Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Soňa je čtvrtek 28.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Vstupujeme do nového milénia

Na začátku každého roku se bilancuje, s malou bilancí a výhledem přicházíme i my na počátku tohoto nového roku, nového století a nového milénia. Tato bilance se bude týkat nejenom eKamaráda, ale i SKSK ČR a ICOK.

     Milí čtenáři, dovolte mi, abych vás pozdravil v novém roce, v novém století a v novém miléniu a popřál vám do něj vše nejlepší. Přicházím s bilancí uplynulého roku, ale i části stolení či milénia. Začnu naším magazínem, který je nejmladší, ale nemohu se nezmínit ani o Sdružení klubů správných kamarádů ČR, který je vydavatelem tohoto magazínu a taktéž o Informačním centru oddílů a klubů, které je spoluvydavatelem.

     Magazín eKamarád vznikl krátce před prázdninami. Aktualizovaný je od té doby dvakrát týdně. Po počáteční zásobě článků byl eKamarád aktualizován většinou pěti až deseti články. Čtenost magazínu postupně vzrůstala, až se v současné době pohybuje v průměrném rozmezí 10 až 15 čtenářů denně.

     Hlavním cílem do letošního roku je získat on line redakční systém, který umožní denní aktualizaci. Na tu bychom měli dosti článků, ale při současné ruční tvorbě stránek, není možná z časových důvodů, protože posun starších článků a zařazení nových pro jednu aktualizaci zabere zhruba 3 až 5 hodin. Další 2 až 3 hodiny potom zabere nahrávání www stránek na Internet.

     Začátkem ledna by mělo dojít k přestěhování redakce eKamaráda do Viktorinovi ulice, kam je již nyní přestěhováno ústředí SKSK ČR a ICOK. Redakce se tam přestěhuje hned po té, co bude internetstudio připojeno na pevnou linku. Zatím jsou ještě stránky eKamaráda tvořeny doma u mě a ode mě jsou stále prostřednictvím nekvalitní telefonní linky umísťovány.

     Magazín eKamarád chystá i jisté rozšíření sortimentu článků, včetně článků vyvolávajících diskusi. Otiskujeme tedy i články, které se plně či vůbec nekryjí s názorem redakce, ale ke kterým se dá konstruktivně diskutovat. Postupně budou zřejmě přibývat i nové rubriky.

     SKSK ČR má svoji historii delší. V letošním roce oslaví své deváté narozeniny. Byly zde roky úspěšné i neúspěšné. Začínali jsme s šesti kluby. Krátce na to přibyl první klub mimopražský z Žatce, z kterého se brzo stalo celé středisko s několika kluby. Začal vycházet i časopis Kamarád, který později získal i svoji internetovskou podobu. SKSK ČR se začalo rozrůstat. Zhruba po roce činnosti založilo SKSK ČR Nadaci Kamarádi.

     SKSK ČR udělala o podzimních prázdninách první akce, na kterou vzala děti z dětského domova z Prahy Klánovic, což byl začátek pravidelné práce pro děti z dětských domovů. Táborů SKSK ČR se během několika dalších let zúčastnily děti zhruba z 30 různých dětských domovů. Většina táborů se konala na turistické základně Loreta v Horažďovicích, kterou získala Nadace Kamarádi bezúplatným převodem od MV ČR.

     Pravidelná spolupráce SKSK ČR se ustálila zejména s dětskými domovy v Praze - Klánovicích, Staňkově, Horním Slavkově, Mariánských Lázních, Vysoké Peci, Sázavě a dalšími. V jednom roce se podařilo uskutečnit 6 turnusů táborů o jarních prázdninách, kterých se zúčastnilo přes 120 dětí z dětských domovů, což bylo větší číslo, než mělo v té době SKSK ČR svoji členskou základnu.

     Po úspěších přišly neúspěchy, na kterých se podílela závist a nepoctivost několika lidí. Začalo to několika nepovedenými vedoucími na našich táborech. Potom nepoctivým správcem, který působil na TZ Loreta. Ten zde způsobil škody nejprve tím, že nechal zamrznout v části objektu topení, nakonec se pak otevřeně vloupal do kanceláře, odkud odcizil vysílačky, které se bohužel nenašly. V současné době je stíhán policií jak v naší republice, tak na Slovensku.

     Pak několik nepoctivých vedoucích, kteří udělali SKSK ČR ostudu, a k tomu problémy finanční s TZ Loreta, udělaly své. TZ Loreta šla do generální rekonstrukce, která po téměř dvou letech vyústila alespoň v částečnou rekolaudaci na jeden měsíc. Pak bylo třeba shánět další finance na odkanalizaci a plynofikaci. Ukázalo se, že naše společnost nemá dostetečnou vůli po tom, podpořit nákladnější projekt pro zdravé děti. Peníze na rekonstrukci se podařit nesehnalo. Záměru ubytovny pro děti nepřál zejména ani Okresní úřad Klatovy, který který nám va nšem úsilí "házel klacky pod nohy". Možná si vzpomenete na články Spolupráce s OÚ Klatovy, Kauza Loreta pokračuje a Kauza Loreta konečně u konce, z kterých je negativní a a sociální postoj OÚ Klatovy jednoznačně patrný.

     V současné době pro SKSK ČR etapa TZ Lorety skončila. Nadace Kamarádi má možnost sehnat finanční prostředky pro jiné využití TZ Loreta a tak nakonec došlo ke vzájemné dohodě mezi SKSK ČR a nadací, která ukončila nájemní smlouvu. Nadace bude Loretu rekonstruovat pro jiné lukrativnější účely a peníze, které se takto získají, budou v budoucnu podporovat projekty ve prospěch volnočasových aktivit dětí a mládeže. Tím tedy definitivně skončila etapa jedné z levných turistických ubytoven pro děti, kterých je v této republice bohužel žalostně málo. Pro SKSK ČR však nebylo jiného východiska, protože s ohledem na negativní postoj OÚ Klatovy, byla tato záležitost nad naše finančí možnosti.

     Pro SKSK ČR byl rok 2000 zatím nejhorším a nejtěžším rokem. Na základě pomluv OÚ Klatovy jsme neměli dotace od MŠMT ČR. Z vlastních zdrojů a díky grantu NROS jsme za spolupráce s Nadací Kamarádi uskutečnil aspoň jeden turnus tábora o jarních prázdninách pro děti z dětských domovů. Letní tábor se neuskutečnil z finančních důvodů žádný. Turnaj pro děti z dětských domovů ve stolním tenisu Grand Prix Kamarád 2000 se nakonec uskutečnil pouze díky grantu Fondu dětí a mládeže. Nebýt tohoto grantu, byl by skončil po jednom oblastním kole pro Moravu a děti by marně čekaly na svůj postup do finále.

     Rok 2000 byl tedy pro SKSK ČR finančně zcela vyčerpávající. Navázal na problémy z roku 1998, kdy začaly rekonstrukce Lorety, které mě zcela časově vytížily, takže například časopisu Kamarád vyšlo jediné číslo. V roce 1999 se nám podařilo dovést celý ročník do konce, ale letos opět přišlo na svět pouze první dvojčíslí. Na ostatní nebyly peníze.

     V závěru roku se přestěhovalo ústředí SKSK ČR do Viktorinovy ulice. Darem jsme dostali i kopírku. Takže dílčí úspěchy a radosti jsou. Závěr roku 2000 je možno charakterizovat jako období těžké, období perné práce. Nezbývá, než věřit, že tato práce, se zúročí v začínajícím miléniu a SKSK ČR vykročí vstříc novým úspěchům.

     ICOK má za sebou pět let činnosti. Myšlenka na jeho vznik se zrodila cestou metrem, kdy se hledala platforma pro malé dětské kluby, která by se dokázala tvářit neutrálně a dělat akce i pro nezávislé kluby, které nejsou nikde organizovány. ICOK si hledal své uplatnění současně i v jiných směrech. Jako první získal finanční podporu od NROS projekt Školící středisko ICOK, v kterém jsme školili jak vedoucí dětských kolektivů, tak jsme uspořádali ve spolupráci s ČČK v Praze 10 zdravotní kurz. Díky tomu vzniklo i akreditované školící středisko, které má akreditaci MŠMT ČR na školení vedoucích kolektivů dětí a mládeže.

     Bez finanční podpory, pouze z vlastních zdrojů, vydává ICOK Zpravodaj ICOK. Jeho internetovskou podobu můžete najít na www stránkách ICOK. Dále ICOK pořádal nejrůznější srazy pro kluby a oddíly. Mezi poslední aktivity ICOK patří jeho aktivity v oblasti informatiky a Internetu. Tady bych chtěl připomenout zejména Informační centrum dětí, které začalo ve virtuální podobě, protože na reálnou podobu se nám nedařilo sehnat finanční prostředky. V závěru roku 2000 jsme však vybudovali internetstudio, které je před otevřením. Jeho součástí bude i reálné informační centrum pro děti a mládež docházkového typu ve Viktorinově 8 v Praze 4.

     ICOK se podílí na vydávání tohoto magazínu. Jeho dalším projektem na Internetu je Dětská seznamka. Krátce na to vznikl další projekt Virtuální oddíl informatiky. ICOK si vzal záštitu i nad Fanklubem Majáků. Další novou stránkou je Rozcestník ICOK.

     ICOK, který velmi úzce spolupracuje s SKSK ČR, hledá nyní novou koncepci činnosti, kterou by se od SKSK ČR dostatečně odlišil a vyprofiloval. Jeho hlavním zaměřením se stává informatika, avšak se zaměřením na reálný svět. K tématům bezpečnosti dětí na Internetu bezesporu patří s ne menší důležitostí i téma využití vylného času s pomocí Internetu. Tedy to, aby Internet nebyl samoúčelným nástrojem, ale usnadnil dětem si najít vhodnou reálnou zábavu. Proto sice upouštíme od některých aktivit, které dělá SKSK ČR, např. pořádání klasických srazů, ale tyto srazy se stanou doplňkem virtuálních srazů. Naše virtuální srazy by se tedy měly konat nejenom v rovině kluboven a internetstudií, ale i v přírodě.

     Pro rok 2001 a celé nové milénium nás tedy čeká velké množství nových úkolů. I pro ICOK byl rok 2000 rokem náročným, rokem hledání vhodných nebytových prostor a následně budování internetstudia a informačního centra. Tato náročná práce bude doufejme dobrým odrazovým můstkem do nového milénia.

     Věřme, že tedy nastupující rok, nové století i nové milénium budou úspěšným obdobím pro aktivity ve prospěch dětí a mládeže, které jsou v naší republice stále velice nedoceňovány.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 03.01.2001
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 5999 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha