Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Valérie je čtvrtek 18.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Zkušenosti s digitálním fotoaparátem Jenoptik 350

Fotili jste už někdy digitálním fotoaparátem? Připadá vám to příliš drahé? A co takhle levnější fototaparáty? Jaké vlatně mají výhody a nevýhody, jaké mají vlastnosti?

     Občas jsem vídal lidi, kteří fotili digitálním foťákem. Když mi pak velmi brzy přišly emailem fotografie, řekl jsem si, že to má něco do sebe. Fotil jsem většinou černobíle a fotografie jsem si dělal sám. Má to výhodu, že si člověk může udělat libovolný výřez. Pro černobílý časopis, množený na xeroxu, jsou také černobílé fotografie lepší.

     Když jsme začal pracovat s Internetem a dělat www stránky, přišly vhod fotky barevné. Začínal jsem sice s černobílým ručním scannerem, ale ceny šly brzo tak dolů, že za pár let jsme si skoro za stejnou cenu koupil stolní barevný scanner. Problémem je pouze, že článek na Internetu vychází zpravidla hned druhý den a do té doby nemám k dispozici fotky. V tuto chvíli jsem přišel na chuť digitálnímu foťáku, ale odrazovala mě cena. A to až do doby, než přišla nabídka Jenoptiku za 5.999,-- Kč. To mě už zlákalo, protže pro kvalitní zpravodajství je třeba mít fotografie brzy, nejlépe hned. To sice umí i polaroid, ale jeho zastáncem příliš nejsem. Je z něj pouze jeden kus fotografie a samozřejmě bez možnosti výřezu.

     Hlavní výhodou digitálního foťáku je tedy to, že se z něj fotografie přehrají rovnou do počítače. To je možno udělat hned při přístupu k počítači, což je zpravidla po návratu domů. Relativně to jde sice pomalu, ale ve srovnání s tím, že bych musel vyndat z foťáku film, jít s ním do temné komory, kde bych ho vyvolal a potom usušil a pak bych ještě musel znova v temné komoře dělat fotografie, je to nesrovnatelně rychlejší.

     Moje začátky s Jenoptikem byly těžké, protože český návod jsem sehnal až později a hlavně ani prodavači neměli s tímhle typem foťáku skoro žádné zkušenosti. Když jsem fotil prvně, byl jsem nemile překvapen, že místo 50 snímků, se mi jich vešlo jenom 26. Až později jsem zjistil, že to bylo tím, že jsem měl režim Best. Při volbě režimu Normál se opravdu nejméně 50 snímků do foťáku vejde, dokonce spíše víc.

     Kvalitu fotografií mohou posoudit čtenáři eKamaráda, neboť fotografie z tohoto foťáku se zde již delší dobu objevují. Poprvé se objevily v reportáži z finále turnaje ve stolním tenisu Grand Prix Kamarád 2000, kdy se bohužel nepovedly. Fotografie z vyhlášení vítězů byly úplně nepoužitelné. Domnívám se, že asi vím proč. Fotil jsme v hale na místě, kam svítilo slunce a měl jsem zapnutý napevno blesk. Sluneční intenzita byla patrně větší a proto snímky nevyšly. Jinak foťák umožňuje tři režimy fotografování s bleskem. V prvním režimu je blesk zapnutý trvale, v druhém jako automat a v třetím je trvale vypnut. Mě zkušenost ukázala, že nejlepší je zvolit režim automat.

     Jinak fotoaparát je vybaven i samospouští. Fotografie z něj jsou většinou v kvalitě, s kterou jsem spokojený. Občas je ale na snímku kaz, patrně nějaký světelný odraz, na jehož původ jsem nepřišel.

     Nakonec ještě srovnání cenové. Barevné filmy jsou dosti drahé. V fotoaparátu musí být alkalické baterie, které jsou také dosti drahé a jejichž spotřeba je dost vysoká. I tady jsem udělal jednu zkušenost. Když jsem vložil nové baterie a vyfotil jsem tři snímky, bylo vše vpořádku. Foťák jsem vypnul a když jsem šel fotit druhý den, byly už baterie skoro prázdné. Vyndavat je, by nebylo asi dobré, zejména, pokud si nechávávm ve fotoaparátu dosud nestažené snímky. Zjistil jsem ale, že skoro vybitá baterie se už ve fotoaparátu ve vypnutém režimu tak rychle nevybíjí. Proto to teď dělám tak, že na fotografování dávám nové baterie (při slabých bateriích se totiž automaticky vypíná fotoblesk), po té je vyjmu a vrátím staré.

     Foťák má ještě jednu zajímavou vlastnost. Po asi třicetisekundové nečinnosti se sám vypne. To je sice dobré pro šetření baterií, ale čekáte-li delší dobu na záběr, je to nevýhoda. Jde-li tuto funkci potlačit či vypnout jsem nezjistil. Další výhodou jsou velmi malé rozměry, foťák se vejde do kapsy, která ani nemusí být příliš velká. Samozřejmě jde o hledáčkový fotoaparát s pevnou ohniskovou vzdáleností objektivu F3,5. Ovládání nastavení je pomocí dvou tlačítek. Trochu hůře je řešena spoušť, která je velmi malá a několikrát se mi už stalo, když jsem chtěl fotit momentku, že jsem ji propásl, protože můj prst nestačil tak rychle malou spoušť zmáčknout.

     S ohledem na cenu/výkon jsem zatím s tímto fotoaparátem spokojený. Větší rozlišení pro www stránky stejně nepotřebuji a jde mě hlavně o pohotovost, s jakou mohu něco vyfotit a hned večer to umístit na Internet. S ohledem na možnost klasických papírových fotografií se však klasického fotoaparátu nevzdávám. Na delších akcích, jako jsou třeba tábory, určitě přijde vhod a asi na nich budu používat oba fotoaparáty.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 28.01.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 3337 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha