopisů Mladý hlasatel a Vpřed, dále dlouholetého redaktora časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců a v neposlední řadě byl i několik let šéfredaktorem časopisu Skaut - Junák.
Zahájení PONS - Galén a Janík     Páteční večer byl ve znamení umění. Pardubický Skaut Jerry zde pouštěl ukázky ze světové country, samozřejmě se zasvěcenými komentáři. Účastníci PONS si tedy trochu rozšířili svoje obzory o jednu odbornost, tu ostatně požaduje i jedna z velkých pedagogických her 5 PÉ.
     Sobotní program začal prezident sdružení Březový lístek Honza Křižka - Janík zhodnocením roku 2000. Před rokem totiž právě na PONSu sdružení Březový lístek vzniklo. Následně byly dopracovány stanovy, které jsou registrovány na MV ČR, zažádáno o IČO a založen běžný účet. Ne vše je ale tak růžové, jak by to mohlo vypadat. Nejsou guvernéři z krajů, téměř žádní s neozvali, ač byli kontaktováni.
Kšanďák a Janík     Sdružení Březový lístek získalo grant Fondu dětí a mládeže, díky kterému má malou kancelář v Praze na Senovážném náměstí, kde je jeden počítač připojený na Internet prostřednictvím serveru Adam. Sdružení BL mělo své zastoupení i na Fóru 2000, zapojuje se do aktivit Středočeské rady dětí a mládeže. Janík předal na Velkém fóru Dalajlámovi zelený Březový lístek jako symbol přátelství.
Datel a bratr Galéna v roli kamaramana     Po Janíkovi hovořil Galén, který stručně shrnul historii Galénovy nadace a informoval o současném stavu. Galénova nadace byla založena roku 1991. Její název je podle doktora Galéna z Bílé nemoci od Karla Čapka.Galénova nadace již měla základní jmění 512.000,-- Kč, to však kleslo pod 500.000,-- Kč, což je nejnižší požadovaná hranice. Proto není Galénova nadace dosud zaregistrována u nadačního rejstříkového soudu. Bylo zamítnuto i odvolání. Vše bude řešeno ve spolupráci s právníkem společnosti Questor a uvažuje se o tom, že by Galénova nadace požádala o registraci jako Galénův nadační fond. Ten nemusí mít základní jmění, nepovažuje se po něm ani každoroční audit, který se dá pořídit nejlevněji za 10.000,-- Kč. Nemuselo by se ani vést podvojné účetnictví. Pouze tento postup může odvrátit zahájení likvidačního procesu, který by nyní měl zahájit Finanční úřad pro Prahu 10.
Klokan, Jerry a Kšanďák     Každý čtvrtek odpoledne bývá Galén v kanceláři Březového lístku. Kancelář plní své poslání. Galénova nadace nakoupila odznaky Březových lístků za 32.000,-- Kč. Jeden dnes už stojí 10,-- Kč. Galén navštívil o prázdninách 14 táborů, besedoval na nich, na některých i o Březových lístcích jako pokračování Žlutých kvítků. Galén informoval i o tom, že dřívější systém objednávek odznaků v počtech pyramid se změnil a dnes se vyrábí od 5. stupně odznaků více. Důvodem je to, že pyramidy je nutno díky úmrtím některých nostitelů vyšších stupňů BL doplňovat.
Riki a Galén     Kancelář Březového lístku je potřeba udržet. Bude potřeba sehnat peníze na nájem po té, co se vyčerpá grant. Na financování kanceláře se bude podílet i projekt o Ekogramotnosti, na kterém Březový lístek spolupracuje.
     Hovořilo se tu i o vztazích ČRDM versus KRUH. Každá ze střech v něčem vyniká. Galén zmínil z velkých akcí ČRDM Bambiriádu, která se z hradního prostřední přestěhovala více do přírody na dva pražské ostrovy. V loňském roce už dokonce přesáhla rámec Prahy a konala se v různých dalších městech.
Kšanďák předvádí skautská vyznamenání     Galén hovořil i o jednání Velké Duhy, jejímž byl členem. Zde mladí funkcionáři odvolávali své kandidatury. Vzali je zpět až tehdy, když Galén nabídl, že on ty funkce vezme. Nakonec to dopodlo tak, že starší odstoupili (Galén, Bobřice, Kolčava) a funkcí v Duze se ujali mladí. Galén vyslovil přání, aby bylo přáno všem možným i nemožným koalicím sdružení dětí a mládeže. Galén navrhl táborského Rikiho jako zástupce do rady České televize za sdružení dětí a mládeže. Byl navržen jako kandidát a informace o tom byla zaslána ČRDM a Kruhu.
Roman Petrus dostal Břetový lístek 1. stupně     Galénova nadace nyní dočerpává grant od Fondu Budoucnosti ve výši 90.000,-- Kč. Z něho byl financován i tento PONS. Dalších 90.000,-- Kč však musí Galénova nadace vyúčtovat z vlastních zdrojů. Tyto náklady byly hrazeny z darů. Moc se ale nedaří kontakty s Němci. Tady je nejúspěšnější Liberec, konkrétně ČSOP. Další Galénovou myšlenkou bylo, přátelit se s úředníky. Galén tu zmínil dary od Miloše Zemana, který v minulosti daroval 20.000,-- Kč Nadaci Kamarádi a o rok později dalších 20.000,-- Kč Sdružení klubů správných kamarádů ČR na rekonstrukci turistické základny Loreta, která měla sloužit jako dětská turistická základna. Mimo něj darovala ještě dr. Benešová 10.000,-- Kč a dr. Pithart 5.000,-- Kč. Bohužel, nikdo další se už nepřidal a tak peníze nestačily a osud vysoce zadlužené TZ Loreta je nyní složitější a dětem a mládeži bude sloužit pouze nepřímo.
    Chutný oběd po náročném jednání Jaké jsou reálné pohledy na budoucnost sdružení Březový lístek? Chtělo by to kancléře. Je tedy třeba shánět finanční prostředky na jeho plat. Tady přišel s radou Roman Petrus z KRUHU, který informoval, že dojde-li k zaměstnání absolventů, kteří jsou registrování na úřadu práce, stát přispěje po dobu 1 roku 50% hrubé mzdy. Na zbylou část je možno získat grant. Organizace ze svých zdrojů platí pouze odvody. Jinak finanční prostředky lze získat od MŠMT ČR, Magistrátu hl. m. Prahy, soukromých firem jako protihodnotu za reklamu. Dobrou formou zviditelnění se, je uspořádat větši akci z peněz sponzorských firem.
Viki a Břéťa Boháč v diskusi s Paragrafem     Na PONSu dále promluvil nový předseda YMCA Tomáš Matuška. V YMCA dochází ke změně právní struktury. Základní články dostanou plnou právní subjektivitu místo současné delegované. Dále odpovídal na dotazy, které se týkaly teensingu, což je zpívání náctiletých a mateřských center. Hovořilo se i o Janě Vohralíkové, která odstoupila kvůli střetu názoru na vedení YMCA. Zástupcem YMCA v ČRDM je Petr Tesárek. Jana Vohralíková však zůstává předsedkyní ČRDM. V YMCA je v současné době vypsán konkurs na místo generálního sekretáře.
Po obědě zbyla i chvilka na kafe    Riki dále hovořil o zhodnocení CVVZ v Českých Budějovicích. Jako chybu označil systém vyhledávání. Ta ale byla způsobena objektivními příčinami. Škola byla pořadatelům předána až půl hodiny před zahájením prezentace a navíc došlo ke změně všech tříd, které byly původně přislíbeny. Takže to, že se vše během půl hodiny zvládlo a nachystalo, byl úctyhodný výkon, za který patří dík i místním dětem, které zajišťovaly pořadatelskou službu. Jerry pochválil perfektně zvlánutý výdej stravy. Nelíbí se mu ale pojetí zahajovacích rituálů, poslední dobrý byl v Třebíči.
Nový předseda YMCA Tomáš Matuška     Rozebíral se reálný vliv v krajích. Protože nefungují guvernéři, není prakticky žádný vliv. To je nutno dát urychleně do pořádku. Cestou k tomu bude i zprovoznění funkce strážce celostátní pyramidy Březových lístků. Tu nyní opět vykonává žatecký Medvěd, ale nikdo na něj nemá spojení. Pouze se ví, že působí v Praze. Galén na něj tedy zkusí získat kontakt přes Řešetláka, s který jsou velmi dobří přátelé a který o něm tedy určitě bude vědět.
     Plajnerův zlatý Březový lístek Dále se hovořilo o zpravodaji 5PÉ. Je třeba do něj posílat krátké zprávy do 15 řádků doplněné třeba i fotografiemi. Paragraf pohovořil o činnosti Smírčího soudu. Mluvilo se dále o Fričově radě a Glejtech míst přátelství a pohody. O všech těchto věcech jsme v minulosti už v našem magazínu psali.
Břéťa Boháč     Galén rovnou dojednal výrobu 3 zlatých a 7 stříbrných Březových lístků u zlatníka v Ostravě, který je vyrobí pouze za režii. Vše zajišťuje Břéťa Boháč. Dále se mluvilo o tom, že bude předán zlatý Březový lístek na zpáteční cestě z PONSu Jiřímu Flouskovi - Kamzíkovi z Hronova. Dostal odznak, který byl v roce 1987 vyroben pro Rudolfa Plajnera. S předáním se čekalo na jeho uzdravení, místo toho však Plajner zemřel. Přesto je dnes považován za prvního nositele zaltého BL. Podrobnou reportáž z předání tohoto zlatého BL Kamzíkovi přineseme o víkendu.
     Galénova nadace bude znova žádat o grant od Fondu Budoucnosti. Ten by se měl rozhodovat v březnu. Její činnost je fondem hodnocena velmi kladně, proto se bude tentokrát žádat o větší částku a to o 150.000,-- Kč.
     Paragraf na svém pokojiGalén zmínil i několik výročí. Patří sem výročí upálení Jana Palacha. Jeho dívka byla guvernerkou klubů. Druhým výročím je 4. dubna výročí 100 let narození Plajnera, který byl zpopelněn a popel byl rozsypán na Hostýně.
     Břéťa Boháč zmínil dále, že 16. listopadu byla v klubovně oddílu BVÚ odhalena pamětní deska Karlovi Líbovi, dalšímu nositeli zlatého Březového lístku, který loni zemřel. Stránky oddílu BVÚ můžete najít na Internetu na adrese www.bvu.cz .
Večer až do noci se zpívalo při kytaře     Zpravodaj 5PÉ bude od letošního roku na předplatné. To bude pro ty, kdo ho budou dostávat poštou v papírové podobě za 100,-- Kč, pro ty, kterým bude stačit v elektronické podobě zasláno emailem, bude předplatné pouze 50,-- Kč.
     Jako noví členové PONS byli přijati Zbyněk Jiroušek - Jerry, Milan Hankovec - Henky, Tomáš Vítek - Datel a Galénovy nové asistentky (studentky bydlící u Galéna v podnájmu) Michalíčková a Měkutová.
     Příprava usneseníSobota končila promítáním videokazety z loňského PONSu a potom zajímavého filmu o chlapci, kterému se zjevovali duchové. Potom se ještě i hrálo a zpívalo při kytaře.
     V neděli se probíraly ještě další záležitosti. Mluvilo se o tom, kdo by měl v budoucnu v pyramidě zlatých nositelů BL dostoupat na Foglarovu pozici. Zbylí účastníci PONSu (někteří již museli odjet), se shodli na tom, že by to měl být Řešetlák. Další, kdo si určitě zlatý BL zaslouží, je Miloš Zapletal - Zet. Plně totiž splňuje podmínku, že ovlivnil lidi z celé republiky. Tu dosud splnili pouze Plajner, Foglar a Galén. Ostatní nositelé zlatého BL měli spíše regionální působnost.
     Bylo určeno, že příští PONS se bude konat opět v Bělči a to 25. až 27. ledna 2002. Galén nabídl, že by besedoval s dětmi na základních školách. Jeho besedy vždy zaujmou, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Tyto besedy jsou bez nároku na honorář, je třeba pouze zajistit skromné ubytování a stravu v rozumné cenové realci. Dobré by ale bylo, aby se potom dětí, které projeví zájem zakládat kluby, někdo ujal a pomohl jim. Máte-li zájem, obraťte se na email galen@adam.cz. PONS se zároveň usnesl, že pokud Medvěd nebude zvládat vykonávat funkci celostátního strážce pyramidy BL, ujme se toho Jerry, který má k dospizici počítač. Bez něj se dá jen těžko vést evidence celostátní pyramidy BL, která má už přes 20.000 nositelů.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 01.02.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 6293 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha