Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marek je čtvrtek 25.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Co přineslo 1. kolo soutěže part a klubů

Skončilo 1. kolo soutěže, výsledky byly vyhlášeny a tak můžeme za prvním kolem udělat tlustou čáru. Počítadla jsou vynulována a hurá do 2. kola. Malé ohlédnutí, v kterém vám přineseme nejzajímavější odpovědi, si však neodpustíme.

      První kolo soutěže máme úspěšně za sebou, výsledky jsme vyhlásili minule a nyní se rozesílají ceny. Úplnou tečkou za tímto kolem je tedy tento článek, v kterém se vrátíme k nejzajímavějším odpověděm. Ty musely být dosud tajeny, protože odpovídat se mohlo až do úplné uzávěrky na všechny úkoly.

     Nyní jsme bodová počítadla vynulovali, všechna soutěžní družstva začínají od nuly. To je šance pro nové zájemce, aby se také oni zapojili do soutěže. Zapojit se můžete opět v průběhu celého 2. kola, které potrvá od ledna do konce března. Pak bude ještě asi deset dní od zveřejnění posledního úkolu na odeslání odpovědí. I v tomto kole budou tři nezávislá mezipořadí a to po 4., po 8. a po 12. úkolu. Pro vaši úplnou informovanost vám ještě prozradím, že do prázdnin proběhne ještě i třetí kolo, které bude končit v červnu, avšak jeho uzávěrka bude až v průběhu září.

      Pro případné nové soutěžní družstva dodatečně vypisujeme tzv. 0. kolo, které není bodováno. Tím je stručné představení soutěžního družstva - jména či přezdívky s uvedením věku a zájmů a uveďte též, z kterého jste města.

      Nyní ale už pojďme k tomu, kvůli čemu tu tento článek hlavně je. První úkolem bylo představení družstev. O něm jsme vás už informovali, tady nebylo co tajit, protože tady se opisovat nedá. V druhém úkolu jsem ale chtěli napsat něco o dětských klubech, jestli přežily až do dneška a jestli jsou o nich nějaké zmínky na Internetu. Od PC Party jsme dostali tyto odkazy WWW.VOLNY.CZ/DVKLVIČATA , WWW.PRUZKUMNÍK.CZ , HTTP://MUJWEB.CZ/INSTITUCE/DKPBETHEL/ a WWW.CZECHIA.COM/SKSKCR , což je adresa našeho sdružení. Teď píšu článek off line, ale matně si vzpomínám, že některé z těchto odkazů v době, kdy přišly, nefungovaly. Buď byla chyba v jejich zápisu a nebo šlo o momentální poruchu, které se na českém Internetu bohužel vyskytují poměrně často. Určitě se však k těmto odkazům ještě někdy vrátím. Ochránci nám doplnili odkazy na tyto stránky: http://www.kluby.adam.cz , o kterých bylo v eKamarádovi psáno již dvakrát, dále pak stránky našich středisek http://bratul.zde.cz , http://tulaci.zde.cz a http://bratrst.zde.cz . Stopaři uvedli podobné odkazy, na své středisko Tuláci a na kluby Adam a obdobná byla i odpověď Svišťů, která také nepřinesla nic nového navíc.

     V třetím úkolu jste nám popisovali historii Žlutého kvítku. Dozvěděli jsme se tu zásady jeho nositelů a a to, že jeho původ je z vontských Stínadel. Zajímavý byl čtvrtý úkol. Zajímaly nás dětské organizace, které působí ve vašem okolí. Samozřejmě v odpovědích Ochránců, Svišťů a Stopařů se objevilo naše sdružení a Informační centrum oddílů a klubů. Nejrozsáhlejší odpověď měla PC Parta.

     Přímo v našem městě  působí pouze sportovní kluby, a to pod Sokolem (aerobic, stolní tenis) a sportovní klub kopané Tatran, který má družstva ve všech věkových kategoriích a patří k nejlepším v okolí.  Tenis vede pan Jiří Machula z Jičína, fotbal pan Ladislav Komárek a p. Pekárek z Kopidlna.   Nově začal pracovat v Kopidlně klub MAŽORETEK, který se schází pod vedením pí. Chaloupské v tělocvičně zdejší základní školy.    

     V okresním městě v Jičíně působí oddíly skautů a Pionýra. Jičínští skauti se scházejí v bývalém DDM na Čeřovce a v současné době se připravuje velká rekonstrukce jejich sídla, protože dům je ve špatném technickém stavu. Jičínský Pionýr má svoji propagační skříňku na zdi OV KSČM pod náměstím, kde prezentuje svoji bohatou činnost. Na veřejnosti se objevují vždy v době festivalu Jičín-město pohádek, kdy organizují v parku pod zámkem soutěže s odměnami pro děti. Velmi známý je jejich letní pionýrský tábor, po několik let umístěný  do pěkného prostředí Bukvice u kopce Veliše nedaleko Jičína. S dětmi pracuje několik dobrovolných pracovníků, znichž známe dobře pana Jiřího Machulu, který pochází z Kopidlna a právě dnes kandiduje do krajského zastupitelstva ve volbách. Držíme mu palce a věříme, že se stane krajským poslancem, protože tam by za nás-děti a mladé lidi mohl leccos prosadit.

     Pátý úkol byl úkolem praktickým. Měli jste hledat vlakové spojení. Tady byly menší či větší chybičky. No hned jedna drobnost unikla nám v zadání, kdy jsme nejprve napsali, že hledáme první vlak po 16. hodině, avšak ve finálním zadání bylo napsáno po 17. hodině. Protože finální zadání platí, tak jsme z něj vycházeli. Na něj jste také odpovídali. PC Parta poslala i variantu po 16. hodině, ale vyhodnotili jsme jednotně tu po 17. hodině, na kterou odpovídali všichni. Tady bylo spojení horší. Nejbližší vlak končil na nádraží Smíchov, což zadání nevyhovovalo. Některá družstva přehlédla i, že vlak, který našli, nejede v sobotu. Nesrovnalos měly některá družstav i v ceně jízdenky, protože v jízdním řádu byly dva ceníky a nakonec platil ten s dražšími cenami.

     Zajímavý byl šestý úkol, který ukládal si udělat aspoň půldenní výlet či sportovní akci a napsat nám o ní. S tím se družstava vypořádala takto:

    PC Parta
    
Každým rokem se v Jičíně koná mimořádná slavnost - JIČÍN MĚSTO POHÁDEK. Letos jsme si ji samozřejmě nenechali ujít. Prožili jsme překrásný pohádkový den. Projeli jsme se v minivláčku, zhlédli loutkové divadlo, dozvěděli se mnoho o dětských a jiných mimoškolních činnostech a povozili se na pouťových atrakcích.Mimořádným zážitkem pro nás bylo setkání s ilustrátorem dětských knížek panem Zdeňkem Milerem, se kterým jsme se setkali na besedě v městské knihovně. Zodpověděl nám mnoho dotazů a nakonec nám podepsal své obrázky se známým krtečkem. Čili jsme navštívili místo, kde o veselý smích, křik šťastných dětí a jiné láskyplné projevy nebyla nouze. Už teď Vám můžeme rozhodně říci, že tuto akci nepropásneme ani příští rok.

     Ochránci
      9. prosince jsme si udělali společný turnaj ve stolním tenisu se Stopaři, Zálesáky a Piráty. Sešli jsme se v tělocvičně v Braškově, kde byl patron Zálesáků Mlsoun. Bez něj by nás tam samotné nenechali. Celekm se nás sešlo 20, takže jsem hráli ve čtyřech skupinách a z každé postupovali dva. Mezi posledních osm se dostali Marťas, King, Vojta, Šmoulák, Pavel, Franta, Marek a Michal. Další výsledky byly tyto: Marťas - King 2:1 (-17, 19, 15), Vojta - Pavel 2:0 (19, 19), Šmoulák - Marek 2:1 (19, -20, 17) a Pavel - Michal 1:2 (22, -19, 18). V semifinále to dopadlo takto: Marťas - Vojta 2:0 (19, 18) a Šmoulák - Michal 2:1 (14, -19, 20). Ve finále vyhrál těsně Marťas 2:1 (19,-19,20).  

     Svišti
     
S klubem jsme si 4. 12. dopoledne udelali cyklistickou jizdu zrucnosti. Sesli jsme se tam v plnem poctu. Meli jsme tyto discipliny: slalom, koridor, brzdeni na presnost, jizdu pomalosti, prevazeni vody a houpacku. Vysledky byly tyto: 1. David - 15.25, 2. Tomas - 15.50, 3. Mirek - 16.12, 4. Vlada - 17.00, 5. Tonda - 18.32 a 6. Lubos -21.11.

    Stopaři
     
3. 12. jsme meli brigadu v Dome deti, ktery v Praze dela Martas. Dojeli jsme tam autobusem a pomahali jsme malovat a uklizet. Potom jsme jeste chvili stehovali nabytek. Martas nam po obede ukazal, co kde bude a odpoledne zbyl jste cas na to si zahrat chvili pinkponk. Domluvili jsme si, ze pristi tyden udelame turnaj v Braskove, ktereho s ezucastni Ochranci, my Stopari, Zalesaci a Pirati. Zalesaci zajisti telocvicnu, jinak to vsechno zorganizuji Ochranci. Zdrzeli jsme se asi do 15 hodin a pak jsme museli jit na autobus.

     U sedmého úkolu můžeme s radostí zjistit, že všechny soutěžní družstva znají Foglarovek opravdu hodně, téměř 100%. Spojením všech odpovědí nám vychází tento výčet: Dobrodružství v temných uličkách - Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří, Tajemství Velkého Vonta, Kronika Hochů od Bobří řeky, Hoši od Bobří řeky, Strach nad Bobří řekou, Výprava na Yukatan, Kronika Ztracené stopy, Když duben přichází, Modrá rokle, Náš oddíl, Poklad Černého delfína, Dobrodružství v zemi nikoho, Nováček Bubáček, Boj o první místo, Historie Svorné sedmy, Pod junáckou vlajkou, Devadesátka pokračuje, Tajemná Řásnovka, Přístav volá, Tábor smůly, Život v poklusu, Jestřáb vypráví, Závod o Modřínový srub, Tábor na sluneční zátoce, Alwarez anebo Po stopách Alwareze, Příběhy Rychlých šípů (comix), Z Bobří hráze.  

     V osmém úkolu byla jednoznačně nejlepší PC Parta, která zjistila o své škole toto:

    Před vznikem naší devítileté školy v ulici Tomáše Svobody se učilo na více místech našeho města Kopidlna. V roce 1361 začal gruntovní kopidlenský pán Věněk z Kopidlna vyučovat na místní faře.V době Karla IV.se škola přesunula do nynějšího musea,které dnes už není využíváno. 22.května 1896 byl položen základní  kámen školy v Hilmarově ulici  (dnes l. stupeň ZŠ). Z důvodu stáleno zvyšování počtu žáku začala v roce 1916 výstavba nové školní budovy, o které píšeme v první větě a u které zůstaneme. O rok později byla otevřena a prvým ředitelem se stal p. Josef RUTA. V historii školy  se  příjmení Ruta objevuje ještě v 7O-tých létech, kdy působil ředitel stejného jména i příjmení. Jeho syn Zdeněk je současným zástupcem ředitele školy. To je naše první zajímavost. Současná škola má od roku l990 ředitelem pana Josefa ZACHA, který je zároveň učitelem zeměpisu, tělocviku a občanské výchovy. Máme dnes na škole 18 tříd s 385 žáky ( nejvíce jich bylo v roce 1888 - 513 žáků = zajímavost č. 2.) Třetí zajímavost jsme našli ve školní kronice. V prosinci 1975 navštívil školu šachový velmistr Salo FLOHR z SSSR a sehrál simultánku se 45 žáky školy. Do kroniky napsal : "Protože jsem tu našel tolik šachistů v tak malém městě, považuji Kopidlno za hlavní město šachu světa!"

     V tomto úkolu napsali Ochránci pouze nejzákladnější údaje a Svišti a Stopaři jej nesplnili vůbec. Škoda.

     Z devátého úkolu jsme se dozvěděli, jaké hry hrajete:

     PC Parta

     Na pozorování
     Domluvíme si dopředu časový úsek (třeba půl hodiny ), nebo úsek na délku (třeba do nejbližší vesnice, nebo rozcestí).Každý z nás má po celou dobu sledovat okolí a vybrat pro kamarády 1 otázku z toho, co jsme viděli, co jsme zažili, s kým jsme mluvili. Po naplnění časového (délkového) úseku pokládá  postupně každý člen party otázku ostatním, na kterou odpovídají. Za správnou odpověď získá každý 1 bod. Postupně se v kladení otázek na stanovišti všichni vystřídáme a body si sečteme. Přitom si současně i odpočineme a zároveň domluvíme na dalším úseku. Hra pokračuje po celý výlet. Vítězí ten z nás, který získá největší počet bodů. Je to zpravidla ten nejpozornější, ale i nejvtipnější. Dává-li šikovné otázky, ztěžuje tím roli svým kamarádům. Cesta nám při hře vždycky moc rychle uteče a shodneme se vždy na tom, že díky hře na pozorování toho poznáme mnohokrát víc, než kdybychom pouze pochodovali. V cíli cesty čeká vítěze odměna - nejčastěji sladká odměna v cukrárně dle vlastního výběru. Soutěž se dá dobře hrát i na cyklistickém výletě, jen úseky cesty jsou delší. Všechno ostatní platí stejně jako při pěším výletě.

     Na čísla
     
Jeden z nás si myslí číslo do stovky, ale nikomu ho neprozradí. Ostatní postupně hádají, které číslo si myslí. Napoprvé číslo uhodně málokdo. A tak vedoucí hry řekne, kdo se k myšlenému číslu nejvíce přiblížil. Ostatní znovu hádají a vedoucí znovu určí, kdo je nejblíže. Hraje se tak dlouho, až někdo číslo uhodne. Hra vypadá jednoduše, ale je napínavá a vyžaduje velké soustředění a pozornost. Může se hrát několikrát po sobě a  v každém kole bodovat úspěšnost. Za uhodnuté číslo 3 body, za přiblížení v každém kole 1 bod. Na konci, kdy nás hra přestane bavit, provedeme součet bodů a lehko zjistíme, kdo hádal nejlépe. Ve vedení hry se postupně střídáme.

      Kdo bude nejčastěji vyvolán
      Někdy je při vyučování nuda, a tak se o vzrůšo musíme postarat sami. V partě se dohodneme, že za každé vyvolání učitelem a naši správnou odpověď, získá  člen party 1 bod. A pak už se učitel nestačí divit, co se to s námi najednou stalo. Všechny ruce členů naší party jsou stále nahoře a záleží jen na tom, jak si nás učitel prostřídá a vybere k vyvolání. Někdy se k nám přidají i další žáci třídy a učitel nevychází z údivu, jaká proměna se stala s naší spící třídou. A co čeká vítěze? Zpravidla pochvala učitele na konci hodiny. Někdy taky nic, ale to nevadí, ta  nudná vyučovací hodina byla najednou fajn a jak nám rychle utekla... ! A to také stálo zato!

     Ochránci

     V klubovne hrajeme nejradeji hru Matematiko. Do ctvercove site 5 x 5 se vpisuji  nahodne vytazena cisla. ty taha vedouci hry a jsou od 1 do 13 vzdy po ctyrech. Hodnoti se v radach ci sloupcich a nebo v hlavnich diagonalach. Za dve stejna cisla je 10 bodu, za dve dvojice cisel je dvacet bodu, ta 3 stejna cisla je 40 bodum, za 3 a 2 stejna cisla 80 bodu, za 4 stejna cisla 160 bodu. Za uplnou postupku je 50 bodu, za cisla 1, 10, 11, 12 a 13 je 150 bodu a to mohou byt i na preskacklum, ale musi byt vsechny a kazde jednou. Je-li to v diagonale, je vzdy o 10 bodu vice. V prirode hrajeme nejradeji Anglicani proti Skotum. To jsou dve druzstva, kterea proti sobe bojuji a koristi si mety a zajatce. Zajaty je ten, kdo se na souperove uzemi dotkne zeme necim jinym nez nohama, pokud se ho dotyka souper. Musi potom jit doborovolne do vezeni. Tam muze byt osvobozen dotykem spoluhrace. Hra konci bud, kdyz je jedno druzstvo cele pozatykane nebo kdyz vyprpsi cas. Pokud vyprsel cas, boduji se ziskani zajatci a ukoristene mety a vyhrava to druzstvo, ktere ma vice bodu.

     Svišti

     Nase nejoblibenejsi hra je Nerviky. Hazi se kostkou a scita se, kolik kdo hodil. Sestka ale maze celou serii. Kazdy muze prestat, kdy chce. Pocita se ta serie, kterou mu nevynuluje 6.Kdo ma nejdriv 100 tak vyhral. Venku hrajeme s oblibou v zime Eskymackou honicku. Ve snehu se vyslapou cesticky a honit se smi jenom v nich. Puvab hry jeste zvetsuji slepe cesty, kam, kdyz nekdo zabehne, nema uniku. Preskakovat se nesmi. Ten kdo ma babu je oznacem treba cepici nebo jinak viditelne.

      Stopaři

     Nasi nejoblibenejsi hrou je Boj o vlajku. Rozdeli se dve druzstva (muze jich byt i vice)  a uzemi. Kazde druzstvo ma sve uzemi, kde si zbuduje svoji pevnost s vlajkou. Pak se valci hadrovyi nebo papirovymi koulemi. Kdo je zasazen, musi odevzdat zivot. Kazdy ma u sebe pouze jediny zivot. Kdyz ho ztrati, musi si dojit do pevnosti pro novy.Za ziskany zivot je bod, za ukoristenou vlajku je 10 bodu.

     Správnou odpovědí na hádanku, na kterou přišli všichni, bylo, sektretářka nemohla řediteli dopisy posílat, protože klíč od schránky, který ji ředitel poslal, skončil v zamčené schránce.   

     O ohních jste nám toho napsali dost. Nejúplnější odpověď měli Strážci, kteří citovali dva články z eKaamráda, které si jistě najdete sami.

     Vtipy, které byly posledním úkolem jsme vám už některé napsali. Pobavili jsme se dobře a tak první kolo skončilo zvesela. Přejeme vám tedy hodně štěstí do kola druhého. Zároveň vás prosíme, aby jste odpovědi posílali přímo v emailech, nikoli v přílohách, jak to dělali u prvních čtyř úkolů Ochránci, Svišti a Stopaři. Z takových ospovědí se totiž dá pouze velmi komplikovaně citovat. Z vašich odpovědí přímo v emailu se dá přímo kopírovat. Sice občas chybí diakritika, ale bez ní se to také domyslíme. PC Partě ceklem diakritika jde, nám se zobrazuje dobře. Máme tedy prosbu, odpovědi zkuste psát s diakritikou a budu-li problémy se zobrazováním, napíšeme vám a budete nám to posílat bez diakritiky. A nebo ovládáte-li HTML, může odpovědi psát jako HTML a pak je poslat jako přílohu. S kopírováním textu z Wordu do HTML jsou totiž problémy.

     Ještě jendou tedy hodně znalostí a štěstí do 2. kola a rádi přivítáme i nová soutěžní drzžstva. Právě teď je vhodná chvíle se zapojit, když na začítku 2. kola začínáme všichni opět od začátku. V průběhu února vám představíme i ceny, o které se bude hrát. Budou to opět filmy z produkce firmy Davay.

     Rozloučíme se citátem z emailu od PC Party: "Cen, které jsme vyhráli v prvých dvou kolech, si vážíme. Video Vánoční překvapení jsme promítli všem žákům školy v poslední školní den starého roku na školním videu. I když konkurence při výběru aktivit spolužákům byla velká (sport, diskotéka, počítače), bylo se na představení podívat skoro 50  žáků a všichni vydrželi až do konce. Také fotografii  hokejisty Jaromíra JÁGRA je předmětem zájmu a zdobí naši počítačovou pracovnu ve škole." Prvními dvěma koly měla na mysli PC Parta první a druhé mezipořadí 1. kola.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 28.01.2001
  • Článek zařazen do: Soutěže
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3339 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0036 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha