Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Vojtěch je úterý 23.04.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Více peněz za méně práce

Více peněz za méně práce je bohužel trend naší společnosti, nad kterým bychom se měli zamyslet. V dost oblastech ceny neustále rostou, ale kvalita se naopak zhoršuje.

      Nepříjemná překvapení tohoto typu nás bohužel potkávají skoro na každém kroku. Protože kancelář a klubovnu máme v Nuslích a do schránky se nám dobývala místní omladina, zřídil jsem si na poště, která je asi o 300 metrů dál P.O.Box. Když jsme pak schránku odstranili, protože už byla nefunkční, jelikož náporům omladiny odolávala dlouho, ale nakonec nevydržela, nechal jsem poštu přeposílat do tohoto P.O.Boxu. Cena 10,-- Kč za dosílku na dobu maximálně půl roku byla myslím celkem rozumná, protože naopak listonoška ušetřila cestu s poštou a nechala ji rovnou na poště v P.O.Boxu.
     Jaké bylo moje překvapení, když jsem šel dosílku tento týden prodloužit a bylo mi sděleno, že cena se změnila. Nyní se za dosílku platí 100,-- Kč za měsíc. Takže zdražení o "pouhých" 590,-- Kč, což je 6.000% v případě dosílky na půl roku. Přičemž kvalita služby se nemění. Pojede-li tedy vedoucí na tábor na 3 týdny a nechá si tam dosílat poštu, zaplatí za to 100,-- Kč. Při tom moje zkušensoti s kvalitou nejsou nijak valné. V době, kdy jsem byl dlouhodobě na táborech a kdy mi chodil táta zalévat květiny, stalo se, že našel ve schránce dopis a někdy dokonce i lísteček na doporučený dopis. S ním musel jít na poštu (což jsou u nás 3 stanice autobusem), aby je upozornil, že mají dopis doslat, protože jinak by ho jako v termínu nevyzvednutý poslali zpět. Proč se ale divit, když má pošta monopol.
     Zajímavá je i spolehlivost doručování listovních zásilek. Protože málokdo má zpětnou vazbu na toho, kdo mu dopis posílal, tak ani neví, že poměrně velká část dopisů mu ani nedojde. Mezi nima jsou bohužel i doporučené dopisy. Já vím za posledního půl roku jenom o dvou případech, kdy v jednom nedošel mě doporučeně zaslaný dopis a v druhém nedošel mnou poslaný dopis, který byl dokonce zaslán s doručenkou, za který se připlácí nemalá částka. Reklamace takovéto záležitosti je samozřejmě velice zdlouhavá a složitá a jako odškodné zaplatí pošta 100,-- Kč, pokud se prokáže, že dopis nedoručila. Proto opravdu důležité písemnosti je třeba posílat jako cenné psaní, což je samozřejmě ještě dražší.
     Poštovné zdražilo, ale kvalita doručování klesla. Bývá občas běžnou praxí, že listonoška ani nezazvoní a vhodí do schránky lísteček, že vás nezastihla a že si máte jít na poštu vyzvednout doporučený dopis. To se stává zejména v době dovolených, kdy brigádníci nebo zaskakující listonošky si práci zjednodušují. Kdyby ale aspoň nechali rovnou dopis na poště, abych nemusel s jeho vyzvednutím čekat až do 17 hodin.
     Kdybych probral další monopolní organizace, zjistil bych, že situace je zde obdobná. Pro případy nemusíme chodit daleko, např. Český Telecom a jeho ceny za připojení na Internet. Čím nekvalitnější je telefonní linka, tím trvá přenos dat déle a tím má tedy Český Telecom vyšší tržby. Tak proč by se měl snažit o kvalitu spojení? Byl by sám proti sobě.
     Asi bych našel obdobných příkladů více. Někde ale asi budou i jiné vlivy. Například, když porovnám autobusovou a vlakovou dopravu, je logické, že pojedu raději levněji, rychleji a pohodlněji i když neekologičtěji autobusem než méně pohodlně a hlavně déle a dráže ekologičtějším vlakem. O kvalitě cestování městskou hromadnou dopravou už radši ani nemluvím. Nikdo nemluví o tom, že prázdninové intervaly jsou zdražením, neboť jsou souměřitelné s intervaly v sobotu a neděli, kdy je ale časové pásmo prodlouženo o polovinu (v Praze z 60 na 90 minut).
     Zdražování je samozřejmě objektivní realitou a vidíme ho všude kolem sebe. Zdražovat lze ale pouze služby, které mají určitou kvalitu a zdražení o 6.000% v případě pošty myslím nevyžaduje dalšího komentáře.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 05.07.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 3
  • Článek si přečetlo 3449 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8270 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha