Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marek je čtvrtek 25.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Výměny zkušeností

Vedoucí nejrůznější dětských kolektivů z naší republiky, ale i od našich sousedů ze Slovenska a dalších zemí se scházejí každoročně na celostátních velkých výměnách zkušenosti, které se konají vždy na podzim. Naposledy se konala v Mostě.

     Prvně jsem se účastnil C-VVZ v Náchodě, která byla perfektně organizačně připravena a od té doby jezdím na tyto akce pravidelně. Mimo celostátních VVZ se ale konají i regionální. Třeba na pražské VVZ v YMCE jsem poznal Jana Šimáně - Galéna, ale i Petra Molku - Besta. Další VVZ, které jsem se účastnil po Náchodu, byla v Třebíči. C-VVZ na mě udělaly velký dojem nejenom proto, že se tam člověk dozví spoustu zajímavých věcí, ale naváže tam i důležité a potřebné známosti.
     Další CVVZ se konala v Kladně a zde začala kulminovat účast a řešil se problém, jak ji omezit. Zvýšila se věková hranice na 16 let. Počet účastníků v Brně už dále nevzrůstal a zastavil se. Brno bylo pro mě přelomové, protože jsem zde prvně působil jako lektor a vedl jsem sekce o dětech z dětských domovů a partách.
     Zvýšení věkové hranice sice snížilo počet účastníků CVVZ, ale pravděpodobně zamezilo přístup na CVVZ i pár lidem, kterým sice ještě není 16 let, ale svoji vyspělostí, by jistě byli platnými účastníky a CVVZ by pro ně byla nemalým přínosem, V několika případech jsem se už setkal se schopnými patnáctiletými či ještě mladšími instruktory či veliteli klubů, kteří dokážou zastat víc práce, než leckterý plnoletý vedoucí. Je ale fakt, že nikdo lepší omezení zatím vymyslet nedokázal a že počet účastníků už přerůstal možnosti požadatelů.
     Na CVVZ jsem hlavně sledoval sekci vzdělávání vedoucích, kterou vedla Kolčava pod názvem Řidičák na dítě. To byl impuls pro Informační centrum oddílů a klubů, které založilo svoje školící středisko, které má akreditaci MŠMT ČR a školí vedoucí jak na základní úrovni tak na nadstavbové úrovni - pro hlavní vedoucí táborů. SKSK ČR i ICOK se však vždy touto problematikou zabývaly velmi vážně a to nejenom školením vedoucích, ale i prověřováním základních údajů o nich. To má bohužel v případě neziskových organizací s ohledem na to, že jde o dobrovolníky, dost omezené možnosti. O našich vedoucích toho ale víme víc, než například některá střediska Junáka. Nevím, zda má Junák nějakou centrální směrnici, co evidovat o vedoucích oddílů, ale pokud má, tak určitě ve všech střediscích se to nedodržuje. Vím to, protože sám jsem v Junáku přes rok pracoval a nikdo po mě nechtěl ani základní údaje.
     Na CVVZ se také mluvilo o nutnosti pořádat regionální VVZ. Jednu takovou ICOK před časem uskutečnil. Navázali jsme na to, co bylo v Praze, ale v čem se najednou přestalo pokračovat. Naše RVVZ byla malá. Spolupořádala ji s námi Galénova nadace, která zaplatila nájem za sál v YMCA, která byla dalším spolupořadatelem. Celý program ale ležel na bedrech ICOK. RVVZ probíhala ve dvou sekcích. Zkušenost ukázala, že by byla s ohledem na malou účast stačila sekce jedna. Malý počet účastníků se totiž zbytečně tříštil do dvou sekcí.
     Protože loni jsem byl zcela vytížen pracemi kolem TZ Loreta, tak ICOK RVVZ nepořádal. Na letošní rok s ní opět počítáme. Začaly velké přípravy, ale ty opět z důvodů mé totální časové vyčerpanosti, ustrnuly. Takže je otázka, jak to letos dopadne, jestli RVVZ uskutečníme. Rád bych byl, aby se konala v září. S ohledem na komplikace s internet studiem, je však hodně pravděpodobné, že právě v říjnu nebudu mít čas, protože jestli se nám podaří internet studium rozjet, bude to právě v říjnu. V listopadu se pak bude konat CVVZ v Českých Budějovicích.
     Ještě je třeba, abych připomněl, že poslední CVVZ se konala v Mostě. Zde jsem opět vedl jako lektor sekci o dětech z dětských domovů a partách a klubech. Sám jsem se tu dozvěděl něco zajímavého o Internetu. Počet účastníků v Mostě byl opět nižší, dokonce hodně nízký. Patrně to bylo způsobeno i tím, že Most je přece jenom trochu z ruky.
     CVVZ i RVVZ jsou velice potřebné. Vedoucí je také hojně využívají a zkušenosti si tam vzájemně předávají. Je to i dobrá možnost pro vlastní prezentaci. Závěry z některých sekcí bývají velice zajímavé a zajímavá je i historie VVZ, které vznikly vlastně jako hnutí. Své zkušenosti si tu vyměňují rozrůznění - tedy Pionýři se Skauty a prostě lidi z nejrůznějších sdružení. V poslední době se CVVZ dostaly i do zájmu MŠMT ČR, které tam každoročně vysílá své zástupce. Zástupce z MŠMT ČR byl i na naší malé pražské RVVZ před dvěma roky.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 12.07.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 2842 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0050 sec. | Aktuálně máme v databázi 8271 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha