Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Věroslav je sobota 27.07.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Česká televize - věc veřejná

Co se děje v České televizi nelze přehlédnout. Jak vše dopadne? Kdo má pravdu? Kde všude můžete najít informace o stejnojmenné iniciativě?

     V České televizi je v posledním týdnu hodně rušno. Začalo to náhlým odvoláním generálního ředitele po necelém roce a zcela bez udání důvodů. Jak rychle a nečekaně byl ředitel odvolán, tak rychle byl jmenován nový. Boj o televizi se stal věcí politickou. Proč nevyužít tak vlivné médium, kterým beze sporu televize je, k politickým účelům?

     Dění v České televizi sledují všechna média, která se bojí o svobodu pro novináře. Bude-li politice vítězné strany podřízena televize, je pak jen otázka času, kdy totéž postihne rozhlas a další média.

    Co je to neautorizované vysílání, o kterém píše pan ředitel na černém titulku na obrazovce ČT1 i ČT2? Nespletl se? Nemělo to být spíš necenzurované vysílání?

     Emailem mě přišel odkaz na stránku, která patří iniciativě Česká televize - věc veřejná. Co se zde o této iniciativě píše?

     Občanská iniciativa ČT -- věc veřejná vznikla 17. prosince 2000 v kavárně Vltava, kde se sešli zástupci veřejnosti se zástupci České televize. Na první vyjádření požadavků iniciativy v prohlášení "Petice Vltava" navazuje prohlášení, doplněné L. Vaculíkem na "2000 slov v roce 2000". Tato iniciativa zastřešuje signatáře obou peticí, v drtivé většině osobnosti MIMO Českou televizi. Iniciativa samozřejmě podporuje Krizový výbor zaměstnanců ČT a její požadavek na rezignaci - odvolání Rady ČT a generálního ředitele ČT.

     V současné době má tato iniciativa tyto hlavní body svého programu:
     * Shromažďuje podpisy petice "2000 slov v roce 2000"
     * Organizuje každodenní shromáždění občanů před budovou zpravodajství ČT na Kavčích horách
     * Prostřednictvím novin a internetu se snaží informovat širokou veřejnost o dění kolem České televize
     * Propojuje se s mimopražskými divadly, kde probíhá čtení petice "2000 slov v roce 2000"
     * Přesvědčuje politiky o nutnosti schválení nového Zákona o ČT
     * Připravuje demonstraci občanů 3. 1. 2001 na Václavském náměstí v Praze

     Co vše obsahuje petice této inciativy? Zde je její plná citace:
     Prohlášení krizového výboru zaměstnanců ČT
     Zaměstnanci České televize jsou zděšeni posledními kroky Rady České televize. Způsobem volby nového generálního ředitele Rada ČT přímo ohrozila nezávislost a fungování této veřejnoprávní instituce. Překotnost, s jakou vyměnila generálního ředitele, nade vší pochybnost potvrzuje, že není s to kompetentně rozhodovat o vedení České televize. Během týdne není možné odvolat generálního ředitele, vypsat výběrové řízení, vyhodnotit přihlášky a projekty kandidátů a vybrat z nich nového generálního ředitele.

     Proto se vší naléhavostí žádáme:
     1. zrušení výsledků výběrového řízení
     2. sestavení rady nezávislých odborníků, která by dočasně vedla ČT
     3. urychlené projednání a přijetí nového zákona o ČT.

     Zaměstnanci ČT nechtějí ovládnout Českou televizi, ale získat možnost a podmínky plnit poslání nezávislého veřejnoprávního média. Žádáme o projevy občanské solidarity a podpory. Poslední nezávislá televize je přímo ohrožena! Pomozte ji zachránit! Jde o demokracii!

     Česká televize -- věc veřejná. prohlášení 2000 slov v roce 2000
     V uplynulých letech jsme poznali, jak cenná je svoboda slova a informací. Mezi sdělovacími prostředky největší vliv má Česká televize, protože není ani soukromá ani státní, je naše společná, platíme si ji. Do politického systému je zapojena tak, že parlament jmenuje Radu pro Českou televizi, která dohlíží na její hospodaření a jmenuje i odvolává jejího ředitele. Dle zákona do Rady ČT mají být voleny osobnosti představující významné názorové proudy české společnosti, "které nejsou svázány s činností politických stran, zejména pak: "člen Rady nesmí mít funkce v politických stranách nebo politických hnutích", ani nesmí působit v jejich prospěch při výkonu své funkce v Radě. Původním záměrem zákona o ČT bylo ochránit její veřejnoprávní charakter před vlivem politických stran. Opak se však stal pravdou. Při volbě či spíše jmenování poslední Rady ČT na jaře 2000 došlo k porušení tohoto zákona. Současná rada vznikla tak, že do ní poslaly své zástupce politické strany dle výsledků voleb v roce 1998 a ve shodě s opoziční smlouvou ČSSD a ODS. V poslední době považují politické strany svůj vliv na ČT za "normální", což se projevilo v mocenských zásazích při řešení konfliktu, ke kterému došlo v brněnském televizním studiu. Generální ředitel televize Dušan Chmelíček poslal do Brna revizní skupinu, která tam skutečně našla úmyslné hospodářské nepravosti, proto ředitel navrhl Radě aby odvolala brněnského ředitele Zdenka Drahoše. Místo toho rada ČT odvolala jeho (!), vyhlásila konkurs na nového ředitele, dala neuvěřitelně krátký termín k přihlášení a během několika hodin ze třiceti tří uchazečů jednoho vybrala. Nový ředitel Jiří Hodač si okamžitě vybral jako svého programového ředitele právě kritizovaného ředitele Zdeňka Drahoše.

     Pracovníci ČT pociťují tyto kroky jako útok na poslání televize i jako osobní ohrožení. V televizi začaly "normalizační" čistky a nám všem hrozí to, že se televize před volbami stane poslušným nástrojem těch lidí, kteří jsou právě u moci. Tuto obavu sdílejí už i mnozí politikové, včetně tří desítek senátorů. Pracovníci televize odmítají uznat nového ředitele a ustavili krizový štáb. Vznikla občanská iniciativa Česká televize- věc veřejná, která shrnuje názory dnes už desetitisíců občanů.

     Shrnujeme názory pracovníků televize, odborové organizace a občanské iniciativy Česká televize - věc veřejná, když žádáme:
     * Aby odstoupil nově jmenovaný ředitel
     * Aby odstoupila Rada ČT
     * Aby parlament urychleně schválil již připravený zákon o ČT, který by lépe zaručil nezávislost ČT a přesněji určil podmínky jmenování, funkce a odvolávání ředitelů televize.
     * Zdůrazňujeme, že jsme připraveni ke každému jednání, které by vedlo k rychlému a konstruktivnímu vyřešení této krizové situace.

     Tento problém se netýká pouze ČT či nějakých mocenských bojů uvnitř organizace, nejde o finanční nebo skupinové zájmy zaměstnanců ČT, jde o zkoušku toho, kam až jsou schopni politici zajít ve svých nátlakových metodách, jde o politickou aroganci, která spoléhá na nezájem a únavu části naší společnosti. Proto vznikl Petiční výbor České televize -- věc veřejná, který bude připomínat tyto skutečnosti tak dlouho, než vláda, poslanci a Senát urychleně projednají nový zákon o ČT. Bez podpory naší veřejnosti se ale tato iniciativa neobejde!

     Obracíme se i na Vás s touto informací a s názorem, že je třeba uhájit nezávislost naší televize. Jestliže s námi souhlasíte, doporučujeme Vám, abyste různými osobními způsoby (včetně nošení červenobílých stužek) tento náš postoj podpořili, zvláště pak prostřednictvím svých poslanců a senátorů, bez rozdílu jejich politické příslušnosti, kterým můžete věřit, že Váš názor budou hájit.

     Pokud se chcete také podepsat pod petici "2000 slov v roce 2000" můžete to učinit na těchto místech:
     - v Divadle Na zábradlí, Anenské nám. 5, Praha 1 -- každý den od 9.00 do 24.00
     - na Václavském náměstí -- každý den od 9.00 do 16.00
     - v hlavní vrátnici České televize, Kavčí hory -- nonstop
     - v budově FF UK
     - na internetu: www.nase-ct.cz

     Na Internetu má už petice přes 50.000 podpisů.

     Na stránce jsou prohlášení desítek známých osobností kulturního i politického života. Za všechny pro vás vybírám dvě:

     Karel Smyczek, režisér
     V Praze 22. prosince 2000
     Radě...
     Letos jsme se s rodinou domluvili, že uděláme soutěž o nejvtipnější dárek pod stromeček. že jste si i Vy dali podobné předsevzetí - to by nás nikdy nenapadlo.
     Karel Smyczek - režisér

     Marta Kubišová, zpěvačka
     V Praze 22.prosince 2000
     Vážená rado ČT,
     Velmi rychlá změna v osobě ředitele mne velice znepokojila. I já se připojuji ke svým kolegům s nesouhlasem s Vaším jednáním a také žádám, aby jste se zamysleli nad Vaším dalším setrváváním ve svých funkcích. Pokud jste přímo nejednali se záměrem poškodit Českou televizi.
     Marta Kubišová - zpěvačka, moderátorka pořadu "Chcete mě"

    Z těchto prohlášeí mě beze sporu připadá nejvtipnější to pana režiséra Karla Smyczeka. Prohlášení Marty Kubišové mě pak připomíná demonstrace v listopadu 1989, kde tato zpěvačka vždy v závěru zpívala. Ostatně podobná demonstrace je svolána na 3. ledna.

     Další program stránky této iniciativy obsahuje:
     - prohlášení iniciativy
     - prohlášení paní Bobošíkové
     - diskuse
     - zpravodajství
     - názory známých herců a politiků na současnou situaci
     - dokument s Ladislavem Smoljakem o tom, jak to bylo - "Vánoce u ČT"
     - petici
     - vysílání zpravodajství z Kavčích hor
 

     Poslední bod je zajímavý, ale netýká se těch, kteří jsou připojeni prostřednictvím telefonních linek Českého Telecomu, protože ty při své kvalitě přenos obrazu neumožňují. To je můj případ, ale já mám to štěstí, že mám kabelovou televizi, takže program ČT1 i ČT2 vidím bez problémů.

  • Autor: Fabián Václav
  • Datum publikace: 31.12.2000
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 3352 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8369 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha