Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Tatana je pátek 29.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

X-chat - méně známý, ale zajímavý chat

X-chat je oproti svému kolegovi bez pomlčky poměrně málo známých, chodí tam o hodně míň lidí, má i méně funkcí, přesto je ale zajímavý a má dostatek svých přiznivců.

     Pokud by si snad někdo myslel, že X-chat je kopií Xchatu, tak by se dost pletl. X-chat byl úmyslně dělán pouze pro určitou menší skupinku lidí, která si nepotrpí na to, chatovat v místnosti, kde je několik desítek lidí. Stejně se totiž nikdy se všemi najednou nemůžete bavit. Čím víc lidí je v jedné místnosti jakéhokoliv chatu, tím se to stává nepřehlenější a je to i pomalejší.

     Mám-li srovnávat, pak musím ještě zmínit i Xko. Zasvěcení vědí, že původně byl Xchat, který se před časem rozdělil na Xchat, který převzalo Centrum a na Xko, kde zůstal původní tým. Xko i nadále podporuje technické vymoženosti jako je Xchatklient, jsou v něm i diskusní fóra, které nový Xchat nemá.

     X-chat má méně místností. Místnosti, které si tu založíte, zde ale zůstávají. Tím se liší od Xchatu i Xka, kde místnost po odchodu posledního návštěvníka zaniká. Není tu správce, tudíž se z místností ani nevyhazuje. Zamknout se dají, to může dělat ten, kdo ji založil. Založit místnost jsem zatím nezkoušel. Pokud při tom objevím nějaké zajímavé funkce, tak to ještě dodatečně doplním.

     Jsou tu některé velice zajímavé funkce, které nejsou ani na Xku. Třeba Historie umožňuje si zobrazit to, co bylo řečeno dříve. Pokud si třeba pamatujete přezdívku kamaráda, s kterým jste si povídali, můžete si ji zadat a vypíše vám to vše, co řekl. Víte-li i datum, můžete to ještě omezit datem. Víte-li o čem byla řeč, můžete to omezit i klíčovým slovem. Stejně tak si můžete vytáhnout, kdo se bavil o určité věci, třeba o škole, zadáte-li klíčové slovo "škola".

     V sekci Uživatelé si můžete vyhledávat jednotlivé uživatele podle údajů. Já mám na X-chatu přezdívku Marťas1, protože Marťas bylo obsazeno. Tak jsem se podíval, kdo má přezdívku Marťas. Je to nějaký kluk, kterému je 18 let.

     V sekci Přátelé si můžete vyhledávat přátele. Je zde vyhledávání podle věku a pohlaví. Obdobně jako na Xku si zde můžete najít, kde jsou uživatelé, kteří jsou právě on line. Tomu slouží sekce Kde jsou. Je zde možno posílat i vzkazy. Je zde zavedený určitý bodový systém a poslání vzkazu stojí 10 bodů. Podobně jako v některých jiných chatech, je zde Ignorace, kde si můžete nastavit, které uživatele chcete ignorovat. Nemůžete je tedy vyhodit, ale můžete je ignorovat.

     Bodový systém vám přiděluje body za chatování, za čas a počet poslaných zpráv. Je zde i zobrazení jakési produktivity bodů za hodinu. V jednu chvíli jsem měl přes 1.000.000. To ale samozřejmě nevydrží moc dlouho, takže po první návštěvě jsem měl přes 600 bodů. Za body, jak jsem už zmínil, můžete posílat zprávy. Body potřebujete i k založení místnosti. To stojí 100 bodů. Je to jakési omezení, aby zde nebylo velké množství prázdných místností.

     V sekci nastavení si můžete nastavit pohyb písma nahorů nebo dolů, velikost písma, barvu písma a další věci, jako skoro ve všech chatech. S Majákama to má společné to, že je zde také hvězdičková cenzura, ale nechá to při ní zachované minimálně první a poslední písmena slov, takže se můžete domyslet, co bylo řečeno. Pouze se to tu naplno nenapíše.

     Oproti většině jiných chatů se tu nezobrazují systémové zprávy (možná se to dá nastavit), takže to nevypisuje, kdo do místnosti vstoupil a kdo odešel. To ale vidíte v sloupci vpravo, kde hned vidíte, jestli je to kluk, holka a nebo jestli tají pohlaví. Pokud klidnete na jméně v pravém sloupci, objeví se vám údaje, které nabízí k dispozici. Co nabídnete k zobrazení o sobě, záleží jenom na vás. Většina lidí nabízí pohlaví a věk, někteří i odkud jsou (město). Málo kdo nabízí email či jiné bližší informace jako např. telefon.

     Dá se zde mluvit nahlas i šeptat. Možná by to chtělo více odlišit barevně. To co píšu já, vidím modře, ostatní texty jsou černě. Zatím jsem nezkoumal, jestli se to dá nastavit jinak. Výhodné by bylo, kdyby bylo to, co někdo šeptá mě, barevně zvýrazněno. Chvíli jsem totiž byl v hlavní místnosti, kde bylo několik desítek uživatelů a zobrazuje se to tam dost rychle a dá se tam toho dost přehlédnout. Dlouho jsem ale v téhle místnosti nepobyl, protože se v ní se mnou nikdo nebavil.

     V menších místnostech jsem našel hned několik kamarádek a jednoho kamaráda. Třeba s Muškou, které je 13 let a čtrnáctiletým Skywalkerem jsem si vyměnil emaily a napíšu jim. Se Skywalkerem asi budeme časem hrát šachy, až dohraju jednu z dvou rozehraných partií.

     Chat má i doplňkové funkce. Je tu i seznamka, která ale nefungovala. Dále je tu bazar, v kterém je přes 9000 inzerátů z různých oblastí.

     Myslím, že X-chat patří k zajímavým chatům, zejména pro lidi, kteří mají rádi určité soukromí a nejsou zastánci příliš velké masovosti. Proto vám doporučuju se na něj aspoň podívat.

  • Autor: Fencl Martin - Marťas
  • Datum publikace: 14.01.2001
  • Článek zařazen do: Zajímavé stránky
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3247 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0045 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha