Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Svatava je sobota 11.05.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Hygienická byrokracie nezklamala

Jaký je vztah hygieniků k volnočasovým aktivitám dětí a mládeže? Podle mých zkušeností hodně negativní až téměř likvidační. Dnes bohužel bez byrokracie nejde dělat vůbec nic!

     V článku Vyhovuje vaše klubovna hygienickým předpisům? jsem nedávno nastínil problém, který nás potkal, když přišli hygienici navštívit naše nebytové prostory. Dozvěděl jsem se, že na internetstudio i klubovnu musí být vyjádření hygienické stanice. Dvě paní, které nás navštívily, byly vstřícné a rovnou mi pomohly napsat žádost.

    Brzo se mi ale ozvaly z hygienické stanice, tentokrát z péče o děti a mládež, že je to neúplné. Podle pokynů jsem tedy vše doplnil. Včera však přišel dopis, kde mi sdělují, že pro neúplné informace řízení zastavují. Z toho, co uvádějí, je zcela jednoznačně patrna byrokracie, neochota a špatná vůle.

     Po provedeném posouzení konstatuje zvláštní orgán hl. m. Prahy - městský hygienik, že předložené návrhy jsou neúplné a pro řízení o změně užívání stavby ve smyslu požadavků $ 35 odst. 1, 2 vyhl. č. 132/1998 Sb, $ 7 zák č. 258/2000 Sb., směrnice 46/1978 sb. Hygienické předpisy o hygienických požadavcích na pracovní prostředí a ČSN 73 0580 a "Denní osvětlení budov" a ČSN 36 0450 "Umělé osvětlení vnitřních prostorů" neobsahují:
     - počty dětí a pracovníků v jednotlivých prostorách,
     - plošné výměry jednotlivých místností,
     - způsob větrání a vytápění,
     - návrh umělého osvětlení prostor s intenzitou odpovídající daným činnostem,
     - výpočet činitele denní osvětlenosti v jednotlivých prostorách
     - řešení kapacitně vyhovujícího hygienického zázemí pro děti a dospělé.
     Dokumentace výše uvedenou problematiku neřeší, proto do doby doplnění předložené žádosti o tyto doklady nemůže zvláštní orgán hl. m. Prahy - městský hygienik komplexně posoudit a vydat konečné stanovisko.

     K dokumentaci internetstudia jsme přiložili plánek se všemi rozměry, včetně situování dveří a oken. Z něho je patrna i výška stropu a v dalším plánku je patrno, jak je prostor situován vůči domu a ulici, z které se do domu vchází. Naše psaná dokumentace, kterou jsme zaslali doporučeně, obsahuje 12 bodů. Z nich budu citovat ty body, které se týkají odpovědi, tedy které údajně chybí.

    Učebna s 10 ks PC bude umístěna v místnosti B (dle přiloženého náčrtku). V místnosti A bude kancelář pro obsluhu internetstudia, v dopoledních hodinách bude tato místnost využívána jako ústředí našeho sdružení. Kancelář bude sloužit jako pracoviště pro 1 pracovníka. Učebna (B) má maximální kapacitu 10 PC + dozor. Zde se předpokládá střídání dětí v intervalech od 15 minut do 2 hodin.

     Součástí internetstudia bude informační centrum pro děti a mládež, kde se předpokládají krátké návštěvy dětí, mládeže, rodičů či vedoucích k prohlídce šanonových informací. Pro ty je k dispozici jeden stůl s židlí.

     Myslím si, že člověk s průměrnou inteligencí a hlavně aspoň trochu dobrou vůlí (či spíše bez větší dávky špatné vůle) musí pochopit, že v kanceláři bude jedna dospělá osoba, v PC učebně maximálně 10 dětí u PC + dozor, na což postačí jedna osoba starší 15 let, které může v případě potřeby pomoct vedoucí sedící v kanceláři a případně jeden či dva lidi, kteří si budou studovat šanovové materiály v informačním centru.

     Učebna (B) má plošnou výměru 16,66 m2. Kancelkář (A) má plošnou výměru 9 m2.

     Nevím, co k tomu víc dodat. Pokud chtějí doplnit plošnou výměru WC, mohou to napsat konkrétně, ale myslím, že není takový problém si ji spočítat z náčrtku 0,7 x 1,27 = 0,9 m2, či rozměr šatny s umyvadlem 1,27 x 3,10 = 3,94 m2 nebo chodbičky 1,3 x 2,55 = 3,32 m2. Opět tedy evidentně nebyla dobrá vůle, či spíše byla zlá vůle, odradit dobrovolního pracovníka.

     Větrání učebny (B) i kanceláře (A) je okny širokými 140 cm a vysokými 180 cm, které jsou do zahrady. Vytápění je ústředním topením napojeným na plynovou kotelnu v domě. Jedno těleso je v učebně (B) a jedno v kanceláři (A). Plynem je též ohřívána teplá voda v umývárně.

     Nevím, co víc dodat!

     Denní světlo přichází do učebny (B) i kanceláře (A) okny (viz bod 4), umělé osvětlení je umístěno v obou místnostech (A i B) na stropě ve formě zářivkového tělesa s dvěma zářivkovými trubicemi po 40 W.

    Nevím, co chtějí víc?

    Jak počítat činitel denního osvětlení nevím. Tento termín slyším poprvé. Docela by mě zajímalo, kolik kluboven pro děti má tento činitel spočítaný. Kdo ho počítá?

     Zázemí tvoří šatna pro personál (C), která bude oddělena od umývárny (D) závěsem. Šatna je osvětlená žárovkou 60 W a slouží k umístění kabátu a bot. WC je umístěno v místnosti E. Více WC se prostorově nevejde a s ohledem, že o internet mají zájem z velké většiny chlapci, mělo by 1 WC stačit. Předpokládá se, že děti se budou v internetstudiu střídat v kratších intervalech, kde budou v průměru 30 až 60 minut. Umývárna je v místnosti D, přímo přístupná z vstupní chodbičky (F) - bez dveří čí závěsu. Umývárna i WC jsou vybaveny žárovkovým osvětlením. Návštěvníci internetstudia si budou odkládat kabáty na nástěnné věšáky v předsíňce (F).

     Zázemí je tedy myslím popsáno velmi podrobně. Z odpovědi je tedy patrna snaha po neochotě a po tom, odradit dobrovolníky přemírou papírování. O tom svědčí i styl dopisu, kde je minimum věcných připomínek, ale opírá se o čísla zákonů a norem, které neznám. Je snad účelem, aby vedoucí na 1 hodinu přímé práce s dětmi nejméně 2 hodiny papíroval?

     Začínám mít vážné obavy, že z dětí se stává velké politikum a obchodní záležitost. Jak jsem se dozvěděl, dle nových zákonů se bude za konzultace na hygienické stanici platit. Hygienici tedy zřejmě potřebují vydělávat na dětech a na jejich volném čase. Už teď velké části z grantů vrací dětská sdružení státu na daních (většina zboží má DPH 22%). SKSK ČR oblast Praha např. na Praze 4 z celkových 20.000,-- Kč grantu má určeno 50% na náklady provozu kluboven, což jsou peníze, které se z velké části vrátí zpět Praze 4 na nájmech.

     Rozeberu ještě obdobnou situaci klubovny TJ ORS, na kterou jsme zaslali obdobnou dokumentaci, kde jsme mimo náčrtků přiložili ještě i fotokopii zadní strany akumulačních kamen, kde je norma ČSN, podle které byly schváleny. To proto, aby bylo možno někde zjistit, zda neobsahují zakázaný azbest.

     Samotná klubovna je umístěna v místnosti A (dle přiloženého náčrtku). Místnost B je průchozí pro vstup do skladu a šatny pro vedoucí a na WC. Místnost C bude sloužit jako zázemí pro vedoucí - šatna a příprava na schůzku a též jako sklad. WC je v náčrtku označeno jako D.

     V klubovně se počítá s účastí cca 10 až 12 dětí. Místnost B bude pro děti pouze průchozí, v místnosti C se děti vyskytovat nebudou, max. vyjímečně krátkodobě 1 až 2 děti ve funkci instruktorů.

     Klubovna (A) má plošnou výměru 30,42 m2, místnost B má plošnou výměru 8,5 m2 a místnost C 8m2.

     Opět tedy chybí pouze plošná výměra WC, kterou lze vyčíst z náčrtku, že je cca 1 m2.

     Větrání klubovny (A) je oknem o rozměrech 140x 140 cm, které vede do dvora. Ostatní místnosti mají větrání pouze okýnky do světlíku bez přídavného větráku. Vytápění je akumulačními kamny - v klubovně 6 kW, v místnosti C 2 kW. Voda je ohřívána průtokovým ohřívačem na WC.

     Denní osvětlení přichází do klubovny (A) přes okno (viz bod 4) a skrz prosklené vstupní dveře. Umělé osvětlení je umístěno na stropech formou zářivkového tělesa s dvěmi trubicemi po 40 W. V klubovně (A) jsou dvě zářivková tělesa umístěná nad stoly, v místnosti B a C je po jednom zářivkovém tělesu. WC je osvětleno žárovkovým svítidlem umístěným nad umyvadlem.

     Zázemí tvoří sklad - šatna pro vedoucí (C) a místnost (B). Místnost C slouží pro přípravy vedoucích před schůzkou s vybavením psacího stolu a PC (výhledově též telefonu) a s možností uvaření čaje či kafe. Tato místnost je uzamykatelná.. Pro porady vedoucích slouží místnost B, kde je možno se posadit na kanape ke konferenčnímu stolku a vypít si uvařené kafe či čaj.

     Boty se odkládají do botníku v klubovně (A), kabáty na nástěnný věšák u vchodu rovněž v klubovně.

     Chybí zde snad něco? Činitel denní osvětlenosti bohužel počítat neumím. Jako zajímavosti bych zde uvedl, že zastupitelstvo nám přidělilo tento nebytový prostor, jehož světlá výška je 2,45 m jako klubovnu pro děti. Hygienici nyní tvrdí, že nejmenší přípustná výška jsou 3 metry.

     Občas mi začínán připadat, zda nejsou tyto problémy vyvoláván úmyslně, aby byly odrazeni vedoucí, kteří dělají něco dobrovolně. Potom bude problém, co s volným časem dětí a budou jej řešit politikové, kteří tak získají politický kapitál před volbami. Na dětech se dá také poměrně slušně vydělávat. Velká část dotací, poskytnutá na využití volného času dětí a mládeže, se totiž stejně vrací zpět do státního rozpočtu. A to nejenom na nájmech za klubovny, ale nyní i nově na poplatních za konzultace s hygieniky.

     O co tedy komu jde? Kdo za tím vším stojí? Budu rád, když se k tomuto šlánku rozvine diskuse. Myslíte si, že se vás to netýká? Dnes třeba ne, ale víte, co bude zítra? Co když jednoho dne zaklepe u dveří vaší klubovny hygienik? Máte od něj osvědčení? Pokud jste ho někdo o osvědčení žádal, uvítám, když v diskusi napíše, co je třeba, jak počítat koeficient denního osvětlení a další rady.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 24.01.2001
  • Článek zařazen do: Komunální politika
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 5278 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0035 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha