Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Majáky oslavily první narozeniny

Majáky.cz - první dětský portál, jsou na Internetu právě rok. Své narozeniny oslavily na žižkovské věži v restauraci v 5. patře. Tato událost byla sledována mnoha médii a Majáky ke svým narozeninám přišly i s další novinkou.

     Majáky slavily své první narozeniny. Už rok tedy má český Internet první portál pro děti, který vznikl jako humanitární projekt, jehož autory jsou Internet On Line a Nadace Charty 77. Projekt má 7 partnerů: Microsoft, který dodal software do nemocnic a léčebných zařízení, AutoCont, který dodal do nemocnic počítače a hardwarové vybavení, Gopas, který školí personál nemocnic a hospitalizované děti, Česká televize a časopis Internet, kteří jsou mediálními partnery, Eastnet, který poskytuje komplexní služby v oblasti výpočetní a kancelářské techniky a SGP Systém, který vytvořil dětský programovací jazyk Baltík, se kterým se děti seznamují na Majácích.
     Projekt Majáky najdete na deseti místech a to ve dvou pražských nemocnicích a dále v nemocnicích v Olomouci, Ústí nad Labem a Plzni. Najdete jej ale i v dětských psychiatrických léčebnách v Opařanech a v Luži u Košumberku. Majáky ale můžete najít i v Dětském komunikačním centru, které provozuje Rádio Domino v Praze 4 a v Pardubicích u Občanského sdružení pro práci s dětmi v obtížných životních situacích.
     Celou oslavu moderoval Jan Čenský. O projektu pohovořila ředitelka projektu, manažerka Internet On Line Jana Voňavková. Mezi hosty byl paraolympik Martin Kovář, který ale vlastně ani host není. Stál při zrodu projektu Majáky a pracuje v Nadaci Charty 77. Nechyběla tu Lucie Zedníčková, se svým malým synem, dále pak Pavel Vítek, který tu i naživo zazpíval. Pár slov řekl i Petr Vacek. Od počátku se na Majácích už vystřídalo 14 hostů.
     

 

 

 

 

 

     Majáky původně vznikly pro dlouhodobě hospitalizované děti v nemocnicích, ale byl o ně velký zájem a záhy se začaly připojovat i zdravé děti. To dalo projektu ještě jednu dimenzi. Nejenom, že si mohou děti z různých nemocnic v chatu porovnávat svoje diagnózy a léčebné postupy, ale mohou se bavit i se zdravými dětmi. A nejenom to. Na Majkáky začaly chodit i děti ze zahraničí - např. z USA, Japonska, Austrálie, Nového Zélandu, Singapuru, Číny, Kypru, Malajsie, Finska, Ukrajiny, Litvy, Německa, Turecka a Saudské Arábie. Proto vznikla i doména www.majaky.com s anglickou verzí. Ta může napomoct i českým dětem v tom, aby se zdokonalily v angličtině.
     V nemocnicích je do projektu Majáky připojeno 33 počítačů, z nichž některé jsou uzpůsobenmy pro děti, které jsou dlouhodobě upoutány na lůžko. Všechna tato zařízení jsou připojena pevnou linkou. V současné době je na Majácích zaregistrováno přes 18 000 uživatelů a server navštěvuje okolo 7 000 návštěvníků měsíčně. Nemocnice připojené k projektu mají celkem přes 800 lůžek a přístup k počítačům v nich umístěných má několik tisíc dětí ve věku od 5 do 18 let.
     Počet nemocnic a léčebných zařízení připojených k projektu Majáky není konečný. Oba iniciátoři projektu - Internet On Line a Nadace Charty 77 - projekt Počítače proti bariérám - plánují v roce 2001 připojit pět dalších nemocnic. Dále připravují v letošním roce posílení anglické verze, chtějí pokračovat v pravidelných chatech s osobnostmi z kulturního a sportovního světa, chystají se i nové hry a propojení s dalšími internetovými stránkami pro děti. Pozice Majáků by měla být posílena ve školách a dětských sociálních zařízeních.
     Projekt hned od počátku nadchl lékaře a zdravotnický personál. Napomáhá totiž dětem v nemocnicích, pro které byl původně vytvořen, smysluplně trávit dlouhou dobu hospitalizace. Lékař dětské kliniky v Ústí nad Labem Jaroslav Švorc o Majácích říká: " Majáky léčí především dětskou duši, na kterou lékaři žádný lék neznají."
     Starší děti na Majácích převážně chatují, menší děti zde především kreslí, čtou a poslouchají pohádky. Pomáhají dětem překonat odloučení od rodiny, což je důležité zejména pro malé děti, které zde tráví dlouhý čas bez matky, což je pro ně nepřirozené.
     Na Majácích najdete Novinovník, kde si děti tvoří své noviny, dále Pohádkovník, Emailovník, který umožňuje každému uživateli mít emailovou schránku s prostorem 5 MB s adresou prezdivka@majaky.cz . Dále je zde chat Nepovídej?, Zprávičky, ve kterých najdete lodě pro off line zprávy kamarádům, Gratulovník, ve kterém můžete popřát kamarádovi k narozeninám nebo svátku a Nakresli si.... Na Rozcestníku děti najdou odkazy na zajímavé www stránky. Novinkou, která je dárkem Majáků svým uživatelům k ročnímu výročí, je Trápení. Tady dětem poradí s jejich problémy zkušení odborníci z řad dětských psychologů. Děti se na ně mohou s důvěrou obracet, mají-li nějaké trápení s holkou, s klukem, se školou, s rodiči nebo sami se sebou.
     Oslava narozenin Majáků byla příjemným setkáním. To bylo určeno především novinářům a příznivcům. Dětí zde mnoho nebylo. Byla zde ale příjemná neformální nálada. Po oficiální části s informacemi a s hosty, byla neformální část, v které proběhl raut s lokálními přípitky. Restaurace byla plná a až postupně se pomalu uvoňovala. Zájem byl tedy velký. Místo bylo vybráno záměrně, protože žižkovský vysílač je jakýmsi majákem v Praze. Milá byla i pozornost ve formě tašky, v které hosté obdrželi tiskový materiál a tričko Majáků.
     O Majácích jsem se toho dozvěděl dost. Jenom škoda, že úplně v pozadí zůstali samotní programátoři, kteří zůstali zcela v anonymitě. Při tom nad tvorbou Majáků tráví hodně času. Děti je znají jako kapitány a byl jsem pověřen, jim kapitány vyfotit. Pár lidí jsem vyfotil a doufám, že někteří kapitáni mezi nimi jsou. Protože je osobně neznám, nevím, jak dalece jsem úkol splnil. Měl jsem vyfotit kapitány Mee, Baluda a Sadu. Myslím si, že i jim patří velký dík, který zde bohužel nezazněl.
     Co říci závěrem. Majáky jsou jistě prima nápad. Mají velké množství pozitivních vlivů - mimo již uvedených, nelze zapomínat na to, že zaplňují volný čas dětí a mládeže, čímž působí preventivně. Dítě, které si hraje, nezlobí. Na Majácích se střídají i generace, nechodí sem jenom děti, ale i rodiče a vedoucí. Český Internet dětský portál, kterým jsou Majáky, velmi nutně potřebuje. Proto přejeme Majákům vše nejlepší, hodně úspěchů a další rozvoj do jejich druhého roku života.











  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 18.01.2001
  • Článek zařazen do: Internet
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3468 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha