Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Marcela je sobota 20.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Valné shromáždění ČRDM

Ve čtvrtek 7. 12. se v sídle YMCA konalo 9. valné shromáždění České rady dětí a mládeže. Probralo se tam toho hodně, proto vám přináším jen to nejzajímavější.

     Dojmů z 9. valného shromáždění ČRDM bylo opravdu hodně a proto to veznu jenom v rychlosti letem světem bez ohledu na to, v jakém pořadí byly věci projednávány. Jistě zajímavý je návrh na udělování ceny ministra školství, mládeže a tělovýchovy za mimoškolní práci s dětmi a mládeží. Práce vedoucích je v naší společnosti bohužel vysoce nedoceněna.

     Valné shromáždění přijalo do ČRDM čtyři nové členy, kterými se staly AZIMUT, S.K.a K.S. Dakota, Royal Rangers v ČR a Zeměpisná společnost "Morava". V této souvislosti bych informoval, že nyní má ČRDM již 29 členů. Nahlédnutím do návrhu výroční zprávy ČRDM za rok 2000, který valné shromáždění projednávalo, je vidět, že ČRDM reprezentuje prostřednictvím těchto sdružení 178.698 členů, v čemž není zahrnuta členská základna nově přijatých sdružení, která by navýšila toto číslo přibližně o 500. Kdože to v ČRDM je? Asociace debatních klubů, Asociace křesťanských sdružení mládeže, Asociace středoškolských klubů, Asociace turistických oddílů mládeže, Asociace víceúčelových základních organizací ČR, AVZO Techsport klub ČR, Česká tábornická unie, Dětský romský klub - Pomozte olašským Romům, Folklorní sdružení ČR, Informační centrum oddílů a klubů, Junák - svaz skautů a skautek ČR, Keltoi, Klub Domino - Dětská tisková agentura, M-centrum Tábor, Mezinárodní cena mládeže v ČR, Mládež Českého červeného kříže, o. s. Altus, Pionýr, Príma děti, Salesiánské kluby mládeže, Salesiánské hnutí mládeže, Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Sdružení klubů správných kamarádů ČR, YMCA v ČR, Zálesák - svaz pro pobyt v přírodě. Do tohoto výčtu ještě doplním dvě sdružení spolupracující a podpůrné, které jsou Národní informační centrum mládeže ČR a Sdružení pracovníků DDM v ČR.

     Nejdelším bodem valného shromáždění bylo hodnocení činnosti ČRDM. Zde byly stručně připomenuty projekty, které ČRDM v uplynulém roce zrealizovala a kterých opravdu není málo. Patří sem projekt Zázemí, který vytvořil základní podmínky pro činnost ČRDM a jejich orgánů a v té návaznosti i na zajištění servisu pro členská sdružení i pro další sdružení dětí a mládeže.

     V rámci dalšího projektu Semináře se uskutečnily semináře "Peníze, peníze, peníze..." s problematikou správného účtování dotací a hospodaření s prostředky získanými zejména ze státního rozpočtu a "Dobrovolník". Dalším seminářem bylo "Setkání 2000", které uspořádala ČRDM v prostorách Senátu. Toto setkání se konalo již potřetí a bylo pod záštitou 1. místopředsedy Senátu p. Ivana Havlíčka. Jako hosté zde byli ing. Petr Hájek - zástupce Generali Pojišťovny a.s. a Pavel Kadrmas - ředitel projektu Sídliště.cz. Akce se zúčastnilo 82 představitelů organizací dětí a mládeže a hostů z 61 sdružení z celé ČR. Svůj druhý ročník měl seminář "Přežijeme rok 2000?", který byl zaměřený především na vznik vyšších územněsprávních celků a byl určen organizačním pracovníkům sdružení dětí a mládeže.

     Dalším projektem byla Bambiriáda 2000, o které jsme již v našem magazínu psali. Více informací najdete na adrese http://www.bambiriada.cz .Tento projekt navazoval na minulý ročník, tentokrát však přerostl rámec Prahy. V rámci projektu Dobré je znát proběhlo deset seminářů specializovaného vzdělávání pracovníků zapojených do výchovně-vzdělávacího procesu dětí a mládeže v oblasti volného času. Projekt Informatika je realizován integrovaným protidrogovým informačním serverem pro děti a mládež Sídliště.cz a dále stránkami Evropa.Adam.cz, které jsou vytvořeny a provozovány na serveru Adam.

     Dalším projektem je CVVZ 2000, což je tradiční akce, která se letos konala v Českých Budějovicích. I o této vrcholné akci jsme vás již aktuálně informovali. Archa je dalším projektem, který je zaměřen na vydávání stejnojmenného zpravodaje o výchově a využití volného času dětí a mládeže. Pojištění je projekt, pomocí kterého byli všechni členové sdružení pojištěny u pojišťovny Generali. Jednalo se o pojištění pro případ úrazu, pojištění odpovědnosti za způsobené škody a cestovní pojištění.

     V hodnocení byla též kritizována smlouva týkající se společného projektu s Kruhem sdružení dětí a mládeže. Dále se zde projednávala práce Předsednictva ČRDM a bylo zde zkonstatováno, že v něm sice zasedají osobnosti jednotlivých sdružení, ale ty jsou současně vrcholnými statutárními zástupci ve svých sdružení a jsou proto velmi časově vytíženi. Na druhé straně si ale valné shromáždění uvědomilo, že nejde skokem udělat změnu a tyto lidi vyměnit za lidi, kteří sice budou mít více času, ale méně zkušeností a hlavně budou méně známí a tím budou mít i podstatně menší autoritu na veřejnosti. Současný stav má svoji výhodu v tom, že při řešení problémů mohou zástupci jednotlivých sdružení své sdružení zastupovat s určitou váhou, protože má jako statutární zástupce určité pravomoci.

     Stručně se mluvilo i o zákonu č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů, který se v dost věcech dotkne sdružení dětí a mládeže, např. v evidenci členské základny. Informace o aplikacích a dopadech tohoto zákona přijdou do členských sdružení. Též bylo zmíněno, že 19. 12. se bude konat setkání k hygienické vyhlášce pro dětské zotavovací akce na Senovážném náměstí.

      V zahraniční oblasti bylo odsouhlaseno, aby ČRDM podepsalo smlouvu s Kruhem sdružení dětí a mládeže a vytvořili společně dočasnou Koordinační radu pro zahraničí, která by na principu rovnosti zastupovala obě "střechy" vůči YFJ do doby, než bude v ČR pouze jedna rada mládeže. První diskuse k tomuto tématu proběhla 21. 11. v Praze na neformálním pracovním obědě zástupců ČRDM, KSDM a nově zvoleného prezidenta YFJ Henrika Sodermana. V současné době zastupuje ČR v YFJ KSDM a má statut pozorovatele.

     Pro rok 2001 má ČRDM náročné a rozsáhlé cíle. Jedním z nich bude například Bambiriáda 2001. Projektů pro rok 2001 má ale ČRDM hodně. Přejme si tedy, aby se všechny projekty naplnily ku prospěchu dětí.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 10.12.2000
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3236 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0031 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha