Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Tatana je pátek 29.03.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

První pomoc V

Náš cyklus pokračuje a začínáme probírat zlomeniny. Víte, jak je ošetřit? Víte, jak poskytnout první pomoc při různých druzích zlomenin?

     Zlomeniny

     Zlomeniny dělíme na zavřené a otevřené. Dále je dělíme podle zlomené kosti. Lebeční zlomeninu pouze zavážeme. Dojde-li k zlomenině čelisti, pak je-li zlomena dolní čelist, ji podvážeme. Použít k tomu můžeme například i šátek, který uvážeme nahoře na hlavě. Nebezpečnější je zlomenina horní čelisti. Při jejím zlomení totiž zapadává jazyk. Zákon hlavy v tomto případě není dostatečný k uvolnění dýchacích cest. Proto vložíme mezi zuby špachtli nebo tužku a vrchem čelist podvážeme.

     Při zlomené klíční kosti si postižený drží ruku u těla a hlavu má skloněnu na stranu k ruce, kterou si drží. Buď dáme ruku do závěsu a nebo, což je účinnější, použijeme Delpotovy kruhy. Ty vytvoříme tak, že vytvoříme přes ramena dva kruhy z látky (můžeme použít buď obinadlo nebo šátky, či jiné pruhy látky) a oba kruhy vzadu stáhneme. Jednoduché Delpotovy kruhy může nahradit baťoh posazený na záda postiženého. Je-li baťoh rozumně zatížen, zcela nahradí funkci Delpotových kruhů a uleví postiženému v bolesti.

Delpotovy kruhy

     Je-li zlomené rameno, dáme ruku do závěsu. Ruku je potřeba v místě, kde je podvázaná závěsem, vypodložit něčím měkkým, např., látkou. Závěs použijeme i v případě, že je zlomená celá paže.

     Jsou-li zlomené prsty, vložíme do dlaně něco kulatého, např. jablíčko, balónek, klubko vlny apod. a omotáme obvazem.

     Velice bolestivé je zlomení žeber. Šetrně je stáhneme elastickým obinadlem zvaným "hoblinka" odshora dolů. Obvaz vážeme při výdechu. Postižený má při tom ruce za hlavou nebo je o ně opřen o zeď. U žen vynecháme při obvazování prsa.

     Zlomenina pánve je doprovázena šokem a velkým vnitřním krvácením. Je proto velice nebezpečná. Postiženého dáme do protišokové polohy. Stěžuje si na bolesti nohou a zad. Obojí ale může být i příznakem zlomené páteře. Dlaněmi stiskneme kosti nad boky. Je-li to bolestivé, je to zlomená pánev, protože při zlomené páteři by na toto postižený nereagoval. Dále stiskneme prstama "Stezkou kost" (je hned nad rozkrokem). Opět při zlomené páteři není tento stisk bolestivý, při zlomené pánvi je naopak velice bolestivý.

     Postiženého necháme ležet na zádech a šetrně mu zvedneme nohy. Je to pro něj bolestivé. Potom mu stáhneme obvazem nohy nad koleny. Podložíme pruh látky a postiženého stáhneme přes boky.

     Při zlomené kyčli použijeme pro znehybnění dlahu. To samé platí pro zlomenou stehenní kost. Je-li zlomená noha, můžeme použít buď dlahu a nebo může dlahu nahradit druhá noha. Svážeme obě nohy obvazem k sobě, při tom vypodložíme klouby.

     Nejzávažnější zlomeninou je zlomenina páteře. V podstatě jde o porušení obratle, který buď praskne nebo se ho kousek odštípne a nebo se alespoň vysune ze své správné polohy. Mohou být tři stavy. Při prvním stavu si postižený stěžuje na bolest. Tento stav je nejlepší, protože není porušena mícha. V druhém stavu si postižený stěžuje, že ho brní nohy nebo ruce, ale nebolí ho. Tento stav je horší, protože jde o skřípnutou míchu, která ale není přerušena. Při třetím stavu postiženého nic nebolí. Zkontrolujeme citlivost končetin, abychom zjistili, jestli má vůbec páteř zlomenou. Odvedeme pozornost postiženého a přejedeme mu nehtem po končetině nebo jej štípneme. Pokud nereaguje, jedná se o zlomeninu páteře a to o nejhorší případ, kdy je mícha přerušena. Tento stav již nelze spravit a postižený bude mít končetiny ochrnuty.

     Ve všech třech případech platí zásada, že s postiženým nehýbeme. Přivoláme lékaře. Transport postiženého se zlomenou páteří lze provést na na tvrdé podložce na zádech a musí k tomu být 4 osoby, z nichž všechny to umějí. V případě zlomené páteře nehrozí nebezpečí z prodlení, nemá-li postižený jiné zranění. Vždy je lepší, když odborný transport provedou lékaři.

     U všech zlomenin platí zásada, že nikdy neděláme tah ani protitah, nikdy zlomeniny nerovnáme. Zlomenou končetinu fixujeme v takové poloze, v jaké je. Používáme-li dlahu, je nejlepší Kramerova dlaha, která se dá tvarovat. Při zlomené končetině ji vytvarujeme podle zdravé končetiny a potom ji přiložíme na zlomenou končetinu. Před použitím je nutné mít Kramerovu dlahu upravenu, obalenou papírovou vatou, potom normální vatou a nakonec gázovým obvazem.

     K obvazování zlomenin slouží elastické obinadlo, které je pružné. Dá se použít několikrát, protože se dá prát. Nesmí se vyvařovat, protože by ztratilo svoji elastičnost. Při sušení se nesmí natahovat, suší se pokrčené.

     Obvazujeme-li kloub, používáme buď rozbíhavý nebo sbíhavý obvaz. Začít musíme pojistnou otočkou. Poranění kloubu ošetřujeme, jako by se jednalo o zlomeninu. Při zlomenině kloubu je nutno znehybnit kloub a sousední kosti. Při zlomenině kosti je nutno znehybnit kost a sousední klouby.

     Velmi závažné jsou otevřené zlomeniny. Může je doprovázet i tepenné krvácení. V tomto případě nemůžeme použít tlakový obvaz a musíme použít zaškrcovadlo. Mírně končetinou pohneme a znehybňujeme ji v poloze, v které je. Končetinu nerovnáme ani do ní nezastrkáváme kosti, které trčí ven. Použijeme-li dlahu, musíme končetinu v místech kloubu vypodložit.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 30.11.2000
  • Článek zařazen do: Zkušenosti
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 6904 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0032 sec. | Aktuálně máme v databázi 8255 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha