Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Irena je úterý 16.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

TELECOM a "necelé procento"

Slavný TELECOM oznámil, že se od 1.1. chystá zvýšit ceny telefonních služeb "o 0,78 procenta". Podívejme se, co si TELECOM představuje pod pojmem "necelé procento".

     Tento týden oznámil TELECOM prostřednictvím sdělovacích prostředků i svých vlastních internetových stránek, že od příštího roku změní ceny svých služeb. Zatím je to prý návrh a není jisté, zda to bude skutečně platit. Ale protože to má platit od 1.ledna a teď je prosinec, rozhodně není předčasné se nad tím zamyslet, i kdyby to nakonec bylo jinak.
     Podle dostupných zdrojů se mají od 1.1.2001 změnit nejen ceny hovorného, ale i způsob počítání provolané částky. Jak sdělil generální ředitel Telecomu Přemysl Kíma Hospodářským novinám (a pravděpodobně i jiným sdělovacím prostředkům včetně televize), "ceny telefonních služeb se zvýší o 0,78 procenta proti letošní úrovni". A jak konkrétně tedy toto zvýšení vypadá?
     Měly by zmizet dosavadní "telefonní impulsy" nebo "jednotky" za 2,60 Kč. Cena bude určována konkrétními částkami za určitý čas. Cena místního hovoru bude počítána po minutách, cena meziměstského hovoru po půlminutách a cena mezistátního hovoru po vteřinách. Přitom však minimální cena hovoru bude u místního hovoru počítána za 2 minuty, u meziměstského a mezistátního za minutu.
     Pro domácnosti bude místní hovor stát v době silného provozu (pracovní dny 7 - 19 hodin) 1,45 Kč/min, v době slabého provozu (noci a víkendy a svátky) 0,80 Kč/min. Meziměstský hovor má stát v době silného provozu 3,70 Kč, v době slabého provozu 1,70 Kč.
     Minimální cena hovoru tedy bude v případě místního hovoru v pracovní den 2,90 Kč, v noci a o víkendu 1,60 Kč. Minimální cena meziměstského hovoru bude v pracovní den 3,70 Kč, v noci a o víkendu 1,70 Kč.
     A jak tedy v konkrétních případech vypadá to "necelé procento zdražení"?
     V současné době je jedinou možností si relativně levně pokecat po telefonu místní hovor večer nebo o víkendu. Tak právě tento nejlevnější a sociálně nejdostupnější hovor bude zdražen nejvíce, a to přibližně o 49 % (slovy čtyřicet devět procent). Místní hovor v pracovní den bude dražčí o cca 12 %. Večerní a víkendový meziměstský hovor bude dražší o 3,5 %, což je vcelku přijatelné zvýšení. A meziměstský hovor v pracovní den - tedy něco, čemu se rozumný člověk pokud možno vyhýbá - bude dokonce o 5 % levnější. Pochopitelně, že uváděná čísla jsou přibližná; vzhledem k odlišné struktuře počítání to pro každou konkrétní délku hovoru bude jiné.
     Ještě je zajímavé se podívat na ceny krátkých hovorů, řekněme do několika desítek vteřin. Sem patří mimo jiné takzvané "omyly", tedy asi tak 5 - 8 vteřinové hovory s obsahem přibližně "Dobrý den, je tam drogerie?" "Ne, tady je soukromý byt. Nám před týdnem změnili číslo." "Tak promiňte, to je omyl." Přičemž k těmto "omylům" někdy dochází tím, že špatně vytočíme číslo, ale nezřídka i z příčin na straně TELECOMU. A ke krátkým hovorům také patří hovory typu "Dobrý den, je tam pan Novák?" "Ne." "Děkuju." Takže ceny ultrakrátkých hovorů se mění takto: V noci a o víkendu je to celkem v pohodě, místní se zlevňuje o 38 % a meziměstský o 35 %. Místní krátký hovor se zdražuje o 11,5 %. A budete-li volat několikavteřinové meziměsto, zaplatíte za něj o 42 % víc než dnes.
     Takže závěr: Zdražení prezentované Telecomem jako "o 0,78 procenta" zahrnuje zdražení nejlevnějšího sociálně nejdostupnějšího a tudíž normálními lidmi nejvyužívanějšího večerního místního hovoru o 49 % a zdražení "omylu" při meziměstském volání v pracovní den o 42 %. To má být zřejmě "kompenzováno" zlevněním drahého meziměstského hovoru v pracovní den o 5 % a zlevněním nočního "omylu" o 35 až 38 %.

  • Autor: Jůza Pavel
  • Datum publikace: 03.12.2000
  • Článek zařazen do: Zajímavosti
  • Počet komentářů ke článku: 2
  • Článek si přečetlo 3275 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha